Vad betyder e-numret?
Få koll på e-ämnet
Är tillsatser bra, dåliga eller kanske både och? På ICA jobbar vi aktivt med att se över våra produkter och samtidigt informera om tillsatsernas betydelse och varför de finns i livsmedel. Här kan du läsa mer om olika e-ämnen och vad de används till.
E-nr | Namn | Förklaring |
E100 | Kurkumin (gul) | Ett färgämne som kommer från Curcuma longas rot och kallas också gurkmeja. Används allmänt till livsmedel som får färgas och till sylt, marmelad, gelé, korvar, pastejer och potatismospulver. |
E101 | Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat (gul) | Färgämnet riboflavin framställs oftast syntetiskt. Riboflavin är också ett annat namn för vitamin B2 och förekommer naturligt i mjölk, grönsaker, ägg och jäst. Ämnet används till en mängd livsmedel som generellt får färgas. |
E102 | Tartrazin (gul) | Azofärg, mycket vanlig i livsmedel i Europa. Färgen uppstår genom upphettning av socker där olika ämnen tillsätts, som till exempel ammoniak eller svaveldioxid. Kan utlösa överkänslighetsreaktioner och bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E104 | Kinolingult | Ett syntetiskt framtaget färgämne. Får användas i ett flertal livsmedel, främst sylt, gelé, marmelad, godis och läsk. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. Används inte i ICAs produkter. |
E110 | Para-orange | Azofärg framställs syntetiskt, får användas i alla livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E120 | Karmin (röd) | Naturligt förekommande färgämne som framställs ur torkade löss. Får användas i alla livsmedel som får färgas men kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. |
E122 | Azorubin (röd) | Ett syntetiskt azofärgämne som får användas i alla livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E123 | Amarant (röd) | Ett syntetiskt azofärgämne som får användas i vissa alkoholdrycker och i fiskrom. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E124 | Nykockin (röd) | En azofärg som framställs syntetiskt. Får användas till livsmedel som generellt får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E127 | Erytrosin (röd) | Ett jodhaltigt färgämne som framställs syntetiskt och enbart får användas i cocktailkörsbär. |
E129 | Allurarött AC (röd) | En azofärg som framställs syntetiskt. Får användas till livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. |
E131 | Patentblått V | En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i alla livsmedel som får färgas. |
E132 | Indigotin (blå) | En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E133 | Briljantblått FCF | En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E140 | Klorofyll, klorofylliner (grön) | Naturligt färgämne som kommer från gröna blad, t ex gräs. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E141 | Klorofyll-kopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå - svart) | Naturligt färgämne som kommer från klorofyll. Har gjorts stabilare genom en del av det naturliga magnesiuminnehållet bytts ut mot koppar. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E142 | Grön S | Syntetiskt färgämne som kan bidra till hyperaktivitet hos barn. Får användas i ett flertal livsmedel men används inte i ICAs produkter. |
150a | Sockerkulör (brun) | Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker. E150a heter också Sockerkulör och är brun. |
150b | Sockerkulör (brun) | Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av kaustiksulfit. |
150c | Sockerkulör (brun) | Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av ammoniak. |
150d | Sockerkulör (brun) | Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av ammoniaksulfit. |
151 | Briljantsvart BN | En azofärg som framställs syntetiskt. Får förekomma i ett flertal livsmedel. |
153 | Vegetabiliskt kol (svart) | Ett naturligt färgämne som tas fram från växtråvaror som förkolnats. Använts allmänt i ett flertal livsmedel. |
154 | Brun FK (brun) | En azofärg som framställs syntetiskt. Begränsad användning men används inte i Sverige. |
155 | Brun HT (brun) | En azofärg som framställs syntetiskt och används i ett flertal livsmedel. |
E160a | Karotener, betakaroten (gul - orange) | Naturligt färgämne som finns i t ex morötter, aprikoser och gröna bladgrönsaker men som även kan framställas syntetiskt. Karotener är förstadiet till vitamin A. Ett mycket vanligt färgämne som förekommer i ett flertal livsmedel. |
E160b | Annattoextrakt (gul - orange) | Ett färgämne som framställs av annatobuskens frukt. Får användas i vissa ostar, margarin, desserter, snacks, frukostcerealier, rökt fisk och likör. Kan orsaka överkänslighetsreaktioner. |
E160c | Paprikaextrakt (gul - orange) | Ett naturligt färgämne som kommer från paprika. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E160d | Lycopen (gul) | Ett naturligt färgämne som kommer från tomater. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E160e | Beta-apo-8'-karotenal (orange - röd) | Ett naturligt färgämne som finns i bl a citrusfrukter, men tillverkas även syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E160f | Beta-apo-8'-karotensyraetylester (gul - orange) | Ett naturligt färgämne som finns i bl a citrusfrukter, men tillverkas även syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E161b | Lutein (gul - orange) | Ett naturligt färgämne som kommer från ätliga frukter och växter, som luzern eller tagetes. Det vanligaste färgämnet i naturen. Används i ett flertal livsmedel. |
E161g | Kantaxantin (röd) | Ett färgämne som framställs syntetiskt men som finns naturligt i kantareller och vissa kräftdjur. Används endast till odlad fisk. |
E162 | Rödbetsrött | Ett naturligt färgämne som kommer från rödbetor. Får användas i flertal livsmedel som får färgas. |
