Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan
Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.
Ingredienser
4 portioner
600 g tomater i olika storlekar och färger
1 hel vitlök
300 g fetaost
1/2 kruka timjan
2 msk olivolja
2 msk sherryvinäger
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
Krutonger
3 skivor levainbröd
1 msk olivolja
2 msk smör
1 tsk flingsalt
timjan
Till servering
stekt fisk, kyckling eller pasta
För alla
Fri från ägg (om lämplig pasta serveras till). Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd och glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av fetaost och smör.
Näringsvärdet är beräknat inkl fisk.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2278 KJ / 545 kCal
Fett34 g
Salt5.5 g
Kolhydrater20 g
Protein39 g
Kommentar
Vansinnigt gott! Adderade kalamataoliver.
Sofie
2023-07-29