Ramslöksolja

Vi kan inte få nog av ramslök! Den gröna primören med en smak som påminner om vitlök är ett perfekt tillbehör till det mesta. Denna ramslöksolja passar utmärk till såväl kött som fisk men också att ringla över salladen eller i soppan. Eller varför inte bara ihop med en bit bröd?
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2021

Ingredienser
4 portioner
1 1/2 dl olivolja
10 blad ramslök
2 krm salt
Gör så här
00:05:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Besynnerligt det där med 'hållbar i ett dygn'?! Har kollat många andra recept, inte ett ord om något sådant? "Bakterietillväxt" skriver ni till Jan som orsak. Vilken källa har ni hämtat den informationen ifrån? Den Rams-, Skogslöksolja vi har i kylen sen förra året visar inga tecken på nån bakterietillväxt alls.
Mats
2025-04-26Tack Mats för din fråga! Det är lite klurigt detta med bakterietillväxt i inläggningar. Kyla, syra och upphettning hjälper till att förlänga hållbarheten. I detta recept saknas syra och upphettning, därför har vi valt en kort hållbarhet. Vissa bakterier som t ex Clostridium botulinum kan man varken se eller känna smaken av och den kan ge upphov till en mycket allvarlig sjukdom, botulism. Du kan läsa mer om Livsmedelsverkets råd kring inläggningar av grönsaker här https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hoppas det är svar på din fråga. Hälsningar UlrikaVissa bakterier som t ex Clostridium botulinum kan man varken se eller känna smaken av och den kan ge upphov till en mycket allvarlig sjukdom, botulism. Du kan läsa mer om Livsmedelsverkets råd kring inläggningar av grönsaker här https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hoppas det är svar på din fråga. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2025-04-29Tycker också att hållbarhet 1 dygn låter märkligt. Vad kommer det sig?
Jan
2023-05-08Hej Jan och Charlotte! Vi rekommenderar att använda oljan inom ett dygn eftersom det kan finnas risk för bakterietillväxt när man mixar färska örter med olja. Hälsningar Elina
ICA-köket
2023-05-09Varför använda inom 1 dygn? Jag har mina oljor ståendes i kylskåpet och används säsong till säsong
Charlotte
2023-05-01