Blåbärscheesecake

En vacker cheesecake som får härlig lila färg av blåbär och svartvinbärssaft. Cheesecake är en utmärkt dessert att förbereda dagen innan den ska bjudas eftersom den då får gott om tid att sätta sig. Dekorera med björnbär, blåbär och ätbara blommor om det finns att tillgå.

Ingredienser
1 cheesecake
Botten
100 g rumstempererat smör
300 g digestivekex
Fyllning
6 st gelatinblad
1 dl outspädd svartvinbärssaft
2 1/2 dl vispgrädde
400 g blåbär
600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
2 tsk vaniljpulver
100 g rörsocker
Dekoration
björnbär
ätbara blommor t ex violer
blåbär
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
16 stSpelar ingen roll hur man än gör så är smeten för dallrig - den rinner inte men blir inte sådär fast som jag vill ha den. Har gjort den några gånger nu, med frysta bär som silats/runnit av. Dock kanske det går med färska bär? Kanske ni bör skriva "färska blåbär" i receptet Ica? 🥰
Thérése
Kan man använda frysta blåbär, eller måste dom vara färska?
Ulla
Hej! Kan man byta ut blåbär mot jordgubbar? Kanske ta jordgubbssaft istället för svarta vinbär, och samma mängd färska jordgubbar? :)
Maria
Hej Maria! Det är tyvärr inget vi har provbakat men det kan funka. 😊 Annars har vi ett annat recept med jordgubbar och rabarber https://www.ica.se/recept/jordgubbscheesecake-med-rabarber-721944/. Lycka till! Hälsningar Elina
ICA-köket
Varför ska man koka upp vinbärssaften?
Agneta
Hej Agneta! Det är för att gelatinet ska smälta i den varma vätskan. Lycka till med din cheesecake. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Gjorde denna häromdagen och den fick perfekt konsistens. Använde färska blåbär och den stod i kylen cirka ett dygn. Riktigt god!
Maria
Jag gjorde också helt enligt receptet ovan, kakan stod kylen i ett dygn, men den smalt och det började rinna en massa, så fort formen togs bort, sååå otroligt tråkigt!
Isabelle
Hej Isabelle! Kanske har du kokat upp svartvinbärssaften och haft i gelatinet när det fortfarande står på plattan och kokar? Då skulle detta kunna hända. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Jag gjorde precis efter receptet men ändå när jag tog bort kanten på formen så rann allt ut... den stod i kylen i 24h. Förutom det så var smaken god 😊
Lina
Går det bra att baka göra den 2 dagar innan den ska serveras och frysa in den?
Maria
Hej Maria! Vi skulle inte rekommendera att frysa den, risken finns att den blir ”rinnig” när den tinar. Att förbereda en dag innan och förvara i kylskåp är inga problem. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Sorry nu såg jag att det stod i slutet😉
Susanne
Vilken storlek är det på formen ni använt?
Susanne