Druvor gjorde kvinnor till jordägare i Sydafrika

Mellan 2015-2017 gjorde våra vindruvor från Newgro farm i Sydafrika kvinnor till företagare och fördelade marken mer rättvist. Projektet var ett steg i ICAs hållbarhetsarbete. Målet var, att utan mellanhänder, arbeta mer direkt med lokala odlare världen över i projekt som leder till lokal utveckling, mindre fattigdom och ett mer långsiktigt hållbart jordbruk. Vi ser på fler liknande projekt framåt.

ICAs allra schysstaste vindruvor är plockade för hand i Upington i nordvästra Sydafrika, en av landets fattigaste delar. Där breder Kalahariöknen ut sig, men genom landskapet slingrar sig Oranjefloden fram och ger liv åt tusentals vindruvsstockar. Några av dem tillhör Newgro farm, en 150 hektar avstyckad del från Karsten farm, som är vindruveleverantör till ICA sedan många år.  Ett femtiotal färgade kvinnor var under tre säsonger mellan 2015-2017 förmånstagare i en fond som till fyrtio procent ägde marken, och det i ett land där en vit minoritet fortfarande till nittio procent ägde marken! 

Kunskap vägen ur fattigdom

Projektet, som ICA drev tillsammans med leverantören och den holländska biståndsorganisationen IDH, bidrog till ett mer jämlikt jordägande i Sydafrika. Dessutom skapade det trehundra nya jobb i regionen - en bra sak när arbetslösheten var 25 procent. Viktigast av allt var ändå kunskapsöverföringen, att ge förmånstagarna de verktyg som krävdes för att kunna driva företag och på så sätt ta klivet ur fattigdom och förtryck. Tjugo år efter Apartheid handlar fattigdomen i Sydafrika nämligen sällan om mat för dagen, snarare om möjligheten till riktig självständighet och egen försörjning - ett liv att vara stolt över. 

Särskilt schysst mat!ICAs särskilt schyssta vindruvor

Det tog tid innan vindruvstockarna på Newgro farm växt till sig och gav frukt. Tills dess kom druvorna i projektet från Karsten farm. Upplägget är dock detsamma - för varje såld vindruveförpackning skänkte ICA pengar till Newgro farm.  

Se filmen om projektet