Slottsstek
Slottsstek eller herrgårdsstek som den också kallas för är svensk husmanskost med anor från tidigt 1900-tal.Slottssteken görs av fransyska och köttet får sällskap av kryddpeppar, konjak, rödlök och ansjovisfiléer i grytan. Du serverar slottssteken med konjakssky, kokta potatis och smörstekt brysselkål.
Ingredienser
6 portioner
1 kg fransyska
1 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
2 rödlökar
2 msk smör
6 kryddpepparkorn
4 ansjovisfiléer
2 msk konjak
2 tsk ättika (12%)
1 tsk honung
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk majsstärkelse
Till servering
kokt potatis
smörstekt brysselkål
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.
Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1161 KJ / 278 kCal
Fett10 g
Salt2 g
Kolhydrater7 g
Protein36 g
Kommentarer
70grader är mer rimligt för nöt än 75 som i receptet. Om man inte vill ha torrt och segt vill säga.
Richard
2023-12-31Alldeles för mycket med 7 dl buljongen! Alldeles för lite med 2 tsk majsstärkelse. Köttet blev kokt och smaklöst! Måste vara fel på receptet!
Lisbeth
2023-12-20Smaklöst!!
Lisbeth
2023-12-20