Bäst i test

Bästa lussebullarna

Lussebullar ska vara mjuka, luftiga och ha en härlig doft av saffran. Men hur gör man den perfekta lussekatten? Vi har bakat oss fram och utsett det vinnande receptet till den absolut godaste saffransbullen.

Godaste lussebullen

Godaste lussebullen

Betyg 4.5 av 5.
1354 personer har röstat
Receptet har 281 kommentarer.

Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!

Godaste lussebullen
Så här gick testet till:

Så här gick testet till:
Vanligt med för mycket mjöl - degen ska vara lös
En tidig lärdom blev att de traditionella recepten innehöll onödigt mycket mjöl, vilket är den främsta orsaken till torra, kompakta bullar. För att det ska bli lagom mängd mjöl är det smartast att väga i stället för att mäta. Degen ska kännas lös, på gränsen till kladdig.

Kvarg - ja eller nej?
Sedan undersöktes det om det smakar bäst med kvarg eller inte i degen. Lussebullarna med kvarg blev luftiga och klart godkända, men många av provsmakarna tyckte de smakade mindre saffran. Degen blir också svårare att hantera då den innehåller mindre smör. Den blir mindre följsam, kladdar lätt och risken är att man då matar den med mer mjöl och att bullarna blir torra. Fördelen är att lussebullarna får lägre fetthalt.

Smält smör eller rumsvarmt smör?
Därefter stod kampen mellan rumstempererad mjölk och rumsvarmt smör, kontra smält smör i 37-gradig degvätska. Med rumsvarmt smör går det inte åt lika mycket mjöl för att få en lätthanterlig deg. Däremot måste degen jäsa längre med kallare degvätska än 37 grader, nästan dubbel så lång tid i en första jäsning än i många traditionella recept. Men det är smällar man får ta i jakten på godaste lussebullen!

Så får bullarna mer saffranssmak:
Sist, men inte minst, blir det någon skillnad i saffranssmak om man låter saffranet dra i sprit? Svar ja, vilket har med alkoholens förmåga att lösa vissa smakämnen. Vi gillade smaken av rom, som bekant gifter sig väl med russin.

Blötlagda russin för saftigare bulla:
För att undvika att russinen drar åt sig vätska ur bullarna ska de blötläggas i vatten medan degen jäser.

Så gick blindtesterna till:
Till slut, efter fem olika blindtester, var det dags för final i lussekattstestet. Nu ställdes fem lussebullar mot varandra. Alla finalbullar bakades med rumstempererad mjölk och rumsvarmt smör samt att saffranet hade fått ligga i rom 30 minuter innan degen knådades ihop. Det hade tidigare tester visat sig vara fördelaktigt. Alla bulldegar bearbetades lika länge, 15 minuter, och hade samma jästid på först 1 timme före utbakning och sedan 30 minuter innan gräddning. Det som skiljde dem åt var smörmängd, när smör och socker tillsattes och om de hade kvarg i sig eller inte. Med blotta ögat var det väldigt svårt för juryn på åtta personer att se skillnad på de olika lussebullarna. Här gällde det att ta till alla sinnen! Det klämdes, synades, doftades och tuggades lussebullar så det stod härliga till.

Den vinnande lussebullen:

Bullarna rangordnades och det bildades två läger. Därför fick de två favoriterna provas om. Nu bjöds en fyrtio man stor jury in.

Svaret blev tydligt:
Godaste lussebullen bakas på rumsvarmt äkta smör, utan kvarg, med lagom mängd mjöl och med blötlagda russin som suger mindre vätska ur degen och saffran som fått dra i lite sprit.

Artiklar (1466)

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.

Bästa julen

Godaste fudgen

Jordnötsfudge, apelsinfudge och julfudge. Här är våra favoriter!

Buffelabbet!

Bästa köttbullarna

Vi har testat mängder av olika varianter på köttbullar för att få fram det bästa receptet.

Matskola

Bygga pepparkakshus

Här hittar du mallar och tips på hur du bäst bygger pepparkakshus!