Falafel (grundrecept)

Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Ingredienser
4 portioner
250 g torkade kikärtor
1 stor gul lök (à 150 g)
4 stora vitlöksklyftor
1 röd peppar (chili)
2 dl hackad persilja
2 dl hackad koriander
2 msk malen spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 2 l neutral olja (till fritering)
Till servering
hummus
sallad
citron
Gör så här
12:00:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion exkl. serveringsförslag.
Energi1986 KJ / 475 kCal
Fett28 g
Salt3.7 g
Kolhydrater38 g
Protein14 g
Kommentarer
Blötlägg … det står tydligt! Dvs använd torkade kikärtor och blötlägg endast! Samtliga som fått en smet som inte håller ihop, har (garanterat) inte följt receptet.
Hanni
2025-07-24Supergoda falafelbollar!
Josefine
2024-01-27Jag behöver komplettera min kommentar nedan. Efter att ha konsulterat folk som vet så visade det sig att mitt stora misstag var att jag ”fuskat” och använt mjuka kikärtor på burk. Tydligen ett vanligt misstag. De innehåller alldeles för mycket vatten och leder till att oljan spottar och fräser och falaflarna kokar bort. Andra gången köpte jag torkade kikärtor och blötlade dem pliktskyldigt i drygt 12 timmar (trots att anvisningarna på paketet sa 24 timmar) och det gav resultat. Underbara goda små falafelbollar! Mycket nöjd.
Anna maria
2023-06-18