Recept: Klyftpotatis
  • Recept
  • Lättlagat
  • Tid: Under 45 min

Klyftpotatis

25 röster

Dessa lättlagade klyftpotatisar är det perfekta tillbehöret till såväl kött- som fiskrätter eller att äta enbart tillsammans med en matig sallad. Variera smaken på dina ugnsstekta klyftor genom att tillsätta ost, kummin eller örter.

Ingredienser

  • 1 kg fast medelstor potatis
  • vatten
  • salt
  • 1 - 1 1/2 msk smör eller margarin
  • gourmetsalt
  • ev kummin
  • ev riven ost
  • ev smulade örtkryddor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala potatisen och skär i stora klyftor på längden. Lägg dem i kokande, lätt saltat vatten och koka ca 4 min. Låt dem rinna av i ett durkslag.
  3. Smält matfettet i en långpanna i ugnen. Lägg i potatisklyftorna och ställ in långpannan i övre delen av ugnen 20-25 min. Vänd potatisen med en stekspade en gång under stekningen.
  4. Salta, gärna med gourmetsalt och strö ev över kummin, riven ost eller smulade örtkryddor.
    Servera till kött- och fiskrätter, till grillad kyckling eller till sallad och bröd.