Recept: Lax i ugn
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Under 60 minuter

Lax i ugn

304 röster

Fräsch ugnsbakad lax med frisk smak av citronpeppar i en mild sås av havrebaserad grädde. Till laxen serverar du pressad eller kokt potatis, majs och citronklyftor. Enkel att tillaga och god att äta.

Ingredienser

  • 1 kg lax med skinn, färsk och rensad
  • mjölkfritt margarin till långpannan
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk citronpeppar
  • 1 1/2 dl klippt dill
  • 4 dl havrebaserad grädde

Till servering

  • pressad eller kokt potatis
  • majs
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin. Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar. Sätt in laxen i ugnen, långt ner, i ca 25 minuter.
  3. Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen. Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
  4. Till servering: Servera med pressad eller kokt potatis, majs och citronklyftor.
Tips

Denna rätt lämpar sig bra när man har många gäster.