I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong

Svenska råvaror har det lilla extra. Ofta är de både smakrika och prisvärda men är framförallt ett gott val för miljön. När den svenska skörden inte räcker till visar vi europeiska råvaror när de är som bäst.
  1. Januari

    I januari rivstartar året med rosiga äpplen, prisade rotsaker och kryddiga inslag av gröna örter. Färgstarka färskingar från mörka jordkällare som lyser upp tallriken i vintermörkret!


    Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUTIK: Året om.
    En mild, aromatisk och karaktäristisk liten knöl. Ugnsbaka, råstek eller använd i soppor och puréer. Smör, citron, parmesan, äpple och hasselnötter är fina smakkompisar. Förvaras förslutet i kylen.




    Ärtskott

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    Delikata små skott av sockerärta med mycket krispig och sötaktig smak. Perfekt på toppen av frukostmackan, salladen, fruktcarpaccion, risotton eller linsgrytan. Förvaras i kylen.




    Röd grapefrukt

    SKÖRDETID: Oktober - maj
    FRÅN: Spanien
    En sötaktig citrus med härliga beska toner som gärna används till juice, sallad och smoothies. Prova också grape till ceviche med till exempel avokado, skaldjur, ananas eller ädelost. Håller bäst i 10–15 °C.




    Morot

    SKÖRDETID: Juni – april
    SVENSK I BUTIK: Juni – april
    En söt och knaprig rotfrukt som kan ta plats i allt från puréer och soppor till marmelader och saftiga kakor. Paras gärna ihop med kardemumma, apelsin, äpple och persilja. Förvaras i påse med lufthål i kylen.




    Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – november
    En söt beta som kan kokas, ugnsbakas, råhyvlas eller picklas till både för-, varm- och efterrätt. Serveras gärna med choklad, getost, pepparrot, citron eller fet fisk, och förvaras helst i 2–4 °C.




    Kålrot

    SKÖRDETID: Augusti – november
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En fast rot med mild och sötaktig kålsmak. Passar i soppor, grytor och mos, som ugnsrostad, smörbrynt eller picklad med smaker som ingefära, fänkål och chili. Förvaras längst ner i kylen.




    Palsternacka

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    En morotsliknande rotfrukt med kryddig smak. Används till soppor och puréer, eller som friterat tillbehör till proteinet. Kan även ugnsbakas med parmesan och dragon. Förvaras löst i kylen.




    Äpple: Frida

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Februari – mars
    Ett vackert rött, fast och smakrikt äpple med läcker syra. Ger härlig friskhet i både grytan och äppelpajen ihop med smakkompisarna salvia och pumpa eller jordnöt och kanel. Förvaras längst ner i kylen.




    Grön kiwi

    SKÖRDETID: November – april
    FRÅN: Grekland och Italien
    En söt och saftig frukt med syrligt sting. Hacka ner den i en kryddig salsa, tunnhyvla och toppa med honung, mynta och mandel eller marinera i lime och servera med glass. Trivs som bäst i kylen!




    Rödlök

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – maj
    En smakrik och sötaktig lök som passar fint i de flesta vinterrätter. Kan gärna picklas, syltas, eller kokas till marmelad.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari


    Persilja

    SKÖRDETID: I växthus året runt
    SVENSK I BUTIK: Året om.
    En klassisk krydda med fin aromatisk smak. Hör hemma i både svensk och sydeuropeisk husmanskost, gärna med skaldjur, fisk, grädde, vitt vin, pasta eller rotfrukter. Förvaras svalt och ljust.




    Äpple: Santana

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Oktober – mars
    Ett krispigt och syrligt äpple som skiftar i rött och grönt. Sorten tåls av många äppelallergiker och passar i friska sallader, söta pajer och bakverk samt inläggningar. Förvaras bäst i kylskåp.




    Pepparrot

    SKÖRDETID: Oktober – frost, april – maj
    FRÅN: Ungern
    En rivig klassiker med skarp och pepprig smak. Används gärna rå, oftast riven eller hyvlad i såser och krämiga sallader, på lyxiga smörgåsar eller till fisk- och kötträtter. Förvaras mörkt i 2–4 °C.




