Jullimpa
Jullimpa med smak av pepparkaka! Ingefära, kryddnejlika, kanel och anis ger limpan en mjuk kryddighet, och fruktälskaren kan med fördel tillsätta torkade aprikoser eller russin i degen. Servera gärna limpan med ädelfärskost!
Ingredienser
2 bröd
500 g kvarg (10%)
5 dl kallt vatten
2 dl mörk sirap
1/2 dl honung
1 tsk rivet apelsinskal (1 tsk rivet skal motsvarar 1 apelsin)
7 1/2 dl grahamsmjöl (7 1/2 dl motsvarar 450 g)
5 dl grovt rågmjöl (5 dl motsvarar 275 g)
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
1 msk salt
1 msk bikarbonat
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
2 tsk hel anis
För alla
Fri från ägg.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) eller havre-, ris- eller sojabaserad yoghurt/filersättningsprodukt.
Näringsvärdet är beräknat per bröd.
Gör så här
Tips
Byt ut kryddorna mot 3 msk brödkryddor (för 2 bröd). Russin och aprikoser passar också att blanda i degen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi10629 KJ / 2540 kCal
Fett36 g
Salt24.03 g
Kolhydrater449 g
Protein75 g
Kommentar
Jag gör det här brödet varje jul sen ett par år tillbaka, alltid väldigt uppskattat! Har i russin i brödet också.
Malin
2020-11-13