Tårtfika!

Fira fruntimmersveckan - bjud på tårtkalas

Under fruntimmersveckan, mellan 18-24 juli, pryder sex vackra kvinnonamn den svenska almanackan. Vi tar gärna alla tillfällen som ges att fira – häng på och hylla namnsdagstjejerna med några av sommarens godaste tårtor!

Fira fruntimren med tårta

Oavsett om det är regn eller solsken så är det en trevlig idé att baka en riktig höjdartårta och fira fruntimmersveckan! Här tipsar vi om fem riktigt goda tårtor som får vilket namnsdagsbarn som helst att jubla – och alla andra också för den delen.

  • Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

    Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

    Betyg 4.5 av 5.
    215 personer har röstat
    Receptet har 44 kommentarer.

    Rena godistårtan med botten av digestive och fyllning av dulce de leche och daimgrädde. Låt botten vila 1 timme i kylen innan du försiktigt lossar den från formen och brer på dulce de leche. Tårtan garneras därefter med daimgrädden, lite extra strössel av chokladen och söta härliga jordgubbar. 

    Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
  • Mazarintårta med lemoncurd och bär

    Mazarintårta med lemoncurd och bär

    Betyg 3.1 av 5.
    54 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    En underbar sommartårta med smak av mandel och ljuvliga sommarbär. Tårtbottnen blir garanterat saftig då den bakats med mandelmjöl. Bottnen kan göras i förväg men tårtan vinner på att läggas ihop strax före servering – då smakar den bäst.

    Mazarintårta med lemoncurd och bär
  • Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

    Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

    Betyg 3.9 av 5.
    75 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Fräsch sommartårta med många moment, men inget som är svårt. Fläderblomssaft ger smak i moussen och jordgubbar står för garneringen. En fröjd för ögat!

    Flädermoussetårta med jordgubbsgelé
  • Nötdröm med färska bär

    Nötdröm med färska bär

    Betyg 3.3 av 5.
    58 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En riktig kalastårta för nötälskare! Tårtan består av tre marängbottnar med valnötter och hasselnötter som fylls med söt hasselnötskräm och len grädde. Toppa med färska jordgubbar och succén är ett faktum.

    Nötdröm med färska bär
  • Monas brownietårta med hallonmousse

    Monas brownietårta med hallonmousse

    Betyg 4.1 av 5.
    244 personer har röstat
    Receptet har 38 kommentarer.

    Seg, chokladig browniebotten är oemotståndligt gott till syrlig hallonmousse. Toppa din fina tårta med vispad grädde och färska hallon.

    Monas brownietårta med hallonmousse
Fruntimmersveckans historia

Redan under medeltiden började fruntimmersveckan att ta form. Fyra dagar i rad firade man de kvinnliga helgonen sankta Margareta, sankta Praxedis, sankta Maria Magdalena och sankta Christina av Bolsena. Sedan dess har namn både byts ut och lagts till. 

Första belägget för begreppet fruntimmersveckan, som den ser ut i dag, finns skriftligt från 1870-talet. Idag firar vi Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina lite extra under denna högsommarvecka. 

Kuriosa om våra namnsdagar
  • Namnsdagar firas traditionsenligt i flera länder i Europa och Latinamerika. Vilka namn som tillägnas vilka dagar skiljer sig mellan länder och även olika kalendrar.
  • Tidigare var namnsdagar ett praktiskt sätt att hålla koll på när under året som olika händelser skulle infalla. Bönder använde sig exempelvis av namnsdagarna för att veta när på året olika grödor skulle sättas och senare skördas.
  • Brittsommar, Mårtensafton och talessättet ”Om Anders slaskar, skall julen braska” är bara några av de uttryck och högtider med anknytning till olika namnsdagar. Brittsommar kallas det när dagarna kring Britts namnsdag den 7 oktober blir varma och soliga. Högtiden Mårtensafton infaller på Mårtendagen den 10 november. Och om det slaskar på Andersdagen den 30 november sägs det bli en kall jul.

Artiklar (1549)

Vad är grejen?

Fakta om fettisdagen

Här reder vi ut frågetecknen kring en av våra största, godaste och fetaste matdagar!

Kärleksfulla recept

Alla hjärtans dag middag

Visa din kärlek med en hemlagad trerättersmeny till Alla hjärtans dag middag!

Tårtbonanza

Godaste tårtorna

Rulltårta, lyxig chokladmoussetårta eller en smarrig mojito cheesecake?

Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.