Ny lista på svenskarnas fruktfavoriter - bananen i topp men mangon utmanar

Bananen är mest populär och följs av äpplet och apelsinen. Det står klart i en ny topp 10-lista som vi presenterat över svenskarnas favoritfrukter. Bubblare som blir allt mer efterfrågade är persimon, physalis och mango. En annan stor trend är att vi köper allt mer ekologisk frukt.

Listan visar vilka frukter som har störst andel av den totala fruktförsäljningen i ca 1 400 ICA-butiker och visar att svenskarna köper sina favoriter år efter år samtidigt som de är nyfikna på mer exotiska frukter. Allt fler svenskar väljer även att köpa ekologisk frukt, vilket blivit lättare när allt mer ekologisk frukt säljs i lösvikt i stället för färdigpaketerad. Bara under första kvartalet av 2013 steg försäljningen av ekologisk frukt och grönt med 42 % i volym.

– Den växande nyfikenheten på exotisk frukt tror jag har att göra med vårt ökade resande. Trots att vi är allt mer intresserade av exotisk frukt så är klassiker som banan, äpple och apelsin –gärna ekologiska! - svenska folkets absoluta fruktfavoriter säger Stefan Martinsson, fruktexpert på ICA.

Svenskarnas topp 10 favoritfrukter:FrukttoppenBanan - 
 ”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta påfrukttoppen.”

Äpple - ”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”

Apelsin - ”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”

Småcitrus - ”En spännande kategori som innehåller många olika frukter.Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”

Päron - ”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”

Melon - ”Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”

Vindruvor -”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”

Nektarin och persika - ”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”

Avocado - ”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”

Kiwi ”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte många kände till.”

 

Bubblare

 

Persimon

”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”

Physalis

”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”

Mango

”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotisktkommer den på andra plats efter ananasen.”