Vad betyder e-numret?

Få koll på e-ämnet

Är tillsatser bra, dåliga eller kanske både och? På ICA jobbar vi aktivt med att se över våra produkter och samtidigt informera om tillsatsernas betydelse och varför de finns i livsmedel. Här kan du läsa mer om olika e-ämnen och vad de används till.

E-nr Namn Förklaring
E100 Kurkumin (gul) Ett färgämne som kommer från Curcuma longas rot och kallas också gurkmeja. Används allmänt till livsmedel som får färgas och till sylt, marmelad, gelé, korvar, pastejer och potatismospulver.
E101 Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat (gul) Färgämnet riboflavin framställs oftast syntetiskt. Riboflavin är också ett annat namn för vitamin B2 och förekommer naturligt i mjölk, grönsaker, ägg och jäst. Ämnet används till en mängd livsmedel som generellt får färgas.
E102 Tartrazin (gul) Azofärg, mycket vanlig i livsmedel i Europa. Färgen uppstår genom upphettning av socker där olika ämnen tillsätts, som till exempel ammoniak eller svaveldioxid. Kan utlösa överkänslighetsreaktioner och bidra till hyperaktivitet hos barn.
E104 Kinolingult Ett syntetiskt framtaget färgämne. Får användas i ett flertal livsmedel, främst sylt, gelé, marmelad, godis och läsk. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn. Används inte i ICAs produkter.
E110 Para-orange Azofärg framställs syntetiskt, får användas i alla livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn.
E120 Karmin (röd) Naturligt förekommande färgämne som framställs ur torkade löss. Får användas i alla livsmedel som får färgas men kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.
E122 Azorubin (röd) Ett syntetiskt azofärgämne som får användas i alla livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn.
E123 Amarant (röd) Ett syntetiskt azofärgämne som får användas i vissa alkoholdrycker och i fiskrom. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn.
E124 Nykockin (röd) En azofärg som framställs syntetiskt. Får användas till livsmedel som generellt får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn.
E127 Erytrosin (röd) Ett jodhaltigt färgämne som framställs syntetiskt och enbart får användas i cocktailkörsbär.
E129 Allurarött AC (röd) En azofärg som framställs syntetiskt. Får användas till livsmedel som får färgas. Kan bidra till hyperaktivitet hos barn.
E131 Patentblått V En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i alla livsmedel som får färgas.
E132 Indigotin (blå) En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E133 Briljantblått FCF En blå färg som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E140 Klorofyll, klorofylliner (grön) Naturligt färgämne som kommer från gröna blad, t ex gräs. Får användas i ett flertal livsmedel.
E141 Klorofyll-kopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå - svart) Naturligt färgämne som kommer från klorofyll. Har gjorts stabilare genom en del av det naturliga magnesiuminnehållet bytts ut mot koppar. Får användas i ett flertal livsmedel.
E142 Grön S Syntetiskt färgämne som kan bidra till hyperaktivitet hos barn. Får användas i ett flertal livsmedel men används inte i ICAs produkter.
150a Sockerkulör (brun) Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker. E150a heter också Sockerkulör och är brun.
150b Sockerkulör (brun) Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av kaustiksulfit.
150c Sockerkulör (brun) Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av ammoniak.
150d Sockerkulör (brun) Ett av de vanligaste färgämnena i våra livsmedel. Färgen uppstår genom upphettning av socker med en tillsats av ammoniaksulfit.
151 Briljantsvart BN En azofärg som framställs syntetiskt. Får förekomma i ett flertal livsmedel.
153 Vegetabiliskt kol (svart) Ett naturligt färgämne som tas fram från växtråvaror som förkolnats. Använts allmänt i ett flertal livsmedel.
154 Brun FK (brun) En azofärg som framställs syntetiskt. Begränsad användning men används inte i Sverige.
155 Brun HT (brun) En azofärg som framställs syntetiskt och används i ett flertal livsmedel.
E160a Karotener, betakaroten (gul - orange) Naturligt färgämne som finns i t ex morötter, aprikoser och gröna bladgrönsaker men som även kan framställas syntetiskt. Karotener är förstadiet till vitamin A. Ett mycket vanligt färgämne som förekommer i ett flertal livsmedel.
E160b Annattoextrakt (gul - orange) Ett färgämne som framställs av annatobuskens frukt. Får användas i vissa ostar, margarin, desserter, snacks, frukostcerealier, rökt fisk och likör. Kan orsaka överkänslighetsreaktioner.
E160c Paprikaextrakt (gul - orange) Ett naturligt färgämne som kommer från paprika. Får användas i ett flertal livsmedel.
E160d Lycopen (gul) Ett naturligt färgämne som kommer från tomater. Får användas i ett flertal livsmedel.
E160e Beta-apo-8'-karotenal (orange - röd) Ett naturligt färgämne som finns i bl a citrusfrukter, men tillverkas även syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E160f Beta-apo-8'-karotensyraetylester (gul - orange) Ett naturligt färgämne som finns i bl a citrusfrukter, men tillverkas även syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E161b Lutein (gul - orange) Ett naturligt färgämne som kommer från ätliga frukter och växter, som luzern eller tagetes. Det vanligaste färgämnet i naturen. Används i ett flertal livsmedel.
E161g Kantaxantin (röd) Ett färgämne som framställs syntetiskt men som finns naturligt i kantareller och vissa kräftdjur. Används endast till odlad fisk.
E162 Rödbetsrött Ett naturligt färgämne som kommer från rödbetor. Får användas i flertal livsmedel som får färgas.
E163 Antocyaner (röd - blå) Ett naturligt färgämne som kommer från olika växtdelar, som druvskal och svarta vinbär. Får användas i ett flertal livsmedel.
E170 Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit) Ett färgämne som finns naturligt i kalksten och krita och som också fungerar som surhetsreglerande ämne. Får användas i ett flertal livsmedel. E170 heter också Kalciumkarbonat eller Kalciumvätekarbonat och är vit.
E171 Titandioxid (vit) Ett naturligt färgämne som tas fram ur titanhaltiga mineraler. Får användas i ett flertal livsmedel.
E172 Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart) Ett färgämne som tas fram syntetiskt men som också förekommer naturligt i mineraler, som järn. Får användas i ett flertal livsmedel.
E173 Aluminium Ett naturligt färgämne som utvinns ur mineraler. Får användas endast i dekorationsöverdrag på bakelser och kakor.
E174 Silver Ett naturligt färgämne som utvinns ur mineraler. Får användas endast till överdrag på choklad och konfektyrer samt till likör.
E175 Guld Ett naturligt färgämne. Får endast användas till likör samt till överdrag på choklad, konfektyr.
E180 Litolrubin BK (röd) En azofärg som famställs syntetiskt. Får endast användas till ätlig ostskorpa.

E200
Sorbinsyra Ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E202 Kaliumsorbat
Kaliumsalt av sorbinsyra som är ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E203 Kalciumsorbat Kalciumsalt av sorbinsyra som är ett konserveringsämne som finns naturligt i rönnbär men som också framställs syntetiskt. Bra mot mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier och används i sura eller svagt sura produkter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E210 Bensoesyra Ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra.
E211 Natriumbensoat Natriumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra.
E212 Kaliumbensoat Kaliumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra.
E213 Kalciumbensoat Kalciumsalt av bensoesyra som är ett konserveringsämne som förekommer naturligt i lingon, tranbär, hjortron men som också framställs syntetiskt. Används i sura produkter för att motverka mögel- och jästsvampar och vissa bakterier. Får användas i ett flertal livsmedel. Allmän användning som konserveringsämne. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra.
E214 p-Hydroxibensoe-syraetylester Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben.
E215 p-Hydroxibensoe-syraetylesterns natriumsalt Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben.
E218 p-Hydroxibensoe-syrametylester Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben.
E219 p-Hydroxibensoe-syrametylesterns natriumsalt Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt av bensoesyra. Används i konfektyr, flytande kosttillskott, snacks och ytbehandling av torkade köttvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Vanligen ett problem för den som är överkänslig för acetylsalicylsyra. Är ett så kallat paraben.
E220 Svaveldioxid Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E221 Natriumsulfit Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E222 Natriumvätesulfit Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E223 Natriumdisulfit Natriumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E224 Kaliumdisulfit Kaliumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E226 Kalciumsulfit Kalciumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E227 Kalciumvätesulfit Kalciumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel och som också används som antioxidationsmedel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E228 Kaliumvätesulfit Kaliumsalt av svaveldioxid. Ett konserveringsämne som bildas vid förbränning av svavel. Förekommer mest i torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker.
E231 Ortofenylfenol Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart får användas till ytbehandlingen av citrusfrukter.
E232 Natriumortofenylfenol Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart får användas till ytbehandlingen av citrusfrukter.
E234 Nisin Ett konserveringsämne som finns naturligt i mjölk och som också har en antibiotisk effekt. Används i lagrad och smält ost.
E235 Natamycin Ett konserveringsämne som bildas av en bakterie och som också är ett antibiotikum. Används endast till ytbehandling av hårdost och torkade korvar.
E239 Hexametylentetramin Ett konserveringsämne som framställs syntetiskt och som hindrar bakterietillväxt. Används enbart till Provoloneost.
E242 Dimetyldikarbonat Ett syntetiskt konserveringsämne som enbart används till läsk och flytande tekoncentrat.
E249 Kaliumnitrit Nitrit är ett konserveringsämne som är en biprodukt vid framställning av nitrater. Nitrit hämmar bakterien Clostridium Botulinum. Får användas enbart i form av nitritsalt i charkvaror.
E250 Natriumnitrit Nitrit är ett konserveringsämne som är en biprodukt vid framställning av nitrater. Nitrit hämmar bakterien Clostridium Botulinum. Får användas enbart i form av nitritsalt i charkvaror.
E251 Natriumnitrat Ett konserveringsämne som finns naturligt i växter. Får användas enbart i ost, saltade köttvaror och fisk i marinad och inläggning.

E252
Kaliumnitrat Ett konserveringsämne som finns naturligt i växter. Får användas enbart i ost, saltade köttvaror och fisk i marinad och inläggning.
E260 Ättiksyra Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Generell användning som surhetsreglerande- och konserveringsmedel.
E261 Kaliumacetat Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel.
E262 Natriumacetat, natriumväteacetat Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel.
E263 Kalciumacetat Används som konserveringsmedel och framställs genom jäsning av alkohol. Kan också tillverkas syntetiskt. Hindrar sjukdomsframkallande bakterier från att växa. Får användas i ett flertal livsmedel som surhetsreglerande- och konserveringsmedel.
E270 Mjölksyra En naturlig organisk syra som även förekommer i kroppen. Används till att reglera smak och surhet samt som konserveringsmedel. Får användas i ett flertal produkter.
E280 Propionsyra En organisk syra som används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost.
