Potatismos (grundrecept)
Ett klassiskt potatismos som kan användas som tillbehör till det mesta i matväg. Det är älskat av både stora och små. Pressa mjölig potatis och blanda sedan med varm mjölk och smör och krydda efter smak. Mos är lika uppskattat på grillmiddagen med familjen som vackert spritsad på den lite finare middagsbjudningen.
Ingredienser
4 portioner
1 kg potatis (gärna mjölig)
2 1/4 dl mjölk
50 g smör
3/4 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm strösocker
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölkdryck och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Klimatanpassa
Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt, byt ut mjölken till havrebaserad dryck. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Potatismoset kan smaksättas med t ex rivna morötter, finstrimlad purjolök eller hackat kryddgrönt. Grönt potatismos får man genom att blanda i hackad, kokt spenat, mangold eller broccoli.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1244 KJ / 297 kCal
Fett5 g
Salt2 g
Kolhydrater52 g
Protein7 g
Kommentarer
jag klarar inte av potatissmaken, så jag bytte ut potatisen mot motsvarande mängd äpplen (Ingrid Marie funkar bäst) och det blev en tämligen god äppelmos, jag tog också bort sockret för varför skulle man ha socker i en potatismos, jag höftade med kanel istället. 9/10
Lone
2024-03-26Lite riven muskot är gott i mos
Magnus
2024-01-14Jag har inget emot socker, men känner man verkligen smaken av ett kryddmått socker i mer än ett kilo mos? Det är ju mindre än en promille socker.
Olof
2023-12-28