    Avokado

    SKÖRDETID: Februari – juni
    FRÅN: Spanien
    En krämig frukt med mild och nötig smak. Gör sig extra fin i matiga bowls, hamburgare, på toast, i veganska bakverk eller som fylld och ugnsbakad. Ju mognare desto svalare bör den förvaras.




    Blodapelsin: Tarocco

    SKÖRDETID: December – mars
    FRÅN: Italien
    En sötare blodapelsin med mindre rodnad i fruktköttet. Passar bra i varmrätter med fänkål, rödbeta, anka eller torsk, även i nötiga, glassiga eller gräddiga desserter. Förvaras i kylskåp.




    Rödkål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – februari
    En vackert rödlila krispig kål med mild och fyllig smak. Kan hyvlas till en fruktig sallad, ugnsgratineras med chèvre, eller picklas med smak av syrlig lime. Förvaras längst ner i kylen, i plast om skivad.




    Mjölig potatis

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – juni
    En mjäll och mild potatis som passar perfekt till mos, gratänger och stomp. Gärna med smaker som vitlök och timjan, tillsammans med jordärtskocka eller broccoli och rikligt med smör. Förvaras mörkt och svalt.




    Vitlök

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    FRÅN: Spanien
    En karaktäristisk och tydlig smaksättare som passar i de flesta kök och rätter! Koka ner i asiatiska grytor, sydeuropeisk pastasås, eller rosta till amerikanska BBQmarinader. Förvaras mörkt och svalt.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars


    Kålrabbi

    SKÖRDETID: December – april
    FRÅN: Italien
    En rotliknande kåltyp med läckert krispig och mild smak av kål. Perfekt texturförhöjare som riven, picklad eller råhyvlad på toppen av en taco, fiskrätt, i salladen eller yoghurtsåsen. Förvaras i kylen.




    Halvblodsapelsin: Washington Sanguina

    SKÖRDETID: Februari – mars
    FRÅN: Italien
    En mild och söt halvblodsapelsin med knapp syrlighet. Riktigt god i juice, socker- och myntamarinerad till glass, eller serverad i skivor med honung, mascarpone och pistagenötter. Håller längst i kylen.




    Gul kiwi

    SKÖRDETID: November – april
    FRÅN: Italien
    En sötare släkting till den gröna sorten, vars smak kan liknas vid mango eller persika. Perfekt i smoothies, mixad eller limemarinerad på pannacotta och cheesecake. Förvaras i kylen.




    Gul lök

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – april
    En universell matlagningslök med skarp smak som blir sötare vid tillagning. Används som läcker umamibas i alla sorters grytor, såser och soppor, eller som karamelliserad topping. Förvaras mörkt och svalt.




    Hjärtsallat

    SKÖRDETID: September – maj
    FRÅN: Spanien
    En liten, len och snäll sallat som kan ätas både rå, grillad eller lätt ugnsrostad. Servera vid sidan om det mesta, eller fyll som en taco med sesammarinerad lax och mangosalsa. Förvaras kallt i sin förpackning.




    Potatis: Asparges

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – april
    En avlång, ibland flikig potatis med smörig och nötig smak. Konsistensen är fast och skalet tunt, vilket gör den fin till stekning och kokning, gärna serverad med rökt lax. Förvaras mörkt och svalt.




    Äpple: Elise

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Januari – mars
    Ett fast och tåligt äpple med frisk och sötsyrlig smak. Passar lika bra i matiga sallader, i salsa med chili och mynta eller som rosmarinstekt med kola och glass. Trivs bäst i grönsakslådan i kylen.




    Gurka

    SKÖRDETID: Växthusodlad året om.
    SVENSK I BUTIK: Året om.
    En riktigt mild och saftig grönsak som gärna paras ihop med mynta, melon, röda bär och getost, eller till maten som syrad eller marinerad med örter och chili. Förvaras med plasten på i 10–12 °C.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April


    Dill

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En mörkgrön och yvig ört som gärna sätter smak på fiskgrytor, skaldjurspasta, kalla såser, dressingar och potatissallad. Förvaras ljust och svalt, gärna i ett glas vatten.




