Recept: Helstekt fläskkarré
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Helstekt fläskkarré

6 röster

Helstekt fläskkarré gör succé på festen. Du rör smidigt ihop en marinad av olja, soja och kryddor samt gärna hickory liquid smoke essens. Köttet marineras och tillagas i ugn. Ananasglaze penslas under tillagningen och det är anledningen till succén.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2007.

Ingredienser

  • 2 1/2 kg benfri fläskkarré

Marinad

  • 1 dl kinesisk soja
  • 2 msk grillkrydda
  • 2 msk timjan
  • 1/2 dl rapsolja
  • ev några droppar hickory liquid smoke (essens som ger rökig smak)

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse.
  2. Häll på marinaden så att allt kött täcks. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, men gärna över natten.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Ta upp köttet ur marinaden. Lägg det i en långpanna, salta och peppra. Tillaga i ugnen i ca 1 1/2-2 timmar (innertemperatur ca 80°C). Pensla över Ananasglaze ett par gånger under tillagningen, spara lite till serveringen.
  5. Låt köttet vila 15-20 minuter. Skär upp köttet och fördela resten av ananasglazen över.
  6. Serveras gärna till Chilipastasallad och Röd sallad med strössel.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på grillkryddan. I övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om du vill så kan du förbereda rätten.
2-3 dagar före: Gör inköp. Koka ananasglaze. Blanda marinaden till köttet.
Dagen före: Marinera och stek köttet. Täck och ställ kallt.
2-3 timmar före servering: Värm köttet i 1-1 1/2 timme i 100°C. Skär upp köttet vid serveringen och pensla över resten av glazen.