Sommarens bästa bär är här

Sommarens bästa bär är här

Ett toppigt litet ljusrött bär med frisk smak av sommar. I juli hänger de härliga hallonen i sina lummiga buskar och lockar med sitt söta, solvarma och saftiga inre. Varsågod att njuta av säsongens bästa bär!
Hallon

SÄSONG

Vildvuxna hallon finns att plocka från juni till och med september. Svenskodlade finns att tillgå i butiken till och med oktober.

TILLAGNING

De söta bären är utsökta i sig själva, på toppen av frukostbowlen, chevrésalladen eller chokladdesserten. De är även fina att koka ner till coulis, saft och marmelad, ugnsbaka i pajer, eller mortla ner i sommardrinken.

PASSAR MED

Fruktiga toner som persika, ananas och andra bär, eller i matiga rätter med smaker som basilika och getost. I efterrätten samsas hallonet helst med vit choklad, kokos, mynta och mandel.

FÖRVARING

Färska hallon har kort hållbarhet men befinner sig helst i 6–8 °C. Men självklart går de även utmärkt att frysa in. Då håller de sig fina ända till vintern!

Som små rosenknoppar växer dessa ljust ceriseröda bär på taggiga buskar. Hallonet är ett äkta sommarbär som mognar under årets soligaste månader fram till dess att höstens kyla börjar dra in. De röda bubbliga bären har en ljuvlig sötma och påtaglig friskhet, och ett riktigt moget bär är härligt saftigt.

Sött som passar till det mesta

Hallonen växer i nästan hela Sverige och äts gärna nyplockat och solvarmt, precis som det är. Om du lyckas plocka på dig större mängder så tar bäret gärna plats i allt från söta desserter till salta sallader. I sommarens efterrätter bidrar bären med sin sötsyrliga smak i en mängd olika former. Råa på toppen av en cheesecake, ugnsbakade i en paj, kokade till en sås vid sidan om kladdkakan, eller som sylt i hallongrottan. Även på soliga frukostbord gör det lilla bäret smaksuccé i en yoghurtskål, på havregrynsgröten, eller på toppen av en kyld overnight oats med nötter och honung.

Rikt på näring, smak och färg

De röda bären tillför också färg och friskhet i en sallad med salt getost eller grillad persika, rostade mandlar och örtig basilika. En härlig sommarrätt för både syn- och smaksinne, som gärna får toppas av extra mycket hallon då de innehåller rikligt med C-vitamin, folat och järn.

Vi vandrar vidare från tallrik till glas, då hallonet dessutom håller hus i svalkande lemonader, drinkar, och såklart glass. Snabba, svala och söta törstsläckare som passar perfekt en solig sommarkväll. Dessutom är de alla enkla att få till i köket med få ingredienser. Låt hallonet stå i centrum och smaka upp lemonaden med vanilj, drinken med mynta, och glassen med knaprig pistage.

Att handskas med hallon

Hallonen är relativt sköra och ska helst inte sköljas innan de används. I vattnet blir de lätt mosiga och våra svenska hallon är så pass fina att de faktiskt inte behöver någon sköljning. Färska hallon kan hålla sig fina i upp till en vecka om de får stå högst upp i kylskåpet. De är även lätta att frysa in, först genom att styckfrysa på ett fat eller plåt, för att sedan stoppa i gemensam burk eller påse. På så sätt fryser de inte ihop till en stor klump, och du har röda söta sommarbär att njuta av året ut!

 

Text:  Kajsa Eriksson  |  Foto: Oskar Arvidsson

Recept

Hemmagjort på hallon

Hur tänkte när du komponerade ihop smakerna i salladen?
– Jag försöker alltid att hitta ett tema när jag sätter ihop ett recept. I det här fallet fördes mina tankar till Spaniens manchego och mandlar som till sommaren gör sig bra i en sallad. Hallonen tillför viss sötma, men framförallt en syrlighet som bryter av smaken bra till den salta osten. Dessutom gör de röda bären den här rätten riktigt snygg!

Är hallonlemonaden så enkel att göra som det låter?
– Ja, det är otroligt enkelt faktiskt! Och väldigt gott en varm sommardag. Det som gör den här lemonaden speciell är citrongräset. Det händer något mer med hallonsmaken då citrongräset är mer aromatiskt än bara citron, och det tillför även en asiatisk touch 

Varför ska man göra sin egen hallonglass?
– Det är alltid kul att få experimentera med smak och bjuda på något man gjort själv! Och i det här receptet behöver man inte någon glassmaskin. Glassen blir krämig och fin ändå tack vare den kondenserade mjölken, men det är viktigt att den får stå till sig några minuter innan servering för att den ska mjukna. Hallon och pistagenötter är en underbar smakkombination som även ger glassen lite mer textur.

3 recept