E281
Natriumpropionat
Propionsyrans natriumsalt används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost.
E282
Kalciumpropionat
Propionsyrans kalciumsalt används som konserveringsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost.
E283 Kaliumpropionat Propionsyrans kaliumsalt används som konserveingsmedel. Framställs även syntetiskt och är effektiv mot mögelsvamp. Används i förpackat bröd och ytbehandling av ost.
E284 Borsyra Ett konserveringsmedel som tas fram ur borhaltiga mineraler. Används enbart till störrom dvs äkta caviar.
E285 Natriumtetraborat Natriumsalt av borsyra. Ett konserveringsmedel som tas fram ur borhaltiga mineraler. Används enbart till störrom dvs äkta caviar.
E290 Koldioxid En gas som bildas då kol förbränns. Fungerar som konserveringsmedel när luften tas ur en förpackning och ersätts med koldioxid. Används till ett flertal livsmedel.
E296 Äppelsyra Ett konserveringsämne som är vanligt i naturen men också kan framställas syntetiskt. Används till ett flertal livsmedel.
E297 Fumarsyra Naturlig fruktsyra som används som konserveringsmedel. Tas också fram syntetiskt. Används i konfektyr, desserter, kakdekorationer och pulver för beredning av drycker och vin.
E1105 Lysozym Enzym som framställs ur ägg. Används som konserveringsmedel i ost. Kan ge upphov till allergisk reaktion hos äggallergiker.
E300 Askorbinsyra Askorbinsyra förekommer naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i ett flertal livsmedel.
E301 Natriumaskorbat Natriumsalt av askorbinsyra. Finns naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i flertal livsmedel.
E302 Kalciumaskorbat Kalciumsalt av askorbinsyra. Finns naturligt i flertalet frukter och grönsaker. Kallas också vitamin C och är ett näringsämne. Används ofta som antioxidationsmedel. Kan också tas fram syntetiskt. Används i flertal livsmedel.
E304 Askorbylpalmitat, askorbylstearat Tillverkas av L-askorbinsyra och palmitin eller stearinsyra som är vanliga fettsyror. Används som antioxidationsmedel i flertal livsmedel.
E306 Tokoferolrika extrakt Vitamin E som framställs från ätliga vegetabiliska oljeprodukter. Används som antioxidationsmedel i mestadels feta produkter samt till kosttillskott och i modersmjölksersättning.
E307 Alfa-tokoferol Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E308 Gamma-tokoferol Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E309 Delta-tokoferol Ett naturidentiskt E-vitamin som används som antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E310  Propylgallat Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks.
E311 Oktylgallat Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks.
E312 Dodecylgallat Syntetiskt antioxidationsmedel som används i värmebehandlade livsmedel samt till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmixer, torkat kött, soppulver, smakpreparat, såser, dressingar och snacks.
E315 Isoaskorbinsyra Syntetiskt antioxidationsmedel som är snarlikt askorbinsyra, men utan vitamineffekt. Används till hel- och kylkonserver av kött och fisk, och till fryst fisk med rött skinn.
E316 Natriumisoaskorbat Natriumsalt av Isoaskorbinsyra. Syntetiskt antioxidationsmedel som är snarlikt askorbinsyra, men utan vitamineffekt. Används till hel- och kylkonserver av kött och fisk, och till fryst fisk med rött skinn.
E320 Butylhydroxianisol (BHA) Syntetiskt antioxidationsmedel som får användas för yrkesmässig vämebehandling av livsmedel och i tuggummi och kosttillskott. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i enstaka fall.
E321 Butylhydroxitoluen (BHT) Syntetiskt antioxidationsmedel som får användas för yrkesmässig vämebehandling av livsmedel och i tuggummi och kosttillskott. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i enstaka fall.
E322 Lecitin Finns naturligt i alla celler, särskilt mycket i äggula. Utvinns främst ur sojabönor och används som antioxidationsmedel eller emulgeringsmedel. Kan orsaka reaktion hos ägg och/eller sojaallergiker beroende på ursprung. Får användas i ett flertal livsmedel.
E325 Natriumlaktat Natriumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel.
E326 Kaliumlaktat Kaliumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel.
E327 Kaliumlaktat Kalciumsalt av mjölksyra som finns naturligt i syrade mjölkprodukter och frukt och som bildas vid mjölksyrajäsning. Används som antioxidationsmedel och reglerar smak och surhet. Får användas i ett flertal livsmedel.
E330 Citronsyra Naturlig förekomst i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs bland annat genom jäsning av  melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E331 Natriumcitrater Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av  melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E332 Kaliumcitrater Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av  melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E333 Kalciumcitrater Salt av citronsyra. Finns naturligt i många livsmedel, som citrusfrukter. Framställs biotekniskt bland annat genom jäsning av  melass. Fungerar surhetsreglerande och som antioxidationsmedel genom att det binder järn och koppar som kan  påskynda härskning och brunfärgning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E334 L-Vinsyra Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E335 Natriumtartrater Salt av L-vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E336 Kaliumtartrater Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Är egentligen en biprodukt vid vinframställning och förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E337 Natriumkaliumtartrat Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E338 Fosforsyra Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel.
E339 Natriumfosfater Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel.
E340 Kaliumfosfater Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar än som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i en mängd livsmedel.
E341 Kalciumfosfater Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel.
E343 Magnesiumfosfater Salt av fosforsyra. Tas fram ur mineraler och har flera funktioner. Kan ge syrlig smak, har en konserverande effekt och fungerar även som antioxidationsmedel. Finns naturligt i kroppen och används i ett flertal livsmedel.
E350 Natriummalat, natriumvätemalat Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E351 Kaliummalat Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E352 Kalciummalat, kalciumvätemalat Salt av äppelsyra. Används både som surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E353 Metavinsyra Framställs ur vinsyra och får endast användas som antioxidationsmedel i vin.
E354 Kalciumtartrat Salt av L-Vinsyra  används som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E355 Adipinsyra Salt av L-Vinsyra. Finns naturligt i många frukter, som vindruvor. Förstärker antioxidanters förmåga att hindra oljor från att härskna samt att frukt mörknar. Används också som surhetsreglerande medel och i bakpulver. Får användas i ett flertal livsmedel.
E356 Natriumadipat Salt av Adipinsyra. Framställs syntetiskt men förekommer också naturligt i betsaft. Fungerar både som antioxidations- och surhetsreglerande medel. Används i kakfyllning, kakdekoration, pulver till desserter, geleaktiga desserter och desserter med fruktsmak.
E357 Kaliumadipat Salt av Adipinsyra.Framställs syntetiskt men förekommer också naturligt i betsaft. Fungerar både som antioxidations- och surhetsreglerande medel. Används i kakfyllning, kakdekoration, pulver till desserter, geleaktiga desserter och desserter med fruktsmak.
E363 Bärnstensyra Finns naturligt i till exempel broccoli, rabarber, sparris och ost. Används som surhetsreglerande medel i desserter, soppor, buljong och pulver för hemmaframställning av läsk.
E380 Triammoniumcitrat Salt av citronsyra som används som surhetsreglerande medel och som förstärker antioxidanters förmåga att förhindra härskning samt brunfärgning av livsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E385 Kalciumdinatrium-EDTA Syntetiskt ämne som binder metaller som järn och koppar som kan påskynda nedbrytning. Används till konserver, såser och frysta kräftdjur.
E400 Alginsyra Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E401 Natriumalginat Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E402 Kaliumalginat Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E403 Ammoniumalginat Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E404 Kalciumalginat Salt av Alginsyra. Ett förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel som framställs ur brunalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E405 Propylenglykolalginat Ett emulgeringsmedel som framställs ur Alginsyra (brunalger) och propan-1,2diol. Används för att stabilisera skummet i öl och till bland annat margarin, dressingar och konfektyrprodukter av socker.
E406 Agar Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E407 Karragenan Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur vissa rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E407a Bearbetad Euchemaalg Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur vissa rödalger. Får användas i ett flertal livsmedel.
E410 Fruktkärnmjöl Ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som kommer från Johannesbrödträdets frön. Heter också Johannesbrödkärnmjöl.  Får användas i ett flertal livsmedel, men ej i torra livsmedel där vatten ska tillsättas precis vid förtäring. Kan ge överkänslighetsreaktioner.
E412 Guarkärnmjöl Framställs ur en sorts gummibuske som är släkt med ärt- och baljväxter. Används som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. Kan ge överkänslighetsreaktioner.
E414 Gummi arabicum Torkad mjölksaft ur Acacia senegal, en ärt och baljväxt. Allmän användning som förtjocknings och stabiliseringsmedel. Kan ge överkänslighetsreaktioner.
E415 Xantangummi Framställs av socker genom bakteriell jäsning. Används allmänt som förtjocknings och stabiliseringsmedel, dock inte i torkade livsmedel där vatten ska tillsättas direkt vid förtäring. 
E416 Karayagummi Ett stabiliseringsmedel som kommer från det asiatiska trädet Sterculia urens. Används till desserter, tuggummi, såser, snacks, kakfyllningar, kakdekorationer samt kosttillskott.
E417 Tarakärnmjöl Utvinns ur en ärt och baljväxt. Används allmänt som förtjocknings- och stabiliseringsmedel, dock inte i torkade livsmedel där vatten ska tillsättas direkt vid förtäring. Kan ge överkänslighetsreaktioner.
E418 Gellangummi Framställs av socker genom bakteriell jäsning. Allmän användning som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
E422 Glycerol Förekommer naturligt i fett som kan ha såväl animaliskt som vegetabiliskt ursprung. Kan även framställas syntetiskt och används allmänt som konsistensgivare.
E425 Konjakgummi, konjakglukomannan Kommer från konjaksmjöl som i sin tur kommer från roten på en planta. Används allmänt som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Får ej användas i gelekonfektyrer.
E426 Sojabönshemicellulosa Framställs av soja och används som stabiliseringsmedel. Får anv'ändas i ett flertal livsmedel. Kan ge upphov till allergisk reaktion hos sojaallergiker.
E431 Polyoxietylenstearat Framställs genom syntetisk reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra. Används som stabiliserings- och emulgeringsmedel och enbart i  vin.
E432 Polyoxietylensorbitan-monolaurat Syntetisk framställning genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid, stabiliserings och emulgeringsmedel, får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter.
E433 Polyoxietylensorbitan-monooleat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter.
E434 Polyoxietylensorbitan-monopalmitat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter.
E435 Polyoxietylensorbitan-monostearat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter.
E436 Polyoxietylensorbitan-tristearat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol, fettsyror och etylenoxid. Får användas till glass, konfektyr, tuggummi, soppor, såser, dietmat, koditorivaror, desserter, mjölk- och gräddliknande produkter. 
E440 Pektin, amiderat pektin Ett förtjockningsmedel som förekommer naturligt i apelsin- och citronskal. Får användas i ett flertal livsmedel.
E442 Ammoniumfosfatider Kommer från rapsolja och fosforföreningar. Används som stabiliserings- och emulgeringsmedel i choklad och kakaoprodukter. 
E444 Sackarosacetatisobutyrat Framställs syntetiskt ur socker. Används enbart som stabiliseringsmedel i oklara läskedrycker. 
E445 Glycerolestrar av trähartser Ett stabiliseringsmedel som kommer ur harts från barrträd och glycerol. Används enbart som stabiliseringsmedel i oklara läskedrycker.
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E451 Natrium- och kaliumtrifosfater Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel.
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfat, natriumkalcium-polyfosfater Ett stabiliseringsmedel som framställs ur fosforsyra. Binder vatten och är konsistensgivande. Får användas i ett flertal livsmedel.
E459 Betacyklodextrin Ett stabiliserings- och förtjockningsmedel som framställs ur hydrolyserad stärkelse, får användas till livsmedel i tablettform. 
E460 Mikrokristallinisk cellulosa, cellulosapulver Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E461 Metylcellulosa Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E463 Hydroxipropyl-
cellulosa
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E464 Hydroxipropyl-metylcellulosa Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E465 Metyletylcellulosa Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E466 Karboximetyl-
cellulosa, natriumkarbox-imetylcellulosa
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E468 Tvärbunden natrium-karboximetycellulosa Framställs ur cellulosa som finns i växterns cellväggar. Används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Får användas till kosttillskott och bärare av sötningsmedel.
E469 Enzymatiskt hydrolyserad karboximetyl-
cellulosa
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs ur cellulosa som finns i cellväggarna hos växter. Får användas i ett flertal livsmedel.
E470a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror Salt av fettsyror, eventuellt från gris. Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som får användas i ett flertal livsmedel.
E470b Magnesiumsalt av fettsyror Salt av fettsyror, eventuellt från gris. Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som får användas i ett flertal livsmedel.
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror Ett emulgeringsmedel som kommer från ätbara fetter och oljor, t ex gris. Används som emulgeringsmedel och får användas i ett flertal livsmedel.
E472a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar Framställs av fetter och ättikssyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E472b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar Framställs av fetter och mjölksyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E472c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar Framställs av fetter och citronsyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E472d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar Framställs av fetter och vinsyra. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E472e Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar Framställs av fetter och diacetylvinsyraestrar. Fetterna kan komma från djur t ex gris. Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider Framställs av fetter och ättiks- och vinsyraestrar. Fetterna kan komma från djur t ex gris.Används som emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E473 Sackarosestrar av fettsyror Ett emulgeringsmedel som tagits fram genom förening av socker och fettsyror. Fettet kan komma från djur, t ex gris. Ser också till att proteiner koagulerar vid upphettning eller frysning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror Ett emulgeringsmedel som tagits fram genom förening av socker och fettsyror. Fettet kan komma från djur, t ex gris. Ser också till att proteiner koagulerar vid upphettning eller frysning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E475 Polyglycerolestrar av fettsyror Ett emulgerings- och stabiliseringsmedel. Framställs genom en förening av glycerol och fettsyror. Får användas i ett flertal livsmedel.
E476 Polyglycerolpolyricinoleat Ett emulgeringsmedel som tas fram av ricinolja och glycerol. Fetterna kan komma från exempelvis gris. Får användas endast till choklad, konfektyr baserad på kakao, vissa fettemulsioner och dressingar.
E477 Propylenglykolestrar av fettsyror Ett emulgeringsmedel som tas fram av propylenglykol och fettsyror från ätliga fetter. Fetterna kommer exempelvis från gris. Används till desserter, fettemulsioner avsedda för bakning, konditorivaror, konfektyr, mjölk och gräddersättningsmedel och bantningsprodukter.
E479b Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror Ett konsistensgivande medel som tas fram av sojaolja och glycerider. Glyceriderna kan komma exempelvis från gris. Används enbart till fettemulsioner för stekning.
E481 Natriumstearoyl-2-laktylat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av mjölksyra och stearinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Används i desserter, konfektyrer, tuggummi, snabbris, frukostflingor, matbröd, konditorivaror, konserverade och malda köttprodukter, bantningsprodukter, vissa spritdrycker och snacks.
E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av mjölksyra och stearinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Används i desserter, konfektyrer, tuggummi, snabbris, frukostflingor, matbröd, konditorivaror, konserverade och malda köttprodukter, bantningsprodukter, vissa spritdrycker och snacks. 
E483 Stearoyltartrat Ett konsistensgivande medel som tas fram av stearinsyra och vinsyra. Stearinsyran kan komma från exempelvis gris. Har bakfrämjande egenskaper och får endast användas till bröd, konditorivaror och desserter.
E491 Sorbitanmonostearat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat.
E492 Sorbitantristearat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat.
E493 Sorbitanmonolaurat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat.
E494 Sorbitanmonooleat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat.
E495 Sorbitanmonopalmitat Ett stabiliserings- och emulgeringsmedel som tas fram av av sorbitol och stearinsyra. Fettet kan komma från exempelvis gris. Används till desserter, fettemulsioner, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, emulgerade såser, jäst, bantningsprodukter, kosttillskott, te- och örtkoncentrat.
E1204 Pullulan Ett konsistensgivande medel som tas fram av stärkelse genom en jäsningsprocess. Används ibland i stället för gelatin. Används uteslutande till kosttillskott i form av kapslar och mikrosötsaker i form av blad för frisk andedräkt.
E1404 Oxiderad stärkelse Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1412 Distärkelsefosfat Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1414 Acetylerat distärkelsefosfat Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1420 Stärkelseacetat Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1422 Acetylerat distärkelseadipat Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1440 Hydroxipropyl-
stärkelse
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E1442 Hydroxipropyldi-
stärkelsefosfat
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1450 Natriumoktenyl-
succinatstärkelse
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1451 Acetylerad oxiderad stärkelse Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används istället för vanlig stärkelse eftersom det är stabilare vid frysning eller snabb upphettning. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E1452 Stärkelsealuminium-
oktenylsuccinat
Ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som tas fram ur stärkelse från potatis, vete, tapioka, majs eller ris. Används enbart till inkapslade vitaminpreparat i kosttillskott. 
E500 Natriumkarbonat, natriumvätekarbonat, natriumsekvikarbonat Ett surhetsreglerande medel som är natriumsalter av kolsyra. Kallas även soda. Finns naturligt men framställs även syntetiskt ur koksalt och koldioxid.  Används som bakpulver men används också i ett flertal andra livsmedel.
E501 Kaliumkarbonat, kaliumvätekarbonat Ett surhetsreglerande medel som är kaliumsalter av kolsyra. Finns naturligt i växtaska men tas även fram syntetiskt. Fungerar som bakpulver men används också i ett flertal andra livsmedel.
E503 Ammoniumkarbonat, ammoniumväte-
karbonat
Används som bakpulver. Togs tidigare fram av hjorthon och kallades då hjortonsalt. Idag framställs det syntetiskt av salter av ammoniak och koldioxid. Får användas i ett flertal livsmedel.
E504 Magnesiumkarbonat, magnesiumhydroxi-
karbonat
Surhetsreglerande och klumpförebyggande medel som finns naturligt i mineral. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E507 Saltsyra Ett syntetiskt surhetsreglerande medel som ofta används i utspädd form. Finns naturligt i exempelvis magsäcken. Får användas i ett flertal livsmedel.
E508 Kaliumklorid Ersätter ofta vanligt koksalt. Är kaliumsalt av saltsyra, och förekommer naturligt som mineral. Får användas i ett flertal livsmedel.
E509 Kalciumklorid Ersätter ofta vanligt koksalt. Är kalciumsalt av saltsyra, och förekommer naturligt i mineral och används i ett flertal livsmedel.
E511 Magnesiumklorid Magnasiumsalt av saltsyra. Får användas i ett flertal livsmedel.
E512 Tennklorid Tennsalt av saltsyra. Används enbart som färgstabilisator i konserverad sparris.
E513 Svavelsyra Ett surhetsreglerande medel som förekommer naturligt men som oftast tas fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E514 Natriumsulfater Natriumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Förekommer naturligt i mineralvatten och havsvatten men framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E515 Kaliumsulfater Kaliumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Finns naturligt i mineralet kainit men tas också fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E516 Kalciumsulfat Kalciumsalt av svavelsyra. Används som surhetsreglerande medel. Kallas även gips och förekommer naturligt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E517 Ammoniumsulfat Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker.
E521 Aluminium-
natriumsulfat
Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker.
E522 Aluminium-
kaliumsulfat
Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker.
E523 Aluminium-ammoniumsulfat Salt av svavelsyra och aluminium, som förekommer rikligt i jordskorpan. Ett stabiliseringsmedel som används till äggvita och kanderade frukter och grönsaker.
E524 Natriumhydroxid Ett surhetsreglerande ämne som används utspädd. Är en kaustiksoda som framställs syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmedel.
E525 Kaliumhydroxid Ett surhetsreglerande medel som framställs syntetiskt. Stark bas. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E526 Kalciumhydroxid Ett surhetsreglerande ämne som tas fram genom att vatten tillsätts till kalciumoxid (E529) och är en basiskt förening. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E527 Ammonium-
hydroxid
Ett surhetsreglerande medel som tas fram genom upplösning av ammoniak i vatten och är en basisk förening. Får användas i ett flertal livsmedel.
E528 Magnesium-
hydroxid
Förekommer naturligt i mineralet brucit men framställs också syntetiskt. Är basisk förening. Används oftast för att reglera mineralhalten i mineralvatten. Får användas i ett flertal livsmedel.
E529 Kalciumoxid Utvinns från kalk och är en basisk förening. Används främst för att justera vattenkvaliteten vid öltillverkning. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E530 Magnesiumoxid Ett surhetsreglerande medel som förekommer naturligt men också tillverkas syntetiskt och är en basisk förening. Får användas i ett flertal livsmedel.
E535 Natriumferro-
cyanid
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt. 
E536 Kaliumferro-
cyanid
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt.
E538 Kalciumferro-
cyanid
Ett klumpförebyggande medel som tas fram syntetiskt. Förekommer enbart i salt.
E541 Natriumaluminium-
fosfat, surt
Bakpulver som tas fram syntetiskt. Används enbart till scones, sockerkaka och rulltårta.
E551 Kiseldioxid Naturligt klumpförebyggande medel och stabiliseringsmedel. Används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris, ytbehandling av korv, samt till torra spannmålsprodukter för barn.
E552 Kalciumsilikat Naturlig mineral som är klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Får används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E553a Magnesiumsilikater Naturlig mineral som är klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Får används till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E553b Talk Ett naturligt klumpförebyggande medel och ytbehandlingsmedel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris, ytbehandling av korv.
E554 Natriumaluminium-
silikat
Natriumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E555 Kaliumaluminium-
silikat
Kaliumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas  till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E556 Kalciumaluminium-
silikat
Kalciumsalt av kiselsyra som används som stabiliserings- och klumpförbyggande medel. Får användas  till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E558 Bentonit Ett mineral med vulkaniskt ursprung. Används enbart som bärare för färgämnen och för klarning av vin.
E559 Aluminiumsilikat Aluminiumsalt av kieselsyra. Används som klumpförebyggande medel. Förekommer naturligt och får användas till livsmedel i pulver- och tablettform, skivad ost, ris och ytbehandling av korv.
E570 Fettsyror Ett klumpförebyggande och stabiliseringsmedel. Vanligast är stearinsyra, palmitinsyra, oljesyra och myristinsyra. Kan exempelvis komma från gris. Får användas i ett flertal livsmedel.
E574 Glukonsyra Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel.
E575 Glukonsyrans deltalakton Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E576 Natriumglukonat Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel.
E577 Kaliumglukonat Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel.
E578 Kalciumglukonat Bildas när kroppen förbränner glukos eller druvsocker som det också kallas Tillsatsen tas fram genom att glukos får oxidera. Används som bakpulver, surhetsreglerande medel och som färgstabilisator i köttvaror. Får användas i ett flertal livsmedel.
E579 Järnglukonat Järnsalt framställda av glukonsyra. Används enbart till att färga oliver svarta.
E585 Järnlaktat Järnsalt framställda av mjölksyra. Används enbart till att färga oliver svarta.
E586 4-hexylresorcinol Förhindrar svartfärgning av räkor och kräftdjur. Får endast användas till färska, frysta och djupfrysta kräftdjur.
E620 Glutaminsyra En aminosyra som finns naturligt i t ex grönsaker, vete och soja. Framställs oftast på mikrobiologiskt sätt genom jäsning. Används som smakförstärkare och får användas i ett flertal livsmedel.
E621 Mononatrium-
glutamat
Natriumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E622 Monokalium-
glutamat
Kaliumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E623 Kalciumdiglutamat Kalciumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E624 Monoammonium-
glutamat
Ammoniaksalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E625 Magnesiumdi-
glutamat
Magnesiumsalt av glutaminsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel. 
E626 Guanylsyra En nukleinsyra som förekommer naturligt i exempelvis kött. Tas även fram syntetiskt eller av jästextrakt. Används som smakförstärkare i livsmedel som får innehålla tillsatser.
E627 Dinatriumguanylat Natriumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal.
E628 Dikaliumguanylat Kaliumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E629 Kalciumguanylat Kalciumsalt av guanylsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E630 Inosinsyra En nukleinsyra som förekommer naturligt i exempelvis kött. Tas även fram syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E631 Dinatriuminosinat Natriumsalt av inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E632 Dikaliuminosinat Kaliumsalt av inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E633 Kalciuminosinat Kalciumsalt inosinsyra. Framställs syntetiskt eller av jästextrakt. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E634 Kalcium-5'-ribonukleotider Framställs ur guanylsyra eller inosinsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E635 Dinatrium-5'-ribonukleotider Framställs ur guanylsyra eller inosinsyra. Får användas som smakförstärkare i flertal livsmedel.
E640 Glycin, natriumglycinat Glycin är en aminosyra som finns naturligt i livsmedel och natriumglycinat är glycinsyrans salt. Får användas som smakförstärkare och surhetsreglerande medel i flertal livsmedel.
E650 Zinkacetat Syntetisk smakförstärkare som enbart får användas i tuggummi.
E900 Dimetylpolysiloxan Ett skumdämpningsmedel som tas fram syntetiskt av sand. Får användas till fett och oljor, grönsakskonserver, marmelad, gele, sylt, konfektyrer, tuggummi, soppor, läsk, och alkoholfritt vin.
E901 Bivax Ett naturligt ytbehandlingsmedel som kommer från bivaxkakor. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.
E902 Kandellillavax Ett naturligt ytbehandlingsmedel som kommer från bladen på växten kandelilla. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.
E903 Karnaubavax Ett naturligt ytbehandlingsmedel som utvinns ur bladen hos karnubapalmen. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.
E904 Shellack Ett ytbehandlingsmedel som utvinns ur sekretet från lacksköldlusen. Får användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.
E905 Mikrokristallint vax Ett paraffinbaserat ytbehandlingsmedel som utvinns ur olja. Får användas på vissa frukter, konfektyrvaror och i tuggummi.
E907 Hydrogenerat poly-1-deken Ett syntetiskt ytbehandlingsmedel som enbart får användas på sockerkonfektyrer och torkad frukt.
E912 Montansyraestrar Ett ytbehandlingsmedel som tas fram ur brunkol. Får användas till citrusfrukter, färsk melon, mango, papaya, avokado och ananas.
E914 Oxiderat polyetylenvax Ett syntetiskt ytbehandlingsmedel. Får användas till citrusfrukter, färsk melon, mango, papaya, avokado och ananas. 
E920 L-cystein Tas fram ur aminosyran cystein, som man hittar i horn och hår från djur. Ett mjölbehandlingsmedel som förbättrar bakegenskaper och som uteslutande används till mjöl.
E927b Karbamid Ett ämne som bildas då aminosyror bryts ner i kroppen. Tas fram syntetiskt och används som mjukgörare till sockerfria tuggummin.
E938 Argon En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel.
E939 Helium En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel.
E941 Kväve En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel.
E942 Dikväveoxid En drivgas som tas fram syntetiskt. Får användas i ett flertal livsmed
E943a Butan En drivgas som används i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer.
E943b Isobutan En drivgas som får användas i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer.
E944 Propan En drivgas som får användas i vegetabilisk olja när pannor, plåtar, och formar ska sprayas för yrkesmässig hantering. Förekommer även i vattenbaserade emulsionssprayer.
E948 Syre En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel.
E949 Väte En förpackningsgas som förekommer naturligt i luften. Får användas till ett flertal livsmedel.
E999 Kvillajaextrakt Tas fram ur barken från trädet Quillaia saponaria. Får användas som skumbildande medel enbart till läsk och cider.
E1103 Invertas Ett ennzym som spjälkar vanligt socker. Får användas i ett flertal livsmedel. 
E1200 Polydextros Tas fram ur glukos och används som fyllnadsmedel. Kan ersätta sockrets utfyllande egenskaper men är inte sötande och används därför ofta i sötningsmedel. Fungerar även som förtjockningsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.
E1201 Polyvinylpyrrolidon Syntetiska polymerer som enbart får användas till kosttillskott i tablettform.
E1202 Polyvinylpoly-
pyrrolidon
Syntetiska polymerer som enbart får användas till kosttillskott i tablettform. 
E1505 Trietylcitrat Ett syntetiskt stabiliseringsmedel som tas fram av citronsyra och etanol (sprit). Får användas till torkad äggvita.
E1517 Glyceryldiacetat Tas fram syntetiskt ur glycerol och ättikssyra och får användas enbart till aromer. 
E1518 Glyceryltriacetat Tas fram syntetiskt ur glycerol och ättikssyra. Får användas enbart som bärare av andra tillsatser och aromer.
E1519 Benzylalkohol Tas fram syntetiskt och får användas enbart till vissa aromer.
E1520 Propan-1,2-diol (propylenglykol) Får användas i livsmedelstillsats i snus och tuggtobak. Och som lösningsmedel i låg halt för vissa livsmedelstillsatser och aromer.
E420 Sorbitol, sorbitolsirap En sockeralkohol som används som konsistens- och sötningsmedel. Tas fram syntetiskt ur stärkelse men finns även naturligt i exempelvis äpple, plommon, körsbär och rönnbär. Kan ha laxerande effekt vid stora doser. Får användas i ett flertal livsmedel.
E421 Mannitol En sockeralkohol som används som konsistens- och sötningsmedel. Finns naturligt i mannaasken, selleri, svamp och oliver men tas i första hand fram ur de naturliga sockerarterna mannos, fruktos eller glukos. Kan ha laxerande effekt vid stora doser. Får användas i ett flertal livsmedel.
E950 Acesulfamkalium Syntetiskt sötningsmedel som är näst intill 200 gånger sötare än traditionellt socker. Får användas som sötningsmedel i ett flertal livsmedel och som smakförstärkare i tuggummi. Ger ingen energi.
E951 Aspartam Ett syntetiskt sötningsmedel som tas fram ur aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Är ca 200 gånger sötare än traditionellt socker. Ger ingen energi. Kan inte upphettas. Produkter som innehåller aspartam måste bära märkningen "Innehåller en fenylallaninkälla". Får användas i ett flertal livsmedel.
E952 Cyklaminsyra, cyklamater Ett syntetiskt sötningsmedel som är trettio gånger sötare än traditionellt socker. Används bland annat till drycker, desserter, sylt och kosttillskott. Finns även i bordssötningsmedel.
E953 Isomalt Tas fram ur den naturliga sockerarten sackaros och är hälften så sött som vanligt socker. Får användas som både sötningsmedel och konsistensmedel i ett flertal livsmedel.
E954 Sackarin, sackarinater Ett syntetiskt sötningsmedel som är 400 gånger sötade än traditionellt socker. Ger ingen energi. Får användas i ett flertal livsmedel. E954 heter också Sackarin eller Sackarinater.
E955 Sukralos Ett syntetiskt sötnigsmedel som är 500-660 gånger sötare än traditionellt socker. Ger ingen energi. Får användas i ett flertal livsmedel. Är omdiskuterat pga av miljökonsekvenser och används därför inte i ICAs produkter. E955 heter också Sukralos.
E957 Taumatin Ett protein som tas fram ur en växt. Används som sötningsmedel och ibland smakförstärkare. Får användas i glass, drycker, konfektyr, desserter, tuggummi och kosttillskott. 
E959 Neohesperidindi-
hydrochalcon
Ett naturligt sötningsmedel som tas fram ur citrusfrukter. Används ibland även som smakförstärkare. Är 3000 gånger sötare än socker. Får användas i ett flertal livsmedel.
E965 Maltitol, maltitolsirap Tas fram ur sockerarten maltos och används som både sötningsmedel och konsistensgivare. Kan ha laxerande effekt i för höga doser. Får användas i ett flertal livsmedel.
E966 Laktitol Ett naturligt sötningsmedel som tas fram ur sockerarten laktos. Är bara hälften så sött som traditionellt socker. Kan ha laxerande effekt vid för höga doser. Får användas i ett flertal livsmedel.
E967 Xylitol Ett naturligt sötningsmedel som också kallas björksocker. Är kariesdämpande och får användas i ett flertal livsmedel. Kan ha laxerande effekt vid för höga doser.
E968 Erytriol En sockeralkohol som tas fram genom att glukossirap jäses. Används som sötningsmedel men också som bland annat smakbärare, fuktighetsbevarande medel och stabiliseringsmedel. Får användas i ett flertal livsmedel.