Grilla grönt, gott och enkelt

Grilla grönt, gott och enkelt

Grilla grönt, gott och enkelt

Efter en lång tids väntan är det äntligen dags att ta plats vid grillen. Månadens skörd bad kocken Jessica Frej berätta hur du kommer igång med grillandet och grillar gott med säsongens råvaror.

Semestertiden ar den tidpunkt på året da svenskarna grillar som mest, men det ar helt okej att ”tjuvstarta sommaren” och börja grilla redan nu. Kocken Jessica Frej har deltagit i matlagningsprogrammet Sveriges Mästerkock och givit ut flera kokböcker. Med hennes senaste bok Grilla hur lätt som helst ville hon sanka tröskeln sa att alla vägar sig fram till grillen.

– Det är inte svårt att grilla i sig men jag tycker att vissa böcker och TV-program har spätt på myten om att det är svårt och avancerat att grilla. Mitt första tips for att komma igång ar att skaffa en så enkel grill som möjligt. En klotgrill med lock kommer man långt med, det är en bra basgrill, säger Jessica Frej.

En värmande tumregel

När det gäller grilltekniken är skillnaden mellan direkt och indirekt värme det enda man behöver kunna, menar Jessica Frej. Direkt värme är den sidan av grillen där värmen är som kraftigast. Indirekt värme är den svalare sidan där man kan låta maten vila eller ligga en längre tid och ”gå klart”.

– Många är rädda för att bränna maten och det är just därför man har en svalare yta där man grillar indirekt. Tänk dig att den ena sidan av grillen är en stekpanna och den andra sidan är en ugn. Nybörjare på grill häller ofta ner en påse kol i hela grillen. Det som händer då är att man får en skållhet glödbädd överallt och då blir maten snabbt bränd utanpå men rå inuti.

Jessica Frej berättar att man ska lägga kol eller briketter i halva grillen, då får man snabbt grillyta på den direkta värmen och kan efter det flytta maten och låta den grillas klart långsamt på indirekt värme.

– Man kan börja på vilken sida som helst och flytta grönsakerna sinsemellan. Direkt värme ger goda och fina grillränder men om grönsakerna behöver tid för att bli genomkokta kan man avsluta genom att lägga dem på indirekt värme.

Enkelt och roligt med kol

– Gasolgrill är mer som ett toastjärn. Med kol blir det mer action eftersom det är en glödbädd. Det hela handlar om att lära känna glöden, när är den perfekt och när börjar den falna? Det lär man sig med tiden!

För att bli mer kompis med grillen tycker Jessica att det är ett smart drag att börja enkelt och grilla korv, halloumi, stora tomater, majs, sparris eller egentligen vilken grönsak eller svamp som helst.

– Testa att slänga på hela lökar och morötter, de blir så himla goda med den extra grillsmaken. Salta ett knippe morötter, lägg dem på indirekt värme, lägg på locket och grilla i 20 minuter. Servera dem med pressad citron, tahini och färsk persilja. Sparris är väldigt smidigt att grilla och det går fort att få grillyta. Håll koll på värmen, får sparrisen färg snabbt, så lägg den på indirekt värme så sänker du temperaturen men behåller grillsmaken.

Ett annat tips från Jessica är att grilla tomater, det plockar fram massor med smaker och är ett perfekt sätt att ge en extra dimension till en helt vanlig tomatsallad. För att få ännu mer tomatsmak kan man göra en dressing på vitlök, soltorkad tomat, crème fraiche och basilika till.


Tomatsallad med rödlök och vitlöksdressing blir en färg- och smakstark förrätt eller tillbehör till grillmiddagen. Banan med salt kolasås är en barnsligt god efterrätt. Båda rätterna kommer från Jessica Frejs bok Grilla hur lätt som helst. Foton: Lina Eidenberg Adamo

Ett smaksäkert grilltips

– Hoppa över tändvätskan för smakens skull, det är inte miljövänligt och ger dessutom maten en bismak. Köp istället ett vanligt tändrör som du lägger kolen i, då får du en bra glöd på en kvart. Briketter tar ganska långt tid att få varma och är man nybörjare och otålig så orkar man kanske inte vänta in dem. Då är kol bättre för man ser vad som händer med glöden. Ett vanligt misstag är att man börjar grilla för tidigt. Man behöver ha is i magen när man grillar, dels när man väntar på att glöden ska bli bra men också om något bränner fast. Om till exempel en bit fisk bränner fast på gallret behöver man oftast bara vänta lite. När den blir tillräckligt varm så släpper den till slut.

Jessica tipsar också om att helgrilla ett stort stycke halloumi länge på indirekt värme och låta osten bli genomvarm. Sedan skär man den i tunna skivor likt en köttbit och häller över en god örtsås. När man grillar sallat däremot, handlar det om att vara snabb.

– Romansallat eller hjärtsallat vill man ha mycket grillyta på. Den ska dock inte bli mjuk utan bara få grillsmak och behålla sitt krisp, så den behöver bara ligga på direkt värme i kanske 30 sekunder.

När det gäller efterrätt till grillkvällen är helgrillad banan med kolasås och vaniljglass en klassiker, menar Jessica Frej. Som en mer vuxen dessert gillar hon att grilla päron eller en vindruvsklase på direkt värme. Druvorna ska bara bli lite svedda och får då en bränd smakton. Druvorna och päronen serverar hon gärna till smulad ädelost och valnötter eller till en ostbricka.

 

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Foto: Simon Hellsten

 

Relaterade artiklar