Recept: Fröknäcke
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Fröknäcke

134 röster

Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

Ingredienser

1 ugnsplåt (10 port)
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl hela linfrö
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl kokande vatten

Till servering

  • oliv - och/eller tomattapenad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm.
  3. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  4. Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 1-1½ timme. Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna.
  5. Till servering: Bryt i bitar och servera med tapenade.

För alla

Fri från ägg, gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein.

Näringsvärdet är beräknat per portion exkl serveringsförslaget.

Näringsvärde per portion
Energi:
754 kJ / 180 kcal
Protein:
5 g
Kolhydrat:
7 g
Fett:
14 g
Salt:
0,36 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer