Köttbullar i gräddsås med gurka
En klassisk husmansrätt med smarriga köttbullar fulla av smak. Smörstek de saftiga köttbullarna tills väldoften börjat sprida sig och servera dem med citronpicklad gurka och nykokt potatis. Den mustiga gräddsåsen och den syrliga gurkan gör rätten komplett.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 35 2017
Ingredienser
4 portioner
900 g fast potatis
Gurka
saften av 1/2 citron
1/2 msk strösocker
1 gurka
Köttbullar
1 dl vatten
1/2 dl ströbröd
1 msk senap
1/2 tsk salt
2 krm peppar
500 g blandfärs
1 msk smör eller margarin
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Blanda ner 1 dl rostad lök (för 4 port) i köttfärssmeten för lite extra smak. Smaka gärna av såsen med lite soja.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2913 KJ / 696 kCal
Fett39 g
Salt3 g
Kolhydrater52 g
Protein31 g
Kommentarer
Ett ägg och en halv gul lök gjorde susen.
Kjell
2024-03-31Tog i ett ägg i smeten också!
Ingela
2022-12-30Bra smet men även jag la i ett ägg för att få smeten att hålla ihop under stekningen. Dessutom satt jag till lite soya för extra saltsmak. Gott med vanlig stark, söt senap, dvs ej Dijionsenap.//Nicklas
Nicklas
2021-07-18