ICA utökar ursprungsmärkning

ICA gör nu en stor satsning och utökar ursprungsmärkningen av våra egna varor. Sedan länge har ICA Sverige ursprungsmärkt alla egna varor som innehåller kött men nu fortsätter vi med fler varor. Bland annat inom ost, mejeri och frysta grönsaker. Intitiativet är unikt i Europa.

Solna, 25 mars 2014

Idag måste kött, fisk, frukt, färska grönsaker, ägg och honung vara märkta med vilket ursprung de har. Resterande varor märks med förpackningsland, vilket inte säger något om ursprunget på råvaran.

ICA har i snart tio år gått längre än vad lagstiftningen kräver och märkt allt kött och fågel samt alla charkvaror och all färdigmat med kött med råvarans ursprung. Men nu tar ICA Sverige ett steg vidare och börjar märka även andra artiklar inom det egna sortimentet. Vi har valt ut produktgrupper där kunderna efterfrågat information om ursprung. Bland annat kommer vi ursprungsmärka ost, mejerivaror, frysta grönsaker, torkad frukt och ris på ingrediensnivå.

Totalt kommer ICA ha ursprungsmärkt cirka 2500 produkter när projektet är klart.

− Kunderna vill göra medvetna val, och en viktig faktor när man väljer är var varan kommer från. Vi inom ICA ska nu tydligare redovisa varans ursprung och vi hoppas att övriga aktörer i branschen följer efter, säger ICA Sveriges vd Anders Svensson.

Först ut är ost, där arbetet med att skriva ut mjölkens ursprungsland på förpackningarna kommer att vara klart under sommaren. Arbetet med att märka övriga utvalda varor kommer vara klart i slutet av 2015 och ambitionen är att därefter gå vidare med fler produktgrupper. Varorna kommer att märkas med både förpackningsland och med råvarans ursprung. Märkningen kommer hamna vid ingrediensförteckningen.

Länkar