Gazpacho - spansk grönsakssoppa
Här kommer ett läckert recept på gazpacho, som är en kall spansk grönsakssoppa med tomater, gurka, äppelcidervinäger och grönsaksbuljong. Till soppan serverar du gurka, paprika och brödkrutonger. Soppan passar utmärkt att servera en varm sommardag.
Ingredienser
4 portioner
800 g tomater
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm peppar
Tillbehör
1/2 gurka
1 paprika
brödkrutonger
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria krutonger eller uteslut dem.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria krutonger eller uteslut dem.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1111 KJ / 266 kCal
Fett15 g
Salt3 g
Kolhydrater25 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Går det servera den varm? Eller ska den bara ätas kall som är lämpligast. Tänker som vinter soppa. /Ma
Margareta
2024-02-10Hej Margareta och vilken spännande fråga! Jag tror att just detta recept är godast kallt eftersom det är mest tomat och gurka. Men du kan ju prova att byta ut gurkan mot 1 gul lök och 1 röd paprika och steka dom i olja först och sen följa receptet. Då fungerar det nog superbra! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-02-12DEN är bra! Äntligen...
Antonio
2024-01-26Funkar grön paprika?
Anna
2022-08-08Hej Anna! Om du gillar grön paprika bättre så funkar det fint. Den är ju lite skarpare i smaken men blir säkert gott även det. Hälsingar Ulrika
Redaktionen
2022-08-12