Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka
Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.
Ingredienser
4 portioner
Stek
ca 1 kg kalvstek
salt
1 gul lök
1 morot
1 msk olja
7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk smör
salt
Till servering
inlagd gurka
kokt potatis
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3253 KJ / 774 kCal
Fett38 g
Salt5.56 g
Kolhydrater37 g
Protein72 g
Kommentarer
Jösses vad gott. Egentligen inte ändrat något i recept...nåja lite japansk soya och en ditt tomatpasta i såsen... lite mer av allt i pressad gurka.... absolut ett recept som kommer användas ofta. Smaskens 👍
Michael
2023-11-13Stens tips: Kör till 59 grader, det blir perfekt.
Richard
2022-05-22Det här var ingen höjdare... blev en god sås men köttet var segt och svårt att äta, trots att jag reducerade tillagningstiden.
Sanna
2021-12-05