E163 | Antocyaner (röd - blå) | Ett naturligt färgämne som kommer från olika växtdelar, som druvskal och svarta vinbär. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E170 | Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit) | Ett färgämne som finns naturligt i kalksten och krita och som också fungerar som surhetsreglerande ämne. Får användas i ett flertal livsmedel. E170 heter också Kalciumkarbonat eller Kalciumvätekarbonat och är vit. |
E171 | Titandioxid (vit) | Ett naturligt färgämne som tas fram ur titanhaltiga mineraler. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E172 | Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart) | Ett färgämne som tas fram syntetiskt men som också förekommer naturligt i mineraler, som järn. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E173 | Aluminium | Ett naturligt färgämne som utvinns ur mineraler. Får användas endast i dekorationsöverdrag på bakelser och kakor. |
E174 | Silver | Ett naturligt färgämne som utvinns ur mineraler. Får användas endast till överdrag på choklad och konfektyrer samt till likör. |
E175 | Guld | Ett naturligt färgämne. Får endast användas till likör samt till överdrag på choklad, konfektyr. |
E180 | Litolrubin BK (röd) | En azofärg som famställs syntetiskt. Får endast användas till ätlig ostskorpa. |
E200 |
Sorbinsyra | Ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E202 | Kaliumsorbat | Kaliumsalt av sorbinsyra som är ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E203 | Kalciumsorbat | Kalciumsalt av sorbinsyra som är ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E210 | Bensoesyra | Ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. |
E211 | Natriumbensoat | Natriumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. |
E212 | Kaliumbensoat | Kaliumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. |
E213 | Kalciumbensoat | Kalciumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. |
E214 | p-Hydroxibensoe-syraetylester | Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben. |
E215 | p-Hydroxibensoe-syraetylesterns natriumsalt | Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben. |
E218 | p-Hydroxibensoe-syrametylester | Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben. |
E219 | p-Hydroxibensoe-syrametylesterns natriumsalt | Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben. |
E220 | Svaveldioxid | Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E221 | Natriumsulfit | Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E222 | Natriumvätesulfit | Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E223 | Natriumdisulfit | Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E224 | Kaliumdisulfit | Kaliumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E226 | Kalciumsulfit | Kalciumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E227 | Kalciumvätesulfit | Kalciumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E228 | Kaliumvätesulfit | Kaliumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. |
E231 | Ortofenylfenol | Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart får användas till ytbehandlingen av citrusfrukter. |
E232 | Natriumortofenylfenol | Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart får användas till ytbehandlingen av citrusfrukter. |
E234 | Nisin | Ett konserveringsämne som finns naturligt i mjölk och som också har en antibiotisk effekt. Används i lagrad och smält ost. |
E235 | Natamycin | Ett konserveringsämne som bildas av en bakterie och som också är ett antibiotikum. Används endast till ytbehandling av hårdost och torkade korvar. |
E239 | Hexametylentetramin | Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt och som hindrar bakterietillväxt. Används enbart till Provoloneost. |
E242 | Dimetyldikarbonat | Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart används till läsk och flytande tekoncentrat. |
E249 | Kaliumnitrit | Nitrit är ett konserveringsämne som är en biprodukt vid framställning av nitrater. Nitrit hämmar bakterien Clostridium Botulinum. Får användas enbart i form av nitritsalt i charkvaror. |
E250 | Natriumnitrit | Nitrit är ett konserveringsämne som är en biprodukt vid framställning av nitrater. Nitrit hämmar bakterien Clostridium Botulinum. Får användas enbart i form av nitritsalt i charkvaror. |
E251 | Natriumnitrat | Ett konserveringsämne som finns naturligt i växter. Får användas enbart i ost, saltade köttvaror och fisk i marinad och inläggning. |
E252 |
Kaliumnitrat | Ett konserveringsämne som finns naturligt i växter. Får användas enbart i ost, saltade köttvaror och fisk i marinad och inläggning. |
E260 | Ättiksyra | Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Generell användning som surhetsreglerande- och konserveringsmedel. |
E261 | Kaliumacetat | Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel. |
E262 | Natriumacetat, natriumväteacetat | Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel. |
E263 | Kalciumacetat | Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel. |
E270 | Mjölksyra | En naturlig organisk syra som även förekommer i kroppen. Används till att reglera smak och surhet samt som konserveringsmedel. Får användas i ett flertal produkter. |
E280 | Propionsyra | En organisk syra som används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost. |
E281 | Natriumpropionat |
Propionsyrans natriumsalt används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost. |
E282 | Kalciumpropionat |
Propionsyrans kalciumsalt används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost. |
E283 | Kaliumpropionat | Propionsyrans kaliumsalt används som konserveingsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost. |
E284 | Borsyra | Ett konserveringsmedel som tas fram ur borhaltiga mineraler. Används enbart till störrom dvs äkta caviar. |
E285 | Natriumtetraborat | Natriumsalt av borsyra. Ett konserveringsmedel som tas fram ur borhaltiga mineraler. Används enbart till störrom dvs äkta caviar. |
E290 | Koldioxid | En gas som bildas då kol förbränns. Fungerar som konserveringsmedel när luften tas ur en förpackning och ersätts med koldioxid. Används till ett flertal livsmedel. |
E296 | Äppelsyra | Ett konserveringsämne som är vanligt i naturen men också kan framställas syntetiskt. Används till ett flertal livsmedel. |
E297 | Fumarsyra | Naturlig fruktsyra som används som konserveringsmedel. Tas också fram syntetiskt. Används i konfektyr, desserter, kakdekorationer och pulver för beredning av drycker och vin. |
E1105 | Lysozym | Enzym som framställs ur ägg. Används som konserveringsmedel i ost. Kan ge upphov till allergisk reaktion hos äggallergiker. |
E300 | Askorbinsyra | Askorbinsyra förekommer naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i ett flertal livsmedel. |
E301 | Natriumaskorbat | Natriumsalt av askorbinsyra. Finns naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i flertal livsmedel. |
E302 | Kalciumaskorbat | Kalciumsalt av askorbinsyra. Finns naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i flertal livsmedel. |
E304 | Askorbylpalmitat, askorbylstearat | Tillverkas av L-askorbinsyra och palmitin eller stearinsyra som är vanliga fettsyror. Används som antioxidationsmedel i flertal livsmedel. |
E306 | Tokoferolrika extrakt | Vitamin E som framställs från ätliga vegetabiliska oljeprodukter. Används som antioxidationsmedel i mestadels feta produkter samt till kosttillskott och i modersmjölksersättning. |
E307 | Alfa-tokoferol | Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E308 | Gamma-tokoferol | Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E309 | Delta-tokoferol | Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E310 | Propylgallat | Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks. |
E311 | Oktylgallat | Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks. |
E312 | Dodecylgallat | Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks. |
E315 | Isoaskorbinsyra | Syntetiskt antioxidationsmedel som är snarlikt askorbinsyra, men utan vitamineffekt. Används till hel- och kylkonserver av kött och fisk, och till fryst fisk med rött skinn. |
E316 | Natriumisoaskorbat | Natriumsalt av Isoaskorbinsyra. Syntetiskt antioxidationsmedel som är snarlikt askorbinsyra, men utan vitamineffekt. Används till hel- och kylkonserver av kött och fisk, och till fryst fisk med rött skinn. |
E320 | Butylhydroxianisol (BHA) | Syntetiskt antioxidationsmedel som får användas för yrkesmässig vämebehandling av livsmedel och i tuggummi och kosttillskott. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i enstaka fall. |
E321 | Butylhydroxitoluen (BHT) | Syntetiskt antioxidationsmedel som får användas för yrkesmässig vämebehandling av livsmedel och i tuggummi och kosttillskott. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i enstaka fall. |
E322 | Lecitin | Finns naturligt i alla celler, särskilt mycket i äggula. Utvinns främst ur sojabönor och används som antioxidationsmedel eller emulgeringsmedel. Kan orsaka reaktion hos ägg och/eller sojaallergiker beroende på ursprung. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E325 | Natriumlaktat | Natriumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E326 | Kaliumlaktat | Kaliumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E327 | Kaliumlaktat | Kalciumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E330 | Citronsyra | Naturlig förekomst i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs bland annat genom jäsning av melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E331 | Natriumcitrater | Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E332 | Kaliumcitrater | Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E333 | Kalciumcitrater | Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E334 | L-Vinsyra | Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E335 | Natriumtartrater | Salt av L-vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E336 | Kaliumtartrater | Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E337 | Natriumkaliumtartrat | Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E338 | Fosforsyra | Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel. |
E339 | Natriumfosfater | Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel. |
E340 | Kaliumfosfater | Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar än som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i en mängd livsmedel. |
E341 | Kalciumfosfater | Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel. |
E343 | Magnesiumfosfater | Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel. |
E350 | Natriummalat, natriumvätemalat | Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E351 | Kaliummalat | Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E352 | Kalciummalat, kalciumvätemalat | Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E353 | Metavinsyra | Framställs ur vinsyra och får endast användas som antioxidationsmedel i vin. |
E354 | Kalciumtartrat | Salt av L-Vinsyra används som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E355 | Adipinsyra | Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E356 | Natriumadipat | Salt av Adipinsyra. Framställs syntetiskt men förekommer också naturligt i betsaft. Fungerar både som antioxidations- och surhetsreglerande medel. Används i kakfyllning, kakdekoration, pulver till desserter, geleaktiga desserter och desserter med fruktsmak. |
