Recept: Knäckig äppelpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Knäckig äppelpaj

511 röster

Äppelpaj som ingen tackar nej till. Sirap ger det rätta knäcket, och så en nypa flingsalt som lyfter kolasmaken ett snäpp extra. Knäckande god!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2013.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl råsocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk flingsalt
  • 600 g äpplen

Till servering

  • grädde
  • vaniljsås

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
  3. Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
  4. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform.
  5. Fördela smeten över.
  6. Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. 
  7. Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås.
Näringsvärde per portion
Energi:
2760 kJ / 660 kcal
Protein:
5 g
Kolhydrat:
76 g
Fett:
36 g
Salt:
1,73 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer