Recept: Helstekt fläskkarré
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Helstekt fläskkarré

145 röster

Helstekt fläskkarré gör succé på festen. Du rör smidigt ihop en marinad av olja, soja och kryddor samt gärna hickory liquid smoke essens. Köttet marineras och tillagas i ugn. Ananasglaze penslas under tillagningen och det är anledningen till succén.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2007.

Ingredienser

  • 2 1/2 kg benfri fläskkarré

Marinad

  • 1 dl kinesisk soja
  • 2 msk grillkrydda
  • 2 msk timjan
  • 1/2 dl rapsolja
  • ev några droppar hickory liquid smoke (essens som ger rökig smak)

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse.
  2. Häll på marinaden så att allt kött täcks. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, men gärna över natten.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Lägg det i en långpanna, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 1 1/2-2 timmar (innertemperatur ca 80°C). Pensla över Ananasglaze ett par gånger under tillagningen, spara lite till serveringen.
  5. Låt köttet vila 15-20 minuter. Skär upp köttet och fördela resten av ananasglazen över.
  6. Serveras gärna till Chilipastasallad och Röd sallad med strössel.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på grillkryddan. I övrigt är rätten fri från gluten, mjölk och ägg.

Tips

Om du vill så kan du förbereda rätten.
2-3 dagar före: Gör inköp. Koka ananasglaze. Blanda marinaden till köttet.
Dagen före: Marinera och stek köttet. Täck och ställ kallt.
2-3 timmar före servering: Värm köttet i 1-1 1/2 timme i 100°C. Skär upp köttet vid serveringen och pensla över resten av glazen.