Folke – kanske världens godaste hårdost

Äntligen lanserar vi vår egen hårdost Folke - framtagen av ostexperter i Norrland, gjord på 100 % mjölk från svenska gårdar och namngiven av det svenska folket.

Folke – världens godaste hårdost, eller vad tycker du?

Folke är ICAs nya ost och den första svenska hårdosten, gjord på 100 procent svensk mjölk, som lanserats på nästan hundra år. Det är faktiskt ett lustigt sammanträffande att detta infaller med ICAs 100-årsjubileum.

Framtagen av Sveriges främsta ostexperter

Storyn om Folke började i Norrmejeriets ysteri där ett handplockat team bestående av ostmästare och ICAs provsmakare samlats kring det svåra uppdraget att skapa en ny folklig ost som dessutom skulle vara världens godaste. Målet var att skapa en ost som funkade lika bra på frukostmackan som på ostbrickan.

Under en lång tid laborerade teamet med olika sorters mjölkkulturer, lagringar, enzymer, temperaturer och allt annat som påverkar en osts unika smak och konsistens.

Slutligen var alla överrens: det fanns en rundpipig ost som utmärkte sig, vars smak var komplex utan att vara för stark, som hade rätt textur och som var överlägset godast. Det lilla teamet hade lyckats skapa en smakrik ost som både tilltalade de yngsta och kräsna provsmakarna som de kunniga ostnördarna.  I smaktester har Folke bland annat beskrivits som "en mildare och mindre smulig Prästost", "en nötig Prästost", "en gräddig blandning av Grevé och Präst", "lite som en Gruyère" och så vidare

Folke

Så fick Folke sitt namn

Steg två var att namnge osten och här fick det svenska folket vara med. Både tävlingen och den stora omröstningen skedde i tidningen Buffé. I tävlingens första fas fick vi in 3 500 förslag på vad Sveriges nya hårdost skulle heta. Fyra namn valdes sedan ut av en jury; Yster, Meja, Gryning och Folke.

I tävlingens andra fas korades bästa namnet. 4 000 röster kom in, och det vinnande namnet blev Folke! Juryn var enig om att detta var ett namn som verkligen matchade ostens karaktär.

Maria Bäckbom i Älvsjö formulerade den vinnande och finurliga motiveringen:

”Tidigare klassiska ostar har namn som för tankarna till präster och adel. Nu är det dags för osten som passar alla folk. Osten för alla heter Folke.”