Recept: Bönsallad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Bönsallad

57 röster

En bönsallad som är väldigt enkel att tillaga, men ändå så delikat och trevlig att servera. Tomater, paprika och bönor insvepta i den lena aromen av olivolja och den syrliga smaken från citronjuice blir en lysande kombination.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2005.

Ingredienser

  • 3 burkar bönor (à 400 g) (välj en eller flera sorter, t ex borlotti-, kidney- och stora vita bönor)
  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1 msk grovkrossad svartpeppar alt chilimix
  • 1 tsk salt

Så här gör du

  1. Skölj bönorna i kallt vatten. Låt rinna av väl.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär den i 1/2 cm stora bitar. Skölj och skär tomaterna i små bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Blanda bönorna med det skurna. Blanda olivolja, citronjuice, peppar och salt. Häll det över och blanda. Ställ kallt. Hit kan förberedas 1-2 dagar innan salladen ska ätas.
  4. Vid serveringen, ta upp bönsalladen med hålslev så att så lite vätska som möjligt kommer med.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Ingredienslista för 100 personer
4 kg kokta bönor (välj en eller flera sorter, t ex borlotti-, kidney-och stora vita bönor)
6 gröna paprikor
10 tomater
1/2 liter olivolja
2 1/2 dl färskpressad citronjuice
1 dl svartpeppar eller chilimix

Näringsvärde per portion
Energi:
678 kJ / 162 kcal
Protein:
7 g
Kolhydrat:
11 g
Fett:
9 g
Salt:
1 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer