Regnbågstårta | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Regnbågstårta

Vit på utsidan och knallig i alla regnbågens färger på insidan. Överraska och gör någon glad med den här den här maffiga regnbågstårtan. Bottnarna färgar du med hushållsfärg och mellan dem breder du en fräsch cream cheese-frosting.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bottnar: Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 15 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Blanda hälften av alla ingredienser till bottnarna, förutom hushållsfärgen, i en bunke. Vispa snabbt ihop med en elvisp till en slät smet.
  4. Fördela smeten i tre bunkar, använd en våg för att få bottnar som är så jämnstora i storleken som möjligt.
  5. Färga en av smetarna i gult, en i orange och en i rött. Blanda i så mycket färg så att du blir nöjd med kulören. Bred ut en smet i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, kontrollera med sticka att kakan är färdiggräddad. Låt svalna några minuter i formen innan du lägger kakbottnen på ett galler för att svalna helt. Grädda resterande bottnar.
  6. Upprepa och färga de tre andra bottnarna i lila, blått och grönt.
  7. Frosting: Rör ihop alla ingredienser till frostingen i en bunke. Rör tills den är helt slät. Ställ kallt. Hit kan förberedas.
  8. Montering: Under gräddning blir kakan ofta toppig mot mitten och lite bubblig i ytan. Jämna därför till bottnarna så att de blir jämnplatta genom att skära av en bit av det översta lagret. Här kan du se hur du lägger ihop tårtan steg för steg.
  9. Lägg den lila bottnen på ett fat och bred på lite av frostingen, använd gärna en palett (har du ingen palett går det bra med en slickepott). Upprepa med de övriga bottnarna i färgordningen blått, grönt, gult, orange och rött. Bred den resterande frostingen i ett jämnt lager runt hela tårtan. Garnera ev med strössel. Ställ kallt fram till servering.

För alla

Tårtan innehåller gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.

Tips

Vi gjorde bottnarna i två omgångar och delade sedan upp varje omgång i tre delar – det för att underlätta färgning och gräddning. Formen har en diameter på 15 cm – det ger en lite mindre kaka som blir lättare att hantera när du jämnar till bottnarna och sedan lägger ihop dem frostingen. Det underlättar om du har tre formar så att du kan grädda tre åt gången. I vår matskola kan du ta del av alla tips och knep samt se hur du lägger ihop kakan. Läs gärna den innan du sätter igång!

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Bottnar
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 500 g vetemjöl
  • 300 g strösocker
  • 6 ägg (storlek medium)
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • röd, gul, blå och grön hushållsfärg
Frosting
  • 600 g färskost
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • ev strössel till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3489 kJ / 834 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept