Alkoholfritt är inget alternativ

Alkoholfria drinkar och drycker har varit på frammarsch i flera år nu. Men hur är det med smaken egentligen? Är en alkoholfri drink lika god som sin spritfyllda namne, och vilka ingredienser behöver man ha i drinkförrådet?

För inte så länge sedan var det mer regel än undantag att de alkoholfria dryckerna var blaskiga, sliskiga och av låg kvalitet. Idag är de bra – på riktigt. De mousserande vinerna håller hög klass, ölen är smakrik och det finns fantastiskt goda drinkar. En anledning till det sistnämnda stavas Örjan Åstrand, bartendern som har experimenterat och utvecklat alkoholfria drinkar sedan slutet av 1980-talet.

– Det började med att folk beställde en läsk för att de skulle köra. Då frågade jag om de inte ville ha en drink istället, och så byggde jag helt enkelt om en vanlig drink. De smakade på den och sa: jag ska ju köra, jag kan inte dricka den här, det ska vara utan alkohol. Ja, men precis, den är utan alkohol, svarade jag. Folk blev glada och överraskade och jag fick mycket gensvar, sedan har det hållit på.

Fler avstår

Örjan Åstrand jobbar som bartender på restaurang Tennstopet i Stockholm. Han har gett ut tre böcker om alkohol­fria drinkar varav en i Tyskland, han före­läser om alkoholfria drinkar och servering samt har tagit fram Almedalsdrinken, en alkoholfri drink som har serverats under Almedalsveckan sedan 2012.


Allt fler avstår alkohol för stunden. Numera beror det inte på de gamla vanliga anledningarna, det vill säga att man är gravid eller ska köra bil. Många väljer bort alkoholen av ingen speciell anledning, men också för att det alkoholfria utbudet blir allt större och bättre.

– När det kommer till måltidsdrycker med alkohol, tänker folk ofta vilken mat de ska passa med. Ta med det alkoholfria på precis samma sätt. Se det som drinkar, öl eller bubbel – hur mycket alkohol det är i är en andrahandssak. Därför tycker jag att ett ”alkoholfritt alternativ” är ett dumt uttryck. Det är ju förstavalet för dem som inte dricker alkohol. Är det bröllop eller fest, ha inte en bricka med champagne och en annan med apelsinjuice. Se till att ha en bricka med alkoholfritt bubbel och en annan med alkohol. Då blir alla gäster likvärdiga. Folk uppskattar när man tänker på det sättet, man blir en bra värd.  

Gör alla alkoholfria

Enligt Örjan är det egentligen ingen större skillnad på att göra drinkar utan alkohol. I baren på Fotografiska museets restaurang gör de till och med alla drinkar alkoholfria, så får man köpa till sprit om man vill.


Örjan Åstrand har över 30 års erfarenhet inom restaurang­branschen och jobbar idag som bartender på Tennstopet i Stockholm. Han har även varit ordförande i Sveriges Bartenders Gille och gett ut boken Alkoholfria cocktails. Bild: Jakob Fridholm.

– Du behöver inte gå in i ett annat skafferi, gör som du brukar göra. Det man måste tänka på är att ersätta det alkoholdrycken bidrar med i drinken med något som är likvärdigt. Om de som är vana vid alkohol ska bli riktigt nöjda så måste man få fram smakerna så att det smakar på det sätt de är vana vid. Det går inte bara slänga ihop lite juice och is och kalla det drink. Vi har bra safter och syrups i Sverige, och du kan också smaksätta din egen sockerlag. Nybörjarmisstaget, för både alkoholfria drinkar och de med alkohol, är att man har i för lite is, så slösa med isen!  

Blev årets snackis

På Månadens skörd är vi ju svaga för färska frukter och grönsaker. I drinkarnas värld är det något man kommer långt med. Det finns många klassiska frukt­drinkar som är fantastiskt goda i ”virginformat”, det vill säga utan alkohol. Exempelvis färska jordgubbar och lime som är huvudingredienser i Frozen Strawberry Daiquiri. Tomater/tomatjuice i Virgin Mary (och den klassiska selleristjälken som garnering). Färsk ananas och kokosmjölken i en alkoholfri Piña Colada samt mynta och lime i en Virgin Mojito.  

Den första Almedalsdrinken som kom 2012, var också den en fruktig historia. För givetvis behöver man inte utgå från drinkar med alkohol, utan kan istället skapa något helt nytt.  

– Jag blev kontaktad av UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, som ville göra ett projekt med en alkoholfri drink då de tyckte att det var för mycket rosédrickande under Almedalsveckan. Jag tyckte det var en intressant uppgift, för jag var tvungen att göra något bra, som folk kunde respektera som en riktig drink. Jag valde att göra en komplicerad drink med färska jordgubbar och mynta, som muddlades à la minute i varje enskilt glas. Det gick åt en kvarts ton jordgubbar till de 3 500 drinkar vi gav bort och drinken blev årets snackis i Almedalen.

En annan bra ingrediens från den gröna världen är ingefära. Använd ingefära och kanelsockerlag som grund och få en drink med sting! Prova också att göra ingefärsshot till midsommar så får du en alkoholfri nubbe som river minst lika mycket i halsen som de klassiska nubbarna. 

För att få kalla en produkt för vin, öl eller cider måste en alkoholjäsning ha skett – även om den är alkoholfri. Det betyder att man först tillverkar drycken på vanligt vis och sedan tar bort alkoholen genom olika metoder.   

Svårt göra alkoholfritt vin

– Alkoholfria drycker är inga billiga grejer. En bra alkoholfri öl kostar lika mycket som en vanlig, och det är ingen sämre produkt. Det är svårare att göra ett alkoholfritt gott öl och det börjar folk begripa och är beredda att betala för.   

Mousserande alkoholfritt vin görs på ett stilla basvin som man tar bort alkoholen från. Sedan tillförs bubblorna genom att kolsyra sprutas in i vätskan. Även rött och vitt vin görs på vanligt sätt där man sedan avlägsnar alkoholen. Det är oundvikligt att en del aromer går förlorade när alkoholen tas bort, därför brukar man använda ett smakrikt basvin. Ibland fatlagras även vinet innan det avalkoholiseras. Medan de mousserande vinerna är riktigt bra verkar det vara svårare att göra ett vettigt alkoholfritt vin. Speciellt när det kommer till röda. Men utvecklingen går snabbt framåt, så det är nog bara en tidfråga innan kvaliteten har hunnit ikapp.   

Alkohol är en smakbärare i öl men är inte nödvändig för att man ska få ett gott och smakrikt öl. Ölnäringen sägs vara den dryckesnäring som kommit längst när det gäller att tillverka smakrik dryck utan alkohol.

Nu för tiden behöver man inte besöka Systembolaget för att handla drycker av hög kvalitet. Utbudet i matbutikerna växer i snabb takt och det kommer in spännande nyheter hela tiden. Och i matbutikerna finns så klart frukten, sodavattnet, isen och allt annat som behövs för göra sommarens godaste alkoholfria drinkar!

Text: Fredrik Malmborg  |  Foto: Andreas Grönlund