BBQ-sås, bassås
Här är ett utmärkt recept på en BBQ-sås. Det är ett basrecept och du kan variera det efter smak och behov. Såsen är perfekt att marinera kött, fågel och fisk med eller att servera till grillat.
Ingredienser
5 dl
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
4 msk tomatpuré
4 msk mörkt muscovadoråsocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk dijonsenap
500 g krossade tomater
1/2 dl kinesisk soja
För alla
Såsen (gäller bassåsen) är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsberäkningen är per dl.
Gör så här
Tips
Olika smaksättningar i BBQ såsen:
- Om man vill ha en rökig smak på såsen så tillsätter man några droppar liquid smoke.
- Om man vill ha en sydfransk touche kan man smaksätta med 2 tsk timjan och 2 msk koncentrerad apelsinjuice.
- För en italiensk smak kan man tillsätta 2 tsk rosmarin och rivet skal av 1 citron.
- Om man vill ha asienkänsla kan man smaksätta med 1 msk riven ingefära, 1/2 färsk chili och 1 citrongräs.
- För karibisk känsla tillsätt 1/2 dl kokos, saft och skal av 1 lime och 1/2 tsk riven muskot.
- En indisk variant kan vara med 1 tsk av vardera kardemumma, kanel och stjärnanis
Använd såsen som tillbehör till grillat eller för att pensla kött, fågel eller fisk vid grillning.
- Om man vill ha en rökig smak på såsen så tillsätter man några droppar liquid smoke.
- Om man vill ha en sydfransk touche kan man smaksätta med 2 tsk timjan och 2 msk koncentrerad apelsinjuice.
- För en italiensk smak kan man tillsätta 2 tsk rosmarin och rivet skal av 1 citron.
- Om man vill ha asienkänsla kan man smaksätta med 1 msk riven ingefära, 1/2 färsk chili och 1 citrongräs.
- För karibisk känsla tillsätt 1/2 dl kokos, saft och skal av 1 lime och 1/2 tsk riven muskot.
- En indisk variant kan vara med 1 tsk av vardera kardemumma, kanel och stjärnanis
Använd såsen som tillbehör till grillat eller för att pensla kött, fågel eller fisk vid grillning.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi756 KJ / 181 kCal
Fett8 g
Salt2 g
Kolhydrater22 g
Protein3 g
Kommentarer