Recept: Quiche Lorraine
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Quiche Lorraine

64 röster

Quiche Lorraine är en klassisk och omtyckt fransk paj. Pajen är fylld med god ost, rökt skinka och en krämig äggstanning. Pajen passar utmärkt till lunchen eller som ett lättare middagsalternativ.

Ingredienser

Botten

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 msk vatten

Fyllning

  • 150 g rökt skinka
  • 150 g ost (med stark smak)
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du

  1. Botten: Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet. Hacka samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie. Låt den ligga kallt, ca 30 min.
  2. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 port). Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien.
  3. Fyllning: Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt. Häll
    äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. Servera pajen varm med en blandad grönsallad.