Recept: Potatismos (grundrecept)
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Under 30 minuter

Potatismos (grundrecept)

53 röster

Ett klassiskt potatismos som kan användas som tillbehör till det mesta i matväg. Det är älskat av både stora och små. Pressa mjölig potatis och blanda sedan med varm mjölk och smör och krydda efter smak. Mos är lika uppskattat på grillmiddagen med familjen som vackert spritsad på den lite finare middagsbjudningen.

Ingredienser

  • 1 kg potatis (1 kg motsvarar 10-12 st)
  • vatten
  • salt
  • 2 1/4 dl mjölk
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm socker

Så här gör du

  1. Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
  2. Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick margarin eller smör. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset slätt och poröst.
  3. Servera det till stekt strömming eller annan stekt fisk eller till stekt kött. Moset är också gott till rimmat kokt kött eller till korvrätter.
Tips

Potatismoset kan smaksättas med t ex rivna morötter, finstrimlad purjolök eller hackat kryddgrönt. Grönt potatismos får man genom att blanda i hackad, kokt spenat, mangold eller broccoli.