    Spenatblad

    SKÖRDETID: Året om (import november–april)
    FRÅN: Italien, Spanien och Frankrike
    Späda, saftiga blad med mild och fyllig smak. Goda att stuva eller snabbfräsa med vitlök och olja till lasagne. Passar också i sallad och smoothie. Förvaras kallt och förslutet.




    Jordgubbar: Calinda

    SKÖRDETID: Januari – maj
    FRÅN: Spanien
    Röda, söta, lite kraftigare bär med smak av sommar. Prova gärna att äta dem limemarinerade med lättvispad grädde eller med mozzarella och balsamvinäger. Håller bäst i kylen!




    Roteselleri

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    SVENSK I BUTIK: Augusti – april
    En karaktäristisk knöl med aromatiskt inre. Används gärna i soppor och puréer, eller ugnsbakad med smör och salvia, parmesan eller apelsin. Förvaras helst i 1–3 °C, försluten om den är skivad.




    Röd mangold

    SKÖRDETID: Året om (import november–april)
    FRÅN: Italien, Spanien och Frankrike
    Spänstiga små blad som påminner om babyspenat, med lätt smak av rödbeta. Dessa finstämda och rödstjälkade godingar kan friteras, mixas till pesto, eller blandas ner i vilken sallad som helst!




    Habanero

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    En av de starkaste chilisorterna med aningen fruktig arom. Smakar bäst rå och hackas ner i salsasåser, röror, och matiga sallader, gärna med sydamerikanska eller asiatiska smaker. Förvaras färsk i kylen eller torkad i rumstemperatur.




    Gröna vindruvor

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Indien och Chile
    Saftiga druvor med pigg och frisk smak. Ju gulare desto sötare! Passar perfekt på ostbrickan, att koka till saft eller marmelad med smaker som citron och kardemumma. Håller längst i kylen.




    Rädisor

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    Krispiga små munsbitar med fräsch och lite pepprig smak. Äts gärna råa eller picklade, till smakrika ostar och våriga sallader med örtig dressing. Håller bäst i kylen utan blast.




    Småcitrus: Orri

    SKÖRDETID: Februari-april
    FRÅN: Spanien
    En senskördad tangerinsort med läckert fruktig, nästan blommig smak. God att äta precis som den är, koka ner till marmelad, eller att pressa till juice. Håller bäst i kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första späda sparris- och rabarberskörden och njut av färskpotatis så som du vill ha den. Kanske i en ljummen sallad eller kokt med en klick smör. Låt våren smaka!


    » Romansallat

    SKÖRDETID: Maj-oktober
    SVENSK I BUTIK: Maj-oktober
    Krispig klassiker med kraftig salladssmak. Utmärkt i paradrätten Caesarsallad och ljuvlig på grillen med lite olja, salt och peppar. Förvaras i sin förpackning längst ner i kylen.




    » Rabarber

    SKÖRDETID: Maj-september
    SVENSK I BUTIK: Maj-september
    Smakar aningen strävt med frisk syra, och gör sig fint i desserter, på grillen, i saft och marmelader med smaker som citron och vanilj. Förvara inplastad i kylskåp så håller den sig fräsch i upp till två veckor.




    » Grön sparris

    SKÖRDETID: Maj-juni
    SVENSK I BUITK: Maj-juni
    Den milda, karaktäristiska sparrisen är god att grilla, steka lätt och använda i sallad eller risotto. Smakkompisar är citron, vitlök, parmesan och hasselnötter. Förvaras helst i kylen.




    » Färskpotatis

    SKÖRDETID: Maj-augusti
    SVENSK I BUITK: Maj-augusti
    Färskpotatis är fina små knölar som skördats innan de mognat klart. De är godast att koka eller rosta och passar fint till de flesta grillrätter, fisk och potatissallad. Förvaras mörkt och svalt.




    » Hallon

    SKÖRDETID: Juni – augusti i Sverige
    FRÅN: Spanien, Portugal och Marocko
    Rosaröda bär med en tydlig sötma och frisk syrlighet. Toppar gärna en chèvresallad och används även till bakverk, marmelader och smoothies. Håller sig fina längre vid förvaring i kylen.




    » Snackgurka

    SKÖRDETID: Mars-november
    SVENSK I BUITK: Mars-november
    Snackgurka är en söt gurksort som skördas när den är liten och späd. Den är aningen sötare än slanggurkan, krispig och extra god att äta som den är eller med en smarrig dipp. Förvaras i kylen.




    » Rund tomat

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    SVENSK I BUITK: Året om
    Smakar milt med toner av umami och har en fin, syrlig avrundning. Perfekt till bruschetta, gazpacho och att baka på grillen serverad med burrata, olivolja och färsk basilika. Förvaras i rumstemperatur.




    » Pak choi

    SKÖRDETID: Maj– oktober
    SVENSK I BUITK: Maj– oktober
    En mild kinesisk kål med mjälla blad och krispig stjälk. God att steka i sesamolja, ånga eller ugnsrosta med soja, och lägga i allt från sallad till nudelsoppa. Förvaras i plastpåse i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni

    Juni är kålens månad. Nu tar många olika sorter, färger och former plats i grönsaksavdelningen. Och du, passa på att njuta av Sveriges korta och intensiva sparrissäsong.


    » Mynta

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    SVENSK I BUTIK: Året om i växthus
    En somrig, frisk och mintsmakande ört som förhöjer smaken på allt från kalla såser till fruktiga drinkar och desserter. Förvaras helst ljust utanför kylskåpet. Se upp för uttorkning och övervattning.




    » Salladslök

    SKÖRDETID: Maj – oktober
    SVENSK I BUTIK: Maj – oktober
    En fin och spänstig lök som smakmässigt liknar en mildare och sötare purjolök. Passar perfekt som helgrillad eller smörstekt till fisk, eller finstrimlad i somriga sallader. Förvaras helst i kylen.




    » Honungsmelon

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    FRÅN: Spanien
    En saftig melon med mild och fin sötma. Hacka ner rå i salsor och sallader, frys och mixa till sorbet, eller grilla och servera med söta alternativt salta tillbehör. Håller längre vid förvaring i kylen.




    » Nektarin

    SKÖRDETID: Maj – september
    FRÅN: Spanien och Italien
    Smakar sött och friskt med fyllig fruktighet. Grilla och använd i sallader med smakrik ost, ugnsbaka i dessertpajer eller servera karamelliserad till glass och pistagenötter. Förvaras helst i kylen.




    » Crunchita

    SKÖRDETID: Maj – oktober
    SVENSK I BUTIK: Maj – oktober
    En mild och krispig snacksallat som smakar underbart på grillen. Servera med örtig vitlöksyoghurt, riven parmesan och rikligt med citron. Crunchitan trivs bäst i sin förpackning i kylskåp.




    » Aprikos

    SKÖRDETID: April – september
    FRÅN: Spanien
    En luden liten stenfrukt med kraftigt fruktig smak. Köttet är mjällt och skivas gärna ner i paj, till honungsstekta halvor, eller söta marmeladkok. Håller längst vid förvaring i kylen.




    » Spetskål

    SKÖRDETID: Juni – november
    SVENSK I BUTIK: Juni – februari
    En krispig primör med mild, fräsch och sötaktig kålsmak. Smörfräs eller grilla i halvor, strimla och woka eller råhyvla tunt och toppa en bao eller taco. Spetskålen förvaras helst längst ner i kylskåpet.




    » Knippmorötter

    SKÖRDETID: Juni – juli
    SVENSK I BUTIK: Juni – juli
    En späd primör som smakar nyskördat, sött och krispigt. Utsökt att rosta eller grilla, gärna med vitlök, smör och chili. Blasten gör sig utmärkt i en örtig pesto. Förvaras utan sin blast i kylen.




    » Jordgubbar

    SKÖRDETID: Maj – september
    SVENSK I BUTIK: Maj – september
    De djupröda svenska jordgubbarna smakar friskt och sött av sommar. Ät precis som de är, med mozzarella och balsamico eller limemarinerade med mynta. Bären förvaras luftigt i kylskåp.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Savoykål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – december
    Den milda savoykålen är god att skiva tunt och förvälla, woka eller smörfräsa. Även krispig och god som råkost i sallad. Känns igen på sina krusiga, mörkgröna blad som blir ljusare mot huvudets mitt.