E357 | Kaliumadipat | Salt av Adipinsyra.Framställs syntetiskt men förekommer också naturligt i betsaft. Fungerar både som antioxidations- och surhetsreglerande medel. Används i kakfyllning, kakdekoration, pulver till desserter, geleaktiga desserter och desserter med fruktsmak. |
E363 | Bärnstensyra | Finns naturligt i till exempel broccoli, rabarber, sparris och ost. Används som surhetsreglerande medel i desserter, soppor, buljong och pulver för hemmaframställning av läsk. |
E380 | Triammoniumcitrat | Salt av citronsyra som används som surhetsreglerande medel och som förstärker antioxidanters förmåga att förhindra härskning samt brunfärgning av livsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E385 | Kalciumdinatrium-EDTA | Syntetiskt ämne som binder metaller som järn och koppar som kan påskynda nedbrytning. Används till konserver, såser och frysta kräftdjur. |
E400 | Alginsyra | Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E401 | Natriumalginat | Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E402 | Kaliumalginat | Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E403 | Ammoniumalginat | Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E404 | Kalciumalginat | Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E405 | Propylenglykolalginat | Ett emulgeringsmedel som framställs ur Alginsyra (brunalger) och propan-1,2diol. Används för att stabilisera skummet i öl och till bland annat margarin, dressingar och konfektyrprodukter av socker. |
E406 | Agar | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E407 | Karragenan | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur vissa rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E407a | Bearbetad Euchemaalg | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur vissa rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E410 | Fruktkärnmjöl | Ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som kommer från Johannesbrödträdets frön. Heter också Johannesbrödkärnmjöl. Får användas i ett flertal livsmedel, men ej i torra livsmedel där vatten ska tillsättas precis vid förtäring. Kan ge överkänslighetsreaktioner. |
E412 | Guarkärnmjöl | Framställs ur en sorts gummibuske som är släkt med ärt- och baljväxter. Används som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. Kan ge överkänslighetsreaktioner. |
E414 | Gummi arabicum | Torkad mjölksaft ur Acacia senegal, en ärt och baljväxt. Allmän användning som förtjocknings och stabiliseringsmedel. Kan ge överkänslighetsreaktioner. |
E415 | Xantangummi | Framställs av socker genom bakteriell jäsning. Används allmänt som förtjocknings och stabiliseringsmedel, dock inte i torkade livsmedel där vatten ska tillsättas direkt vid förtäring. |
E416 | Karayagummi | Ett stabiliseringsmedel som kommer från det asiatiska trädet Sterculia urens. Används till desserter, tuggummi, såser, snacks, kakfyllningar, kakdekorationer samt kosttillskott. |
E417 | Tarakärnmjöl | Utvinns ur en ärt och baljväxt. Används allmänt som förtjocknings- och stabiliseringsmedel, dock inte i torkade livsmedel där vatten ska tillsättas direkt vid förtäring. Kan ge överkänslighetsreaktioner. |
E418 | Gellangummi | Framställs av socker genom bakteriell jäsning. Allmän användning som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. |
E422 | Glycerol | Förekommer naturligt i fett som kan ha såväl animaliskt som vegetabiliskt ursprung. Kan även framställas syntetiskt och används allmänt som konsistensgivare. |
E425 | Konjakgummi, konjakglukomannan | Kommer från konjaksmjöl som i sin tur kommer från roten på en planta. Används allmänt som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Får ej användas i gelekonfektyrer. |
E426 | Sojabönshemicellulosa | Framställs av soja och används som stabiliseringsmedel. Får anv'ändas i ett flertal livsmedel. Kan ge upphov till allergisk reaktion hos sojaallergiker. |
E431 | Polyoxietylenstearat | Framställs genom syntetisk reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra. Används som stabiliserings- och emulgeringsmedel och enbart i vin. |
E432 | Polyoxietylensorbitan-monolaurat | Syntetisk framställning genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid, stabiliserings och emulgeringsmedel, får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. |
E433 | Polyoxietylensorbitan-monooleat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. |
E434 | Polyoxietylensorbitan-monopalmitat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. |
E435 | Polyoxietylensorbitan-monostearat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. |
E436 | Polyoxietylensorbitan-tristearat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. |
E440 | Pektin, amiderat pektin | Ett förtjockningsmedel som förekommer naturligt i apelsin- och citronskal. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E442 | Ammoniumfosfatider | Kommer från rapsolja och fosforföreningar. Används som stabiliserings- och emulgeringsmedel i choklad och kakaoprodukter. |
E444 | Sackarosacetatisobutyrat | Framställs syntetiskt ur socker. Används enbart som stabiliseringsmedel i oklara läskedrycker. |
E445 | Glycerolestrar av trähartser | Ett stabiliseringsmedel som kommer ur harts från barrträd och glycerol. Används enbart som stabiliseringsmedel i oklara läskedrycker. |
E450 | Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater | Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E451 | Natrium- och kaliumtrifosfater | Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E452 | Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfat, natriumkalcium-polyfosfater | Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E459 | Betacyklodextrin | Ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som framställs ur hydrolyserad stärkelse, får användas till livsmedel i tablettform. |
