Nyårsmiddag med oxfilé och svampduxelle

Ingen nyårsmiddag eller nyårsmeny är komplett utan oxfilé. Få en smakstark fullträff till huvudrätt med detta oxfilérecept där du enkelt förbereder alla moment. Den krämiga svampduxellen får en lyxig touch av madeira, och en pigg spenatolja fulländar det möra köttet.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Ingredienser
6 portioner
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
Selleripuré
500 g rotselleri
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar
Duxelle
250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök
Spenatolja
2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt
Romanseco & sprouts
250 g romanesco
250 g flower sprouts
Gör så här
00:15:00
00:01:00
Serveringen steg för steg:
02:00:00
01:00:00
00:45:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi33400 KJ / 813 kCal
Fett65 g
Salt2 g
Kolhydrater10 g
Protein43 g
Kommentarer
8 stMycket god, lagade till min förgänglige fader på sin födelsedag härom veckan, men jag måste dock instämma med Monika om att rotselleripurén blev lite övermäktig. Tänk er att oxfilén är en ärt och rotselleripurén ett hundratal madrasser staplade ovanpå, endast en förnäm provsmakare(såsom min fader) har paletten som krävs för att uppfatta alla kvalitéer i denna måltid. Med det sagt om man bortser från rotselleripurén var detta en vidunderligt välsmakande måltid.
Lone
Tycker att rotselleripurén blev lite övermäktig i smaken i rätten, men annars var rätten mycket bra. Duxellen var otroligt god!
Monika
Rotselleripuren var så god!
Gabriella
Bilden på hela rätten, där selleripurén är cremevit kan omöjligt stämma med receptet enligt vilket rotselleri och champinjoner kokas i grädde och sen mixas. Det blir inte snyggt cremevitt
Elisabeth
Hej Elisabeth! Tack för din kommentar och ursäkta sent svar. Våra kockar har sett över receptet och vi har nu tagit bort bort champinjonerna från rotselleripurén och uppdaterat receptet. Hälsningar Elina
ICA-köket
Fantastiskt missvisande bild. Har provlagat mer än en gång nu...
Per
1. när och hur ska gräslöken tillsättas? 2. Varför finns inte Duxellen med i upplägget på bilden? Vad är det för brunt pulver i bilden, som inte finns med i receptet? Jag tycker det är störande med receptbilder som inte motsvarar innehållet i receptet.
Anders
Hej Madeleine! Kul att det blev en lyckad rätt för alla! Tack för alla dina tips och uppmärksamhet. Vi har nu ändrat namnet till roteselleripuré som det såklart är. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Superfin rätt att bjuda på nyår! Bra ingredienser för säsongen! DOCK är det ROTSELLERIPURÉ och inte selleri, så lite missvisandes text i rubriken. Rekommenderar maträtten starkt, dock finns det lite kommentarer som kanske kan hjälpa den som ska laga den framöver :). Purén blir inte så ljus i färgen heller, lite mer havregryns-lik, så frågan är om man ska hacka bort det mörka på champinjonerna? Lite tråkigt då det inte blev lika grant i färgerna som på bilden, men supergott. Så bara en litet petitess! Jag själv är vegetarian så vi gjorde vitlöksskyn på brynt schalottenlöksfond, och det blev grymt gott! (Tyckte alla andra med. Bra fond generellt sett då den har mycket umami-smak i sig!) Tillagade Oumpf istället för oxfilén till mig själv medan övriga gäster och sambo åt ekologisk och närodlat kött från Ängavallen. Superbra det med!
Madeleine