Recept: Pepparkaksmuffins med glöggmarinerade russin
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Pepparkaksmuffins med glöggmarinerade russin

16 röster

Riktiga små julbakelser är dessa pepparkaksmuffins med glöggmarinerade russin! Russinen som du marinerar i vanlig glögg över natten ger en himmelsk smak till bakelserna som du toppar med lite lingon och crème fraiche innan servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003.

Ingredienser

20 st

  • 1 dl russin
  • 1 dl glögg
  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 dl rårörda lingon
  • 2 dl crème fraiche
  • florsocker

Så här gör du

  1. Låt russinen marinera i glöggen över natten.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ner mjölken och ägget.
  4. Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och kryddor. Rör ner i smörblandningen. Vänd till sist ner russinen och glöggen.
  5. Fördela smeten till 2/3 i små muffinsformar (papper). Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
  6. Rör samman lingonsylt och créme fraiche. Toppa muffinsen med en klick och pudra över florsocker.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri mjölkdryck och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot havre-, soja-eller risbaserad ersättningsprodukt.