E460 | Mikrokristallinisk cellulosa, cellulosapulver | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E461 | Metylcellulosa | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E463 | Hydroxipropyl- cellulosa |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E464 | Hydroxipropyl-metylcellulosa | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E465 | Metyletylcellulosa | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E466 | Karboximetyl- cellulosa, natriumkarbox-imetylcellulosa |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E468 | Tvärbunden natrium-karboximetycellulosa | Framställs ur cellulosa som finns i växterns cellväggar. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Får användas till kosttillskott och bärare av sötningsmedel. |
E469 | Enzymatiskt hydrolyserad karboximetyl- cellulosa |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E470a | Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror | Salt av fettsyror, eventuellt från gris. Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som får användas i ett flertal livsmedel. |
E470b | Magnesiumsalt av fettsyror | Salt av fettsyror, eventuellt från gris. Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som får användas i ett flertal livsmedel. |
E471 | Mono- och diglycerider av fettsyror | Ett emulgeringsmedel som kommer från ätbara fetter och oljor, t ex gris. Används som emulgeringsmedel och får användas i ett flertal livsmedel. |
E472a | Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar | Framställs av fetter och ättikssyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E472b | Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar | Framställs av fetter och mjölksyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E472c | Mono- och diglyceriders citronsyraestrar | Framställs av fetter och citronsyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E472d | Mono- och diglyceriders vinsyraestrar | Framställs av fetter och vinsyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E472e | Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar | Framställs av fetter och diacetylvinsyraestrar. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E472f | Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider | Framställs av fetter och ättiks- och vinsyraestrar. Fetterna kan komma från djur t ex gris.Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E473 | Sackarosestrar av fettsyror | Ett emulgeringsmedel som tagits fram genom förening av socker och fettsyror. Fettet kan komma från djur, t ex gris. Ser också till att proteiner koagulerar vid upphettning eller frysning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E474 | Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror | Ett emulgeringsmedel som tagits fram genom förening av socker och fettsyror. Fettet kan komma från djur, t ex gris. Ser också till att proteiner koagulerar vid upphettning eller frysning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E475 | Polyglycerolestrar av fettsyror | Ett emulgerings- och stabiliseringsmedel. Framställs genom en förening av glycerol och fettsyror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E476 | Polyglycerolpolyricinoleat | Ett emulgeringsmedel som tas fram av ricinolja och glycerol. Fetterna kan komma från exempelvis gris. Får användas endast till choklad, konfektyr baserad på kakao, vissa fettemulsioner och dressingar. |
E477 | Propylenglykolestrar av fettsyror | Ett emulgeringsmedel som tas fram av propylenglykol och fettsyror från ätliga fetter. Fetterna kommer exempelvis från gris. Används till desserter, fettemulsioner avsedda för bakning, konditorivaror, konfektyr, mjölk och gräddersättningsmedel och bantningsprodukter. |
E479b | Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror | Ett konsistensgivande medel som tas fram av sojaolja och glycerider. Glyceriderna kan komma exempelvis från gris. Används enbart till fettemulsioner för stekning. |
E481 | Natriumstearoyl-2-laktylat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av mjölksyra och stearinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Används i desserter, konfektyrer, tuggummi, snabbris, frukostflingor, matbröd, konditorivaror, konserverade och malda köttprodukter, bantningsprodukter, vissa spritdrycker och snacks. |
E482 | Kalciumstearoyl-2-laktylat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av mjölksyra och stearinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Används i desserter, konfektyrer, tuggummi, snabbris, frukostflingor, matbröd, konditorivaror, konserverade och malda köttprodukter, bantningsprodukter, vissa spritdrycker och snacks. |
E483 | Stearoyltartrat | Ett konsistensgivande medel som tas fram av stearinsyra och vinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Har bakfrämjande egenskaper och får endast användas till bröd, konditorivaror och desserter. |
E491 | Sorbitanmonostearat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat. |
E492 | Sorbitantristearat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat. |
E493 | Sorbitanmonolaurat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat. |
E494 | Sorbitanmonooleat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat. |
E495 | Sorbitanmonopalmitat | Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat. |
E1204 | Pullulan | Ett konsistensgivande medel som tas fram av stärkelse genom en jäsningsprocess. Används ibland i stället för gelatin. Används uteslutande till kosttillskott i form av kapslar och mikrosötsaker i form av blad för frisk andedräkt. |
E1404 | Oxiderad stärkelse | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1412 | Distärkelsefosfat | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1413 | Fosfaterat distärkelsefosfat | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1414 | Acetylerat distärkelsefosfat | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1420 | Stärkelseacetat | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1422 | Acetylerat distärkelseadipat | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1440 | Hydroxipropyl- stärkelse |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1442 | Hydroxipropyldi- stärkelsefosfat |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1450 | Natriumoktenyl- succinatstärkelse |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1451 | Acetylerad oxiderad stärkelse | Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1452 | Stärkelsealuminium- oktenylsuccinat |
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används enbart till inkapslade vitaminpreparat i kosttillskott. |
E500 | Natriumkarbonat, natriumvätekarbonat, natriumsekvikarbonat | Ett surhetsreglerande medel som är natriumsalter av kolsyra. Kallas även soda. Finns naturligt men framställs även syntetiskt ur koksalt och koldioxid. Används som bakpulver men används också i ett flertal andra livsmedel. |
E501 | Kaliumkarbonat, kaliumvätekarbonat | Ett surhetsreglerande medel som är kaliumsalter av kolsyra. Finns naturligt i växtaska men tas även fram syntetiskt. Fungerar som bakpulver men används också i ett flertal andra livsmedel. |
E503 | Ammoniumkarbonat, ammoniumväte- karbonat |
Används som bakpulver. Togs tidigare fram av hjorthon och kallades då hjortonsalt. Idag framställs det syntetiskt av salter av ammoniak och koldioxid. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E504 | Magnesiumkarbonat, magnesiumhydroxi- karbonat |
Surhetsreglerande och klumpförebyggande medel som finns naturligt i mineral. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E507 | Saltsyra | Ett syntetiskt surhetsreglerande medel som ofta används i utspädd form. Finns naturligt i exempelvis magsäcken. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E508 | Kaliumklorid | Ersätter ofta vanligt koksalt. Är kaliumsalt av saltsyra, och förekommer naturligt som mineral. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E509 | Kalciumklorid | Ersätter ofta vanligt koksalt. Är kalciumsalt av saltsyra, och förekommer naturligt i mineral och används i ett flertal livsmedel. |
E511 | Magnesiumklorid | Magnasiumsalt av saltsyra. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E512 | Tennklorid | Tennsalt av saltsyra. Används enbart som färgstabilisator i konserverad sparris. |
E513 | Svavelsyra | Ett surhetsreglerande medel som förekommer naturligt men som oftast tas fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E514 | Natriumsulfater | Natriumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Förekommer naturligt i mineralvatten och havsvatten men framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E515 | Kaliumsulfater | Kaliumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Finns naturligt i mineralet kainit men tas också fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E516 | Kalciumsulfat | Kalciumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Kallas även gips och förekommer naturligt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E517 | Ammoniumsulfat | Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker. |
E521 | Aluminium- natriumsulfat |
Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker. |
E522 | Aluminium- kaliumsulfat |
Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker. |
E523 | Aluminium-ammoniumsulfat | Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker. |
E524 | Natriumhydroxid | Ett surhetsreglerande ämne som används utspädd. Är en kaustiksoda som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E525 | Kaliumhydroxid | Ett surhetsreglerande medel som framställs syntetiskt. Stark bas. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E526 | Kalciumhydroxid | Ett surhetsreglerande ämne som tas fram genom att vatten tillsätts till kalciumoxid (E529) och är en basiskt förening. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E527 | Ammonium- hydroxid |
Ett surhetsreglerande medel som tas fram genom upplösning av ammoniak i vatten och är en basisk förening. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E528 | Magnesium- hydroxid |
Förekommer naturligt i mineralet brucit men framställs också syntetiskt. Är basisk förening. Används oftast för att reglera mineralhalten i mineralvatten. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E529 | Kalciumoxid | Utvinns från kalk och är en basisk förening. Används främst för att justera vattenkvaliteten vid öltillverkning. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E530 | Magnesiumoxid | Ett surhetsreglerande medel som förekommer naturligt men också tillverkas syntetiskt och är en basisk förening. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E535 | Natriumferro- cyanid |
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt. |
E536 | Kaliumferro- cyanid |
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt. |
E538 | Kalciumferro- cyanid |
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt. |
E541 | Natriumaluminium- fosfat, surt |
Bakpulver som tas fram syntetiskt. Används enbart till scones, sockerkaka och rulltårta. |
E551 | Kiseldioxid | Naturligt klumpförebyggande medel och stabiliseringsmedel. Används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris, ytbehandling av korv, samt till torra spannmålsprodukter för barn. |
