Recept: Muffins med lingon, kokos och choklad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Muffins med lingon, kokos och choklad

41 röster

Muffins med lingon, kokos och choklad är en ljuvlig variant av cupcakes. Muffinsen får härliga smaker kokos, kanel, vanilj, rivet apelsinskal, lingon och choklad. Den syrliga toppingen med bas av yoghurt får karaktär av kanel och lingon.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2001.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • rivet skal och juice av 1 apelsin (juice av 1 apelsin motsvarar ca 3/4 dl)
  • 2 dl frysta lingon
  • 1 1/2 dl hackad blockchoklad (1 1/2 dl motsvarar ca 100 g)
  • ev stora muffinsformar i plåt

Topping

  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • 1 dl florsocker
  • malen kanel
  • ev lingon
  • ev gröna blad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt vispgrädde, apelsinskal och apelsinjuice, frysta lingon och chokladen.
  4. Smöra och bröa muffinsformarna med kokos. Eller använd engångsmuffinsformar, då behöver de inte smörjas. Fördela smet i 2/3 av varje form.
  5. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de känns klara med provnål. För engångsmuffinsformar behövs kortare gräddningstid. Låt dem svalna helt.
  6. Topping: Blanda ihop matlagningsyoghurt och florsocker. Bre den i ett jämnt lager på varje muffins. Obs! Det är viktigt att de är helt avsvalnade, annars smälter toppingen.
  7. Klipp ev ut en schablon i form av en stjärna eller hjärta och pudra med kanel. Toppa ev med några lingon och ett grönt blad.

För alla

Innhåller gluten, mjölk och ägg.