Recept: Ost och skinkpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Ost och skinkpaj

563 röster

Pålitlig ost och skinkpaj som passar vid alla tillfällen. Lunch, middag, matsäck och bjudning. Variera med kokt eller rökt skinka och olika smakstarka ostar. Sallad som tillbehör kan varieras efter tycke och smak.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 100 g rökt eller kokt skinka
  • 3 dl riven ost med smak, max 17%
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk paprikapulver

Till servering

  • tomatsallad

Så här gör du

  1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  6. Sänk värmen till 200°C.
  7. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
  9. Till servering: Servera pajen med en tomatsallad.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri dryck.

Näringsvärde per portion
Energi:
2543 kJ / 608 kcal
Protein:
27 g
Kolhydrat:
39 g
Fett:
38 g
Salt:
3 g
0,7 - 1,4 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer