Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré
Himmelsk bjudmat som kommer få dina gäster att häpna. Ugnsbakad portabellosvamp med fängslande ingefärsbuljong, en spröd spenatsallad och en förstklasig potatispuré med crème fraiche. En måltid du gärna bjuder på till fest.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2009
Ingredienser
6 portioner
1 kg portabellosvamp (1 kg motsvarar ca 12-24 st)
6 vitlöksklyftor
1 citron
1 kruka timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
4 msk olja
2 msk vatten
Buljong
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
7 cm ingefära
1 msk olja
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1/2 - 4/5 dl vispgrädde
1/2 - 4/5 msk färskpressad citronjuice
Spenatsallad
1/2 dl hasselnötter
1 paket färska haricots verts (bönor) (à 150 g)
50 g parmesan eller annan lagrad hårdost
1 påse babyspenat (à 70 g)
1 msk olivolja
smör
2 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 msk smör
Potatispuré
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
2 - 2 1/2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 msk smör
salt
peppar
1 dl finskuren gräslök
För alla
Kontrollera noga innehållet i osten, kan innehålla löpe.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, laktosfri crème fraiche, laktosfri mjölkdryck och laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, laktosfri crème fraiche, laktosfri mjölkdryck och laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2651 KJ / 634 kCal
Fett42 g
Salt0.4 g
Kolhydrater42 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
God och elegant bjudrätt! Var försiktig med mjölken i potatispurén, den blir lätt för lös. Buljongen smakade bra men det var inte helt lätt att få den skummig.
Kajsa
2009-09-20