Chokladbudino med espressogrädde

Budino betyder pudding på italienska och är en italiensk dessert med en sammetslen konsistens och djup chokladsmak. Servera med vispad grädde smaksatt med espresso för en lyxig dessert!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2024

Ingredienser
6 portioner
200 g mörk bakchoklad (70 %)
6 stora äggulor
1/2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3 %)
Espressogrädde
2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 msk kall espresso eller starkt kaffe
Till servering
riven choklad (att toppa med)
Gör så här
04:00:00
00:40:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stGooglade annat recept och där står tydligt att man inte får värma mjölk/grädde mer än 80 grader för då skär det sig :) väldigt gott fö!
Satu
Tog fram äggen från kylen kvällen innan så äggulorna blev rumstempererade. Jag tog Odense mörk choklad 55% kakao 100 gr och Odense mörk choklad 70% kakao! Silade av uppkoket och slängde det lilla som fastnade i silen. Och sen vände jag ner den smälta chokladen med en slev i smeten. Sen körde jag ner mixerstaven och körde till smeten blev slät, hällde upp i portionsformar. Blev jättegott! Tog bara vanlig vispad grädde med riven choklaf på.
Sara
Jag tyckte att receptet var tydligt och det blev en slät och fin kräm, behövdes ingen stavmixer. Viktigt att passa ägg och gräddblandningen när den sjuder och röra om, annars finns risk för äggröra. Räckte till nio portioner hos oss. Jättegod smak, tog 50% choklad.
Katja
I feel you Andreas! Efter ett mindre meltdown här i köket när allt skar sig så blev det bara till att börja om. Försök nr 2 hade jag lite mera tålamod med (kan väl säga att detta inte är en efterrätt som man bara ”slänger ihop” på ngr minuter) och stod snällt länge och väl och rörde på svag värme i kastrullen. Men efter säkert 25 min rörning skar sig skiten igen!! MEN lyckades rädda hela härligheten genom att ställa bunken i diskhon med kallt vatten och snabbt i med den smälta chokladen och därefter mixa ihop allt. Voilà och vi hade en smet som höll! I med det i kopparna och nu står det i kylen och inväntar kvällens middag. Smeten smakade iaf väldigt gott 😋 Tänkte toppa med lite passionsfrukt!
Cecilia
Silning ska det vara
Lise-lotte
Otydligt i receptet men jag mixade äggstanningen med mixen, tillsammans med vätskan som blev efter solning, där jag rörde ner chokladen i. Då blev den slät och fin och fantastisk god.
Lise-lotte
Lite svårtytt recept men jag avstod vätskan som silats och mixade endast det tjocka som var kvar med chokladen. Stelnar relativt snabbt så direkt i glasen efter mixning. En rätt så tung rätt (men god) så det behövs bara lite i glasen och räcker till 8-12 pers. Tror jag lägger till förutom grädden i något friskt som frukt.
Linda
Gör för hel-ete inte detta. Skar sig fullständigt och recept som var så otydligt att man inte fattade någonting. Fick slänga allting!
Andreas