E552 | Kalciumsilikat | Naturlig mineral som är klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Får används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E553a | Magnesiumsilikater | Naturlig mineral som är klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Får används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E553b | Talk | Ett naturligt klumpförebyggande medel och ytbehandlingsmedel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris, ytbehandling av korv. |
E554 | Natriumaluminium- silikat |
Natriumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E555 | Kaliumaluminium- silikat |
Kaliumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E556 | Kalciumaluminium- silikat |
Kalciumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E558 | Bentonit | Ett mineral med vulkaniskt ursprung. Används enbart som bärare för färgämnen och för klarning av vin. |
E559 | Aluminiumsilikat | Aluminiumsalt av kieselsyra. Används som klumpförebyggande medel. Förekommer naturligt och får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv. |
E570 | Fettsyror | Ett klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Vanligast är stearinsyra, palmitinsyra, oljesyra och myristinsyra. Kan exempelvis komma från gris. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E574 | Glukonsyra | Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E575 | Glukonsyrans deltalakton | Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E576 | Natriumglukonat | Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E577 | Kaliumglukonat | Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E578 | Kalciumglukonat | Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E579 | Järnglukonat | Järnsalt framställda av glukonsyra. Används enbart till att färga oliver svarta. |
E585 | Järnlaktat | Järnsalt framställda av mjölksyra. Används enbart till att färga oliver svarta. |
E586 | 4-hexylresorcinol | Förhindrar svartfärgning av räkor och kräftdjur. Får endast användas till färska, frysta och djupfrysta kräftdjur. |
E620 | Glutaminsyra | En aminosyra som finns naturligt i t ex grönsaker, vete och soja. Framställs oftast på mikrobiologiskt sätt genom jäsning. Används som smakförstärkare och får användas i ett flertal livsmedel. |
E621 | Mononatrium- glutamat |
Natriumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E622 | Monokalium- glutamat |
Kaliumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E623 | Kalciumdiglutamat | Kalciumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E624 | Monoammonium- glutamat |
Ammoniaksalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E625 | Magnesiumdi- glutamat |
Magnesiumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E626 | Guanylsyra | En nukleinsyra som förekommer naturligt i exempelvis kött. Tas även fram syntetiskt eller av jästextrakt. Används som smakförstärkare i livsmedel som får innehålla tillsatser. |
E627 | Dinatriumguanylat | Natriumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal. |
E628 | Dikaliumguanylat | Kaliumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E629 | Kalciumguanylat | Kalciumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E630 | Inosinsyra | En nukleinsyra som förekommer naturligt i exempelvis kött. Tas även fram syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E631 | Dinatriuminosinat | Natriumsalt av inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E632 | Dikaliuminosinat | Kaliumsalt av inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E633 | Kalciuminosinat | Kalciumsalt inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E634 | Kalcium-5'-ribonukleotider | Framställs ur guanylsyra eller inosinsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E635 | Dinatrium-5'-ribonukleotider | Framställs ur guanylsyra eller inosinsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. |
E640 | Glycin, natriumglycinat | Glycin är en aminosyra som finns naturligt i livsmedel och natriumglycinat är glycinsyrans salt. Får användas som smakförstärkare och surhetsreglerande medel i flertal livsmedel. |
E650 | Zinkacetat | Syntetisk smakförstärkare som enbart får användas i tuggummi. |
E900 | Dimetylpolysiloxan | Ett skumdämpningsmedel som tas fram syntetiskt av sand. Får användas till fett och oljor, grönsakskonserver, marmelad, gele, sylt, konfektyrer, tuggummi, soppor, läsk, och alkoholfritt vin. |
E901 | Bivax | Ett naturligt ytbehandlingsmedel som kommer från bivaxkakor. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform. |
E902 | Kandellillavax | Ett naturligt ytbehandlingsmedel som kommer från bladen på växten kandelilla. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform. |
E903 | Karnaubavax | Ett naturligt ytbehandlingsmedel som utvinns ur bladen hos karnubapalmen. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform. |
E904 | Shellack | Ett ytbehandlingsmedel som utvinns ur sekretet från lacksköldlusen. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform. |
E905 | Mikrokristallint vax | Ett paraffinbaserat ytbehandlingsmedel som utvinns ur olja. Får användas på vissa frukter, konfektyrvaror och i tuggummi. |
E907 | Hydrogenerat poly-1-deken | Ett syntetiskt ytbehandlingsmedel som enbart får användas på sockerkonfektyrer och torkad frukt. |
E912 | Montansyraestrar | Ett ytbehandlingsmedel som tas fram ur brunkol. Får användas till citrusfrukter, färsk melon, mango, papaya, avokado och ananas. |
E914 | Oxiderat polyetylenvax | Ett syntetiskt ytbehandlingsmedel. Får användas till citrusfrukter, färsk melon, mango, papaya, avokado och ananas. |
E920 | L-cystein | Tas fram ur aminosyran cystein, som man hittar i horn och hår från djur. Ett mjölbehandlingsmedel som förbättrar bakegenskaper och som uteslutande används till mjöl. |
