Från potatisland till gourmetland

Svensk mat upplevs som trygg. Men den är också exceptionellt god! Långa, ljusa dagar och ett klimat med stora temperaturskillnader mellan dag och natt ger oss råvaror av världsklass. En alldeles egen matskatt.

Den svenska omsorgen om djur och natur utmärker sig. Kanske beror det på att vi alltid varit ett naturälskande folk med lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag. Men vår historia spelar också in. Länge var vi ett fattigt bondesamhälle. Det lärde oss att varsamt ta hand om råvarorna jorden gav, bland annat genom att salta och konservera maten. I den svenska husmanskosten är ättikan fortfarande oumbärlig. Hur blir det annars med sillen och det dillkokta köttet?

Svensk mat får ett ansikte

Svensk husmanskost är en viktig del av svensk matkultur. Men nu lever den sida vid sida av ett nytt, svenskt kök där förfinad, ren och enkel kokkonst baserad på unikt smakrika råvaror spelar huvudrollen. Det gör att resten av världen sneglar på oss, våra midnattsolbelysta hjortron och tunnskaliga svenska äpplen. Hemligheterna bakom smakrikedomen och bondens alla omsorger berättar vi nu om på ICA under rubriken Härifrån:

Varje tugga räknas

För vi vill gärna prata om svensk mat. Den är viktig, näst intill ett ställningstagande för Sverige och ett mer hållbart jordbruk överlag. Sverige har nämligen kommit långt med att minska livsmedelsproduktionens klimat- och miljöpåverkan och kan i flera områden ses som ett föregångsland. Så ta en tugga av Sveriges matskatt. Bra för dig, en levande landsbygd, friska djur och rena hagar.