Välj miljösmart

Vi vet alla att det finns varor som är lite schysstare mot människor, djur och natur än andra. Men det är inte alltid så lätt att hitta dem eller att veta vad olika märkningar står för. Det här vill vi på ICA hjälpa till med! När du ser de här symbolerna, vet du att du köper en lite schysstare produkt.

För att göra det enklare för dig som kund att göra smarta miljöval, har vi på ICA tagit fram dessa symboler för bra märkningar. Symbolerna visar att en vara är producerad på ett extra bra sätt och innebär något positivt för både människa och natur. Bra va?

Vi är övertygade om att ett ansvarstagande för både miljön och människan går hand i hand med god lönsamhet. Varje dag arbetar vi därför målmedvetet för att bidra till ett hållbart samhälle, även för kommande generationer. I dagsläget har ICA ca 1.700 artiklar som ingår i Välj miljösmart, alltifrån kläder, textil och pappersartiklar till husgeråd, städartiklar och grillkol. Vårt mål är 2.000 miljösmarta produkter 2017. Vi tänker även på förpackningarna – de ska självklart också vara miljösmarta.

Följande märkningar ingår i Välj miljösmart

bra miljöval logga   Bra miljöval
Naturskyddsföreningens märke som framförallt finns på produkter med stor miljöpåverkan, till exempel hushållskemikalier, men går att hitta även på pappersprodukter,textiler och grillbriketter.

 

eu blomman logga   EU Ecolabel (tidigare EU-blomman)
Produkterna med märkningen EU Ecolabel granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Skor och tv-apparater är exempel på produkter som kan märkas.

 

forest stewardship council logga   FSC – Forest Stewardship Council

FSC är en certifiering av miljöanpassat, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Trä- och pappersprodukter som kommer från ansvarsfullt skogsbruk, t ex anteckningsblock, trädgårdsmöbler och grillkol kan märkas med FSC.

 

Oeko tex logo   Oeko-Tex®
En märkning som innebär att produkten inte innehåller ett antal ämnen som är skadliga för slutanvändaren. Finns på textiler som kläder och handdukar.

 

svanen logga   Svanen
Svanen granskar produktens påverkan på miljön under hela dess livslängd, från råvara till återvinning. Den används ofta på kemiska varor och hygienartiklar.

lampinfoLED-lampor
Användandet av LED lampor ger minst 80% energibesparing jämfört med en glödlampa och det finns inget kvicksilver i dessa lampor. De har även Energiklass A-A++. Från och med oktober 2016 kommer samtliga LED lampor att ingå i Välj Miljösmart.

 

Miljösmart - Välj eko!

Att vara miljösmart kan också vara att tänka och handla ekologiskt. ICA har därför samlat alla olika ekologiska märkningar under en symbol – Välj eko! Där hittar du bland annat dessa märkningar

GOTS logo   GOTS – Global Organic Textile Standard
GOTS är märkningen för ekologiska fibrer som omfattar både sociala och miljömässiga krav, allt ifrån odling, plockning och beredning till tillverkning. GOTS-märkningen gäller för naturfibrerprodukter, garn, tyg och kläder samt förpackningsmaterial.

 

krav logga   KRAV
KRAV visar att varan är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Märket finns främst på livsmedel, men även på blomjord och snittblommor.

Här kan du läsa mer om märkningar som guidar rätt.