Recept: Äppelkaka med citron och kardemumma
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Äppelkaka med citron och kardemumma

23 röster

Bjud dina gäster på denna härliga äppelkaka nästa gång du har middag! Receptet innehåller två delar; först gör du smeten till själva kakan och sedan blandar du ner den härliga äppel- och kardemummablandningen. Servera till glass eller vaniljsås!

Ingredienser

8 bitar

Kaka

  • 125 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron (endast det rivna skalet)
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Fyllning och garnering

  • 4 medelstora äpplen
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)med matfett.
  3. Kaka: Smält matfettet och låt det svalna.
  4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
  5. Fyllning och garnering: Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
  7. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri finmix t ex.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Servera med laktosfri glass eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och havre- eller sojamjölk. Servera med mjölkfri glass.