Nyårsmiddag med oxfilé och svampduxelle

Betyg 4.5 av 5.39 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Nyårsmiddag med oxfilé och svampduxelle

Ingen nyårsmiddag eller nyårsmeny är komplett utan oxfilé. Få en smakstark fullträff till huvudrätt med detta oxfilérecept där du enkelt förbereder alla moment. Den krämiga svampduxellen får en lyxig touch av madeira, och en pigg spenatolja fulländar det möra köttet.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Nyårsmiddag med oxfilé och svampduxelle

Ingredienser

6 portioner
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar

Selleripuré

500 g rotselleri
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar

Duxelle

250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök

Spenatolja

2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt

Romanseco & sprouts

250 g romanesco
250 g flower sprouts

Gör så här

00:15:00
00:01:00
Serveringen steg för steg:
02:00:00
01:00:00
00:45:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Mycket god, lagade till min förgänglige fader på sin födelsedag härom veckan, men jag måste dock instämma med Monika om att rotselleripurén blev lite övermäktig. Tänk er att oxfilén är en ärt och rotselleripurén ett hundratal madrasser staplade ovanpå, endast en förnäm provsmakare(såsom min fader) har paletten som krävs för att uppfatta alla kvalitéer i denna måltid. Med det sagt om man bortser från rotselleripurén var detta en vidunderligt välsmakande måltid.

    Lone

  • Tycker att rotselleripurén blev lite övermäktig i smaken i rätten, men annars var rätten mycket bra. Duxellen var otroligt god!

    Monika

  • Rotselleripuren var så god!

    Gabriella

  • Bilden på hela rätten, där selleripurén är cremevit kan omöjligt stämma med receptet enligt vilket rotselleri och champinjoner kokas i grädde och sen mixas. Det blir inte snyggt cremevitt

    Elisabeth

    Hej Elisabeth! Tack för din kommentar och ursäkta sent svar. Våra kockar har sett över receptet och vi har nu tagit bort bort champinjonerna från rotselleripurén och uppdaterat receptet. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Fantastiskt missvisande bild. Har provlagat mer än en gång nu...

    Per

  • 1. när och hur ska gräslöken tillsättas? 2. Varför finns inte Duxellen med i upplägget på bilden? Vad är det för brunt pulver i bilden, som inte finns med i receptet? Jag tycker det är störande med receptbilder som inte motsvarar innehållet i receptet.

    Anders

  • Hej Madeleine! Kul att det blev en lyckad rätt för alla! Tack för alla dina tips och uppmärksamhet. Vi har nu ändrat namnet till roteselleripuré som det såklart är. Hälsningar Michelle

    Ica-köket

  • Superfin rätt att bjuda på nyår! Bra ingredienser för säsongen! DOCK är det ROTSELLERIPURÉ och inte selleri, så lite missvisandes text i rubriken. Rekommenderar maträtten starkt, dock finns det lite kommentarer som kanske kan hjälpa den som ska laga den framöver :). Purén blir inte så ljus i färgen heller, lite mer havregryns-lik, så frågan är om man ska hacka bort det mörka på champinjonerna? Lite tråkigt då det inte blev lika grant i färgerna som på bilden, men supergott. Så bara en litet petitess! Jag själv är vegetarian så vi gjorde vitlöksskyn på brynt schalottenlöksfond, och det blev grymt gott! (Tyckte alla andra med. Bra fond generellt sett då den har mycket umami-smak i sig!) Tillagade Oumpf istället för oxfilén till mig själv medan övriga gäster och sambo åt ekologisk och närodlat kött från Ängavallen. Superbra det med!

    Madeleine

Näringsvärde per portion

Energi33400 KJ / 813 kCal
Fett65 g
Salt2 g
Kolhydrater10 g
Protein43 g

Testa liknande recept

  • Flamberad pepparbiff
    Betyg 3.3 av 5.31 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Skomakarlåda om hösten
    Betyg 4.1 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Helstekt oxfilé
    Betyg 4.1 av 5.213 personer har röstat
    Receptet har 37 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dubbelmarinerad oxfilé
    Betyg 4.2 av 5.174 personer har röstat
    Receptet har 60 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad