Recept: Mörkt filmjölksbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Mörkt filmjölksbröd

9 röster

Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2001.

Ingredienser

2 bröd

  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 l filmjölk
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
  3. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
  4. Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
  5. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten och mjölk.

Tips

Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!