Förföriska färska örter

Förföriska färska örter

Förföriska färska örter

Färska örter har använts inom matlagning och läkekonst i tusentals år. Många av dem är odlade men det finns också mängder av vilda varianter. Följ med på en resa i örternas förföriska värld.

Färska örter tillför mycket smak och ger en annan dimension på smakerna än torkade. De färska örterna är helt enkelt mer aromatiska, mer finstämda och har en större palett av doft och smak.

– Varför går vi igång så på färska gröna örter? De gör ju något med våra sinnen, de lockar oss till sig med dofter och utseende, vi blir nyfikna och vill ha dem, säger Lisen Sundgren.

Lisen Sundgren är herbalist, ”forager” (en person som skördar vilda ätliga växter), naturfilosof, författare och föreläsare som älskar örter, både vilda och odlade. Hon har bland annat gett ut böckerna Vildvuxet och Det vilda köket.

Basilika är den krukört som oftast hamnar i svenskarnas varukorg. Tätt följd av dill, persilja, koriander och timjan. Är det någon skillnad på örter och kryddor?

– Man kan säga att en krydda blir en krydda när du använder den i mat. En ört växer på marken och kan användas som krydda, säger Lisen Sundgren.

Många av de krukodlade örterna i butikerna trivs bäst på en dragfri och ljus plats men inte i direkt solljus. Många föredrar att dricka vatten underifrån, det vill säga från ett fat. Här hittar vi rosmarin, koriander, salvia, timjan, mejram, dragon, mynta och oregano. Vissa håller bäst i kylen, som persilja, dill, körvel och gräslök. Ställ dem gärna i kylskåpsdörren. Behåll krukorna och låt plasten vara kvar, den hjälper till att behålla fukten i jorden. Ta bara av plasten om örten står i rumstemperatur. 

Basilika skördas genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk och klipp inte ner plantan om du vill att den ska växa upp igen. Dragon, oregano och timjan skördas genom att man plockar eller repar av bladen. De tål att klippas ner för att föryngras. Rosmarin och salvia skördas genom att plocka bladen. Du kan också bryta en kvist rosmarin och använda hel. Föryngra genom att ta bort gamla kvistar och blad. Dill kan klippas ned helt när den är liten och persilja ner till fem centimeters höjd. Mynta växer så det knakar när den har etablerat sig. Skörda genom att dra av bladen. Myntan kommer tillbaka om den klipps ner. 


Lisen Sundgren älskar örter och mår bra av att använda och vistas med dem. (Foto: Bianca Brandon-Cox)

I matlagningen ska många färska örter läggas i på slutet. Men inte alla. 

– Blad och blom har man ofta i på slutet, annars tappar de smak. Rosmarin och timjan är lite kraftigare så de kan sjuda med lite längre. Basilika ska inte kokas. Vilda blommor och vissa blad ska man bara ha i på slutet, säger Lisen Sundgren.

Färska örter kan förutom matlagning även användas till hudvårdsprodukter, te, smoothies och huskurer. Lisen Sundgren berättar att det finns jättemånga ätliga vilda växter i vårt land. 

– Brännässla kan användas ungefär på samma sätt som spenat. Man kan göra smoothies, pesto, risotto, slunga bladen i olja eller smör och ha som sidorätt samt göra nässelsalt. Du behöver inte vara rädd för att bränna dig för när bladen hettas upp, torkas eller mixas så förstörs brännhåren, förklarar Lisen. 

 Smakerna i många örter blir mer koncentrerade i torkad form. Häng upp kvistar av örterna upp och ner i små buketter eller lägg på tidningspapper på ett torrt och varmt ställe. Tänk på att sol gör att de eteriska oljorna avdunstar och färgerna bleknar. Torkningsprocessen kan ta några dagar upp till tre veckor, beroende på förhållanden. Du kan snabba på torktiden i ugnen. Lägg örterna på ett bakplåtspapper och torka i max 50 grader. Lämna ugnsluckan öppen. Örterna är klara när de är helt torra. Repa av bladen och förvara i mörka, lufttäta burkar. Dill, persilja, gräslök och basilika lämpar sig bättre att frysa. Rensa örterna och lägg dem i plastpåsar eller burkar direkt i frysen, där de kan hålla ett år eller längre.

Text: Fredrik Malmborg  |  Foto: Andreas Grönlund

 

Relaterade artiklar