Gös à la Mornay
På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.
Ingredienser
4 portioner
900 g potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
100 g gruyère (eller annan ost av schweizisk stil)
3 äggulor
salt och peppar
600 g gösfilé
150 g haricots verts (bönor)
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2691 KJ / 643 kCal
Fett25 g
Salt3 g
Kolhydrater51 g
Protein50 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Vi återkommer till denna titt som tätt. Idag hade vi Vänerabborre och Whiskycheddar istället (gick lika bra). (Vänerlöjrom till förrätt). Gott Nytt År! Anders
Anders
2022-12-31