Mörkt filmjölksbröd
Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001
Ingredienser
2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
10 dl filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Näringsvärdet är beräknat per bröd.
Gör så här
Tips
Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi10784 KJ / 2569 kCal
Fett71 g
Salt6 g
Kolhydrater391 g
Protein68 g
Kommentarer
Jättegott och lätt att anpassa till det man har hemma!
Monica
2024-05-08Gör alltid halva satsen med 2-3 dl rågsikt och resten rågmjöl. Märker lite skillnad på när jag minskar vetemjöl (rågsiktdelen) mot mer fiberrikt mjöl. Tar bara halv dec sirap. O bytt hasselnötter mot mandel som är fantastisk gott när de bakat med. Jag låter det vila i handduk o skivar sedan för att lägga i frysen så att jag kan äta det så saftigt som möjligt varje morgon. Njut!
Sofia
2024-04-27Jätte gott å saftigt bröd
Inger
2024-04-21