Chokladbudino med espressogrädde

Betyg 4.4 av 5.11 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Chokladbudino med espressogrädde

Budino betyder pudding på italienska och är en italiensk dessert med en sammetslen konsistens och djup chokladsmak. Servera med vispad grädde smaksatt med espresso för en lyxig dessert! 

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2024

En portionsskål på fot i metall, fylld med chokladkräm toppad med vispad grädde och riven choklad.

Ingredienser

6 portioner
200 g mörk bakchoklad (70 %)
6 stora äggulor
1/2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3 %)

Espressogrädde

2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 msk kall espresso eller starkt kaffe

Till servering

riven choklad (att toppa med)

Gör så här

04:00:00
00:40:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Googlade annat recept och där står tydligt att man inte får värma mjölk/grädde mer än 80 grader för då skär det sig :) väldigt gott fö!

    Satu

  • Tog fram äggen från kylen kvällen innan så äggulorna blev rumstempererade. Jag tog Odense mörk choklad 55% kakao 100 gr och Odense mörk choklad 70% kakao! Silade av uppkoket och slängde det lilla som fastnade i silen. Och sen vände jag ner den smälta chokladen med en slev i smeten. Sen körde jag ner mixerstaven och körde till smeten blev slät, hällde upp i portionsformar. Blev jättegott! Tog bara vanlig vispad grädde med riven choklaf på.

    Sara

  • Jag tyckte att receptet var tydligt och det blev en slät och fin kräm, behövdes ingen stavmixer. Viktigt att passa ägg och gräddblandningen när den sjuder och röra om, annars finns risk för äggröra. Räckte till nio portioner hos oss. Jättegod smak, tog 50% choklad.

    Katja

  • I feel you Andreas! Efter ett mindre meltdown här i köket när allt skar sig så blev det bara till att börja om. Försök nr 2 hade jag lite mera tålamod med (kan väl säga att detta inte är en efterrätt som man bara ”slänger ihop” på ngr minuter) och stod snällt länge och väl och rörde på svag värme i kastrullen. Men efter säkert 25 min rörning skar sig skiten igen!! MEN lyckades rädda hela härligheten genom att ställa bunken i diskhon med kallt vatten och snabbt i med den smälta chokladen och därefter mixa ihop allt. Voilà och vi hade en smet som höll! I med det i kopparna och nu står det i kylen och inväntar kvällens middag. Smeten smakade iaf väldigt gott 😋 Tänkte toppa med lite passionsfrukt!

    Cecilia

  • Silning ska det vara

    Lise-lotte

  • Otydligt i receptet men jag mixade äggstanningen med mixen, tillsammans med vätskan som blev efter solning, där jag rörde ner chokladen i. Då blev den slät och fin och fantastisk god.

    Lise-lotte

  • Lite svårtytt recept men jag avstod vätskan som silats och mixade endast det tjocka som var kvar med chokladen. Stelnar relativt snabbt så direkt i glasen efter mixning. En rätt så tung rätt (men god) så det behövs bara lite i glasen och räcker till 8-12 pers. Tror jag lägger till förutom grädden i något friskt som frukt.

    Linda

  • Gör för hel-ete inte detta. Skar sig fullständigt och recept som var så otydligt att man inte fattade någonting. Fick slänga allting!

    Andreas

Testa liknande recept

  • Caffe corretto calvados
    Betyg 4.3 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Espresso chocolate mountain
    Betyg 2.9 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Tiramisu med Baileys
    Betyg 2.7 av 5.65 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Karamellig Shakerato
    Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Espressopannacotta
    Betyg 4.7 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Macchiato non mezzo
    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad