Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Skär större frukter i bitar och låt alla hjälpas åt att ”pynta granen”. Tre i ett − julpyssel, julpynt och fräsch dessert att ställa fram på bordet! Bäst av allt? Det blir suveränt gott att doppa i chokladfondue.

Av: Therese Elgquist Foto: Fanny Hansson
TIPS! Kliar det i fingrarna efter mer juligt pyssel? Här hittar du alla våra pyssel till jul!

Fruktgran, så gör du

  • Material du behöver

    - Skalkniv
    - Potatisskalare
    - Tandpetare
    - 1 stort, fast äpple
    - 1 medelstor morot
    - Valfria frukter och bär i olika former (t ex kiwi, mango, stjärnfrukt, sharon, jordgubbar, amerikanska blåbär, kiwibär och physalis)
    - Ev choklad till servering

  • Preppa stammen

    Skala moroten. Skär av en skiva under äpplet, så att det kan stå stabilt.

  • Och så ”foten”

    Gör ett hål mitt i äpplet, så att den tjockaste delen av moroten får plats.

  • Peta in ”grenar”

    Stoppa ner moroten i äpplet och vrid om så att den sitter stadigt. Stick i tandpetare i ett tätt mönster i äpplet och moroten. Se till att de nedersta tandpetarna står ut mer än de översta, så att en konform bildas.

  • Preppa frukten

    Skär upp frukten i munsbitar. Låt runda bär och mindre frukter vara hela.

  • Pynta granen

    Trä på rikligt med frukt och bär på tandpetarna, så att det blir till en gran.

  • På med stjärnan

    Avsluta med en skiva stjärnfrukt högst upp, eller skär valfri frukt som en stjärna och fäst högst upp i granen.

  • GOD jul!

    Tjusigt va? Servera gärna din fruktgran med smält choklad för en festlig variant av chokladfondue. Vill du ta det steget längre? Prova detta recept på Chokladfondue i tre smaker.