E927b | Karbamid | Ett ämne som bildas då aminosyror bryts ner i kroppen. Tas fram syntetiskt och används som mjukgörare till sockerfria tuggummin. |
E938 | Argon | En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel. |
E939 | Helium | En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel. |
E941 | Kväve | En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel. |
E942 | Dikväveoxid | En drivgas som tas fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmed |
E943a | Butan | En drivgas som används i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer. |
E943b | Isobutan | En drivgas som får användas i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer. |
E944 | Propan | En drivgas som får användas i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer. |
E948 | Syre | En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel. |
E949 | Väte | En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel. |
E999 | Kvillajaextrakt | Tas fram ur barken från trädet Quillaia saponaria. Får användas som skumbildande medel enbart till läsk och cider. |
E1103 | Invertas | Ett ennzym som spjälkar vanligt socker. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1200 | Polydextros | Tas fram ur glukos och används som fyllnadsmedel. Kan ersätta sockrets utfyllande egenskaper men är inte sötande och används därför ofta i sötningsmedel. Fungerar även som förtjockningsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E1201 | Polyvinylpyrrolidon | Syntetiska polymerer som enbart får användas till kosttillskott i tablettform. |
E1202 | Polyvinylpoly- pyrrolidon |
Syntetiska polymerer som enbart får användas till kosttillskott i tablettform. |
E1505 | Trietylcitrat | Ett syntetiskt stabiliseringsmedel som tas fram av citronsyra och etanol (sprit). Får användas till torkad äggvita. |
E1517 | Glyceryldiacetat | Tas fram syntetiskt ur glycerol och ättikssyra och får användas enbart till aromer. |
E1518 | Glyceryltriacetat | Tas fram syntetiskt ur glycerol och ättikssyra. Får användas enbart som bärare av andra tillsatser och aromer. |
E1519 | Benzylalkohol | Tas fram syntetiskt och får användas enbart till vissa aromer. |
E1520 | Propan-1,2-diol (propylenglykol) | Får användas i livsmedelstillsats i snus och tuggtobak. Och som lösningsmedel i låg halt för vissa livsmedelstillsatser och aromer. |
E420 | Sorbitol, sorbitolsirap | En sockeralkohol som används som konsistens- och sötningsmedel. Tas fram syntetiskt ur stärkelse men finns även naturligt i exempelvis äpple, plommon, körsbär och rönnbär. Kan ha laxerande effekt vid stora doser. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E421 | Mannitol | En sockeralkohol som används som konsistens- och sötningsmedel. Finns naturligt i mannaasken, selleri, svamp och oliver men tas i första hand fram ur de naturliga sockerarterna mannos, fruktos eller glukos. Kan ha laxerande effekt vid stora doser. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E950 | Acesulfamkalium | Syntetiskt sötningsmedel som är näst intill 200 gånger sötare än traditionellt socker. Får användas som sötningsmedel i ett flertal livsmedel och som smakförstärkare i tuggummi. Ger ingen energi. |
E951 | Aspartam | Ett syntetiskt sötningsmedel som tas fram ur aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Är ca 200 gånger sötare än traditionellt socker. Ger ingen energi. Kan inte upphettas. Produkter som innehåller aspartam måste bära märkningen "Innehåller en fenylallaninkälla". Får användas i ett flertal livsmedel. |
E952 | Cyklaminsyra, cyklamater | Ett syntetiskt sötningsmedel som är trettio gånger sötare än traditionellt socker. Används bland annat till drycker, desserter, sylt och kosttillskott. Finns även i bordssötningsmedel. |
E953 | Isomalt | Tas fram ur den naturliga sockerarten sackaros och är hälften så sött som vanligt socker. Får användas som både sötningsmedel och konsistensmedel i ett flertal livsmedel. |
E954 | Sackarin, sackarinater | Ett syntetiskt sötningsmedel som är 400 gånger sötade än traditionellt socker. Ger ingen energi. Får användas i ett flertal livsmedel. E954 heter också Sackarin eller Sackarinater. |
E955 | Sukralos | Ett syntetiskt sötnigsmedel som är 500-660 gånger sötare än traditionellt socker. Ger ingen energi. Får användas i ett flertal livsmedel. Är omdiskuterat pga av miljökonsekvenser och används därför inte i ICAs produkter. E955 heter också Sukralos. |
E957 | Taumatin | Ett protein som tas fram ur en växt. Används som sötningsmedel och ibland smakförstärkare. Får användas i glass, drycker, konfektyr, desserter, tuggummi och kosttillskott. |
E959 | Neohesperidindi- hydrochalcon |
Ett naturligt sötningsmedel som tas fram ur citrusfrukter. Används ibland även som smakförstärkare. Är 3000 gånger sötare än socker. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E965 | Maltitol, maltitolsirap | Tas fram ur sockerarten maltos och används som både sötningsmedel och konsistensgivare. Kan ha laxerande effekt i för höga doser. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E966 | Laktitol | Ett naturligt sötningsmedel som tas fram ur sockerarten laktos. Är bara hälften så sött som traditionellt socker. Kan ha laxerande effekt vid för höga doser. Får användas i ett flertal livsmedel. |
E967 | Xylitol | Ett naturligt sötningsmedel som också kallas björksocker. Är kariesdämpande och får användas i ett flertal livsmedel. Kan ha laxerande effekt vid för höga doser. |
E968 | Erytriol | En sockeralkohol som tas fram genom att glukossirap jäses. Används som sötningsmedel men också som bland annat smakbärare, fuktighetsbevarande medel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. |