Kär liten sötsak har många namn

Kär liten sötsak har många namn

Under de närmaste månaderna når småcitrussäsongen sitt smakrika klimax, och vi kan se lådor fyllda av små gula och orangea klot i våra butiker. Clementiner, som de flesta av oss brukar säga, men faktum är att en rad olika småcitrussorter passerar våra affärer och fruktskålar under året.

Det var enklare förr. Småcitrus kallades länge för mandariner, ett namn som ibland dröjer sig kvar än idag. Precis som småcitrus är mandarin ett samlingsnamn för ett antal mindre citrusfrukter, som i sin tur delas in i tre familjer – satsumas, clementiner och tangeriner. Att påstå att det var bättre förr är dock direkt felaktigt. De första mandarinerna som kom till Sverige innehöll en hel del kärnor, och med tiden blev dessa så många att man dels fick spotta rejält, dels tugga försiktigt för att slippa de söndertuggade kärnornas bittra smak. När kärnbärande citrussorter planteras tillsammans med kärnfria i citrusodlingarna överförs pollen från de kärnbärande frukt-erna till de kärnfria via korspollinering. Numera planteras kärnbärande citrussorter långt från de kärnfria – ett effektivt sätt att minska mängden oönskade kärnor. 

Redan i september anländer säsongens första småcitrus hit till oss i form av
satsuma. Det generellt sett lite platta och gula/ljusorangea utseendet gör den rätt lätt att skilja från sina mer cirkelrunda och klarorangea släktingar. På ICA får vi våra satsumas från Spanien, men själva sorten kommer ursprungligen från Japan där den odlats sedan 1400-talets början. I satsumafamiljen ingår sorter som Iwasaki, Okitsu och Owari. I början av säsongen är frukterna syrliga, för att sedan successivt bli allt sötare under hösten. Samtidigt får de också ett alltmer orangefärgat skal. Att skalet delvis är grönt i början är helt i sin ordning – frukten är ändå mogen.

Citrusprocenten

Mot slutet av september, ibland i början på oktober, dyker vanligtvis de första riktiga clementinerna upp.Ett tiotal sorter odlas för export i Spanien, där Oronules, Oroval och Clemenules är de sorter du oftast hittar hos oss. Den sistnämnda står för två tredjedelar av Spaniens sammanlagda clementinskörd, och har onekligen något av ett vinnande koncept över sig med sitt lättavtagbara, djuporangea skal och saftiga, söta fruktkött. Det är också ofta denna sort vi sätter i oss kring jul, då Clemenules är den dominerande clementinsorten i landets frukt-och-grönt-diskar. Nu i november är Oroval den vanligaste sorten – söt, men med en lätt syrlig ton och fina, mjuka klyftor. November är också den månad då Clemenules brukar dyka upp i butikerna.

Genom att korsa olika fruktsorter och underarter kan man skapa nya sorter som är sötare, större och mer sjukdomsresistenta. På nästa sida får du träffa Carlos, som bland annat jobbar med att ta fram nya slags citrusfrukter. Korsningar har även gett upphov till så kallade småcitrushybrider, också kända under det något vackrare namnet tangeriner, där Clemenvilla och Nadorcott är de vanligaste sorterna. Och de vanligaste namnen, bör tilläggas. Olika namn behöver nämligen inte alltid innebära olika sorter, men däremot olika ursprungsländer. Spanska Clemenvillas heter till exempel Nova på Cypern och Suntina i Israel. Dessa medelstora till stora citrusfrukter har ett kraftigt rödorangefärgat skal och ett saftigt, sött och mjukt fruktkött. 

Clemenvillas och Suntina brukar dyka upp runt nyår, och finnas i butik fram till slutet av februari. De får då sällskap av deras cypriotiska motsvarighet Nova. I februari brukar också israeliska Mor dyka upp, och den finns sedan i butik fram till mitten/slutet av våren. Mor är, liksom närbesläktade Or och även marockanska Afourer, ett lokalt namn på den sort som på spanska heter Nadorcott. Här nedanför ser du en tabell över hur småcitrussäsongen ser ut, och när på året du hittar de olika sorterna i din ICAKvantum-butik.

Lär känna ICA Kvantums småcitrus

Satsumas

Iwasaki

Okitsu

Owari

Höstens tidigaste småcitrus dyker upp redan i mitten av september. Saftig, småsyrlig, lättskalad och kärnfri. Fint rundad i formen och ser lite lätt tillplattad ut.

 

Söt och smakrik sort som dominerar småcitrusutbudet under höstens första halva. Skalet är klargult, blankt och oftast väldigt slätt.

 

Spanskodlad Owari avslutar satsumasäsongen i november. Rik på saft och sötma, men fattig på kärnor. Jämfört med andra satsumasorter är Owari lite grövre och mörkare i skalet, och något toppigare i formen.

 

Clementiner

Oronules

Oroval

Clemenules

Tidig och smakrik clementinsort som på sikt kan komma att konkurrera med satsumas i småcitrussäsongens början.

 

Spanska Oroval dyker upp i november. Smaken är söt med en lätt syrlig ton, och fruktköttet är mjukt och saftigt.

 

Läckra, lättskalade Clemenules dominerar från mitten av november till början av januari. En av de allra sötaste och saftigaste citrussorterna som passerar våra fruktdiskar under året.

 

 

Tangeriner

Clemenvilla/Nova/Sunitna

Nadorcott/Afourer/Mor/Or

Mandor

En tangerinsort vars namn varierar beroende på i vilket land den odlats; Clemenvilla (Spanien), Nova (Cypern) eller Suntina (Israel). Mellanstora frukter med kraftigt orangefärgat skal och fint, smakrikt fruktkött. Finns i butik under årets första två månader.

 

 

 

Saftig, söt och sen på säsongen. Av vissa ansedd som den finaste av alla Medelhavets småcitrussorter. Även här har kärt barn många namn – Nadorcott är spansk, Afourer marockansk och Mor och Or kommer från Israel. Du hittar dem i butiken från början av januari till slutet av april.

 

 

 

Mandor är en blandning mellan tangerin och apelsin. Den upptäcktes ursprungligen på Jamaica där den kallas Ortanique, men den Mandor vi äter i Sverige odlas på Cypern. Smaken är stark och aromatisk och fruktköttet är mycket saftigt. Mandor finns normalt i butik under en kort period i mars/april när Nadorcott är på väg att avsluta sin säsong.