    » Småtomater

    SKÖRDETID: April – november
    SVENSK I BUTIK: April – november
    Saftiga med en söt och fyllig smak. Givna i sallader, att äta som de är eller lägga på grillen. Passar till grillad halloumi eller med mango, parmaskinka, salladslök och rucola. Förvaras alltid i rumstemperatur.




    » Paraguayos

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    FRÅN: Spanien och Italien
    En platt persika med vitare och fastare fruktkött. Söt, saftig och god att äta som den är eller i sallad med färska örter, mozzarella, citron och olivolja. Mognar i rumstemperatur, men förvaras bäst i kylen.




    » Odlade blåbär

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Söta och fulla av antioxidanter. De små bären platsar i pannkaka, sylt och paj, samt ger fin smak och färg till smoothies. Testa gärna blåbär på grillat bröd med färskost. Förvaras i kylen.




    » Blomkål

    SKÖRDETID: Maj – november
    SVENSK I BUTIK: Maj – november
    En klassiker med mild och härlig kålsmak som dessutom är rik på C-vitamin. Grilla den i skivor eller ugnsbaka som en vegetarisk rätt. Testa gärna en fräsch blomkålstacos med rädisor, lime och jalapeñomajonnäs!




    » Bigarråer

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Ett lite sötare körsbär som kan användas till sylt, chutney eller paj. Passar även i sallad med getost, dragon, hasselnötter och fänkål. Förvaras i kylen för längre hållbarhet, cirka två veckor.




    » Vattenmelon

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Spanien
    Läskande god att äta naturell eller i sallad. Smakar extra gott med mynta, basilika, fetaost, lime och chili. Ju mörkare fruktkött desto sötare smak. Testa att frysa in den i istärningar och lägg i drinken!




    » Potatis: Estelle

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUTIK: Maj – augusti
    Delikatessfärskpotatis med nötig smak. God att koka och äta till grillat och fisk eller i en ljummen potatissallad. Rostas gärna hel i ugn tills den blir gyllene och krispig med flingsalt, parmesan och en god olivolja.




    » Salladsärtor

    SKÖRDETID: Slutet av juni – augusti
    SVENSK I BUTIK: Slutet av juni – augusti
    Spröda och krispiga med mild och söt smak. Kan ätas råa som tilltugg eller salladstillbehör. Passar även utmärkt att grilla och servera till kött, fisk och fågel. Förvaras i sin förpackning i kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Broccoli

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juni – oktober
    En mild kål med krispig stam och mjäll krona. Riktigt god att koka, ugnsbaka eller fritera och servera med smöriga smaker samt chili, ingefära, miso och soja. Förvaras skyddad mot uttorkning i kylen.




    » Röd och grön hjärtsallat

    SKÖRDETID: Juni – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juni – augusti
    En liten, krispig och hårt knuten sallat med fyllig smak. Ät bladen råa, fyllda som tacoskal alternativt med ceviche, eller servera i grillade halvor med örtolja, parmesan och nötter. Förvara i förpackningen i kylen.




    » Björnbär

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Ett saftigt och sött bär med djup bärsmak som passar i allt från pajer och efterrättstoast till smoothies och glass. Bären håller några dagar i kylen, men de går även utmärkt att frysa in.




    » Polkabeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – april
    En mild, pigg och söt beta som gärna serveras råhyvlad eller picklad till det mesta. Adderar framför allt friskhet i hamburgare, salladsbowls och till grillade fiskar. Förvaras skyddad mot uttorkning i kylen.




    » Äpple: Discovery

    SKÖRDETID: Augusti – september
    SVENSK I BUTIK: Augusti – september
    Ett saftigt och aromatiskt dessertäpple som gärna tar plats i både söta pajer och mos med smak av kardemumma och kanel. Trivs både i och utanför kylskåpet.




    » Fänkål

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juni – oktober
    En krispig gröda med fräck ton av lakrits. Passar utmärkt till fisk och skaldjur med smaker från medelhavet, gärna som råhyvlad, råmarinerad eller smörstekt. Förvaras längst ner i kylen.




    » Stjälkselleri

    SKÖRDETID: Juli – november
    SVENSK I BUTIK: Juli – november
    Fasta och spröda stjälkar med fyllig aromatisk smak. Ljuvlig smaksättare i risotto, grytor och såser, eller som krispig krydda i dressade sallader. Förvaras skyddad mot uttorkning i kylen.




    » Körsbär

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Ett fylligt och saftigt bär, gott att äta precis som det är, koka ner i sylt och kompott, eller som fyllning i smulpajer och cheesecakes. Gärna med smak av kokos eller mandel. Håller längst i kylskåp.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    I september pågår potatisskörden för fullt och vi passar på att göra en potatisspecial. För med sitt näringsinnehåll, sin goda smak och många tillagningssätt är det inte konstigt att knölen förblir omåttligt populär.


    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En mild och matig svamp med fyllig champinjonsmak. Grilla hela, fräs ner i såser, eller ugnsbaka med mustiga smaker som smör, salvia, rosmarin, hasselnötter och vitlök. Förvaras i papperspåse i kylen.




    » Kantarell

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – oktober
    En gyllene smörig svamp med smak av skog. Gör sig bäst i mustiga soppor och gräddiga såser, eller serverad smörstekt med inget mer än salt och peppar. Förvaras helst i kylen alternativt torkad.




    » Majs

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En mild och söt sensommarfärsking som gärna tar plats i burritos och frittatas, kokas i kokosmjölk, steks alternativt ugnsbakas med smaker som chili, vitlök och persilja. Förvaras förslutet i kylen.




    » Potatis: Amandine

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUTIK: Året om (så länge lagret räcker)
    En avlång och fast mandelpotatissort för finsmakare, med tunt skal och gyllene färg. Smaken är smörig och fyllig och gör sig fin stekt, ugnsbakad eller kokt och serverad i en fräsch potatissallad.




    » Päron: Clara Frijs

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – oktober
    Ett sött gräsgrönt päron med fylligt och saftigt fruktkött. Passar fint i söta pajer, inkokta med kolasås, eller skivade på pizzan med ädelost, honung och valnötter. Förvaras längst ner i kylen.




    » Mango

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    FRÅN: Spanien
    En tropiskt söt frukt med smältande gyllengult fruktkött. Använd i efterrätter och smoothies med kokos och mynta, eller blanda ner i en salsa med chili, lime och koriander. Förvaras utanför kylen.




    » Zucchini

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En matig grön, gul eller vit gurkväxt med mycket mild smak. Tillagas gärna med medelhavssmaker som tomat och vitlök på grillen, i ugnen eller nerriven i vegetariska biffar och saftiga bakverk.




    » Äpple: Saga

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – februari
    En krispig och saftig äppelsort som smakar sagolikt sött. Gör sig därför lika bra i grytan med fänkål och rotfrukt som det gör i äppelpajen med syrlig citrus och kanel. Trivs både i och utanför kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Äpple

    SORT: Santana
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: Oktober – mars
    Ett krispigt och syrligt äpple som skiftar i rött och grönt. Sorten tåls av många äppelallergiker och passar bra i friska sallader, söta pajer, bakverk och även inläggningar. Håller som längst vid förvaring i kylskåp.

    » Trattkantarell

    SKÖRDETID: September – november
    SVENSK I BUITK: September – november
    Tunn, trattformad och riktigt läcker matsvamp som passar i såser och soppor, eller som smörstekt tillbehör till det mesta. Förvaras i en öppen papperspåse i kylen. Torkas för längre hållbarhet.

    » Gul lök

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUITK: Juli – april
    Har en skarp löksmak som blir mildare och sötare vid tillagning. Den gula löken är en bra bas som kan användas i det mesta, både kall och varm, för att tillsätta umami. Förvaras helst i cirka tio grader.

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Juli – vinterfrosten
    SVENSK I BUITK: Juli – mars
    En sötaktig rotfrukt med mycket karaktär. Äts gärna i en soppa, puré eller rostad alternativt gratinerad i ugn. Både som hel och i skivor. Den stora roten förvaras helst längst ner i kylen.

    » Purjolök

    SKÖRDETID: Juli – vinterfrosten
    SVENSK I BUITK: Juli – december
    Mild och bladig lök