Recept: Bönsallad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Bönsallad

57 röster

En bönsallad som är väldigt enkel att tillaga, men ändå så delikat och trevlig att servera. Tomater, paprika och bönor insvepta i den lena aromen av olivolja och den syrliga smaken från citronjuice blir en lysande kombination.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2005.

Ingredienser

  • 3 burkar bönor (à 400 g) (välj en eller flera sorter, t ex borlotti-, kidney- och stora vita bönor)
  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1 msk grovkrossad svartpeppar alt chilimix
  • 1 tsk salt

Så här gör du

  1. Skölj bönorna i kallt vatten. Låt rinna av väl.
  2. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär den i 1/2 cm stora bitar. Skölj och skär tomaterna i små bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Blanda bönorna med det skurna. Blanda olivolja, citronjuice, peppar och salt. Häll det över och blanda. Ställ kallt. Hit kan förberedas 1-2 dagar innan salladen ska ätas.
  4. Vid serveringen, ta upp bönsalladen med hålslev så att så lite vätska som möjligt kommer med.
Tips

Ingredienslista för 100 personer
4 kg kokta bönor (välj en eller flera sorter, t ex borlotti-, kidney-och stora vita bönor)
6 gröna paprikor
10 tomater
1/2 liter olivolja
2 1/2 dl färskpressad citronjuice
1 dl svartpeppar eller chilimix