Recept: Ost och skinkpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Ost och skinkpaj

415 röster

Pålitlig ost och skinkpaj som passar vid alla tillfällen. Lunch, middag, matsäck och bjudning. Variera med kokt eller rökt skinka och olika smakstarka ostar. Sallad som tillbehör kan varieras efter tycke och smak.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin eller smör
  • 3 msk kallt vatten
  • 100 g rökt eller kokt skinka
  • 3 dl riven ost med smak, max 17%
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk paprikapulver

Så här gör du

  1. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  6. Sänk värmen till 200°C.
  7. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
  9. Servera pajen med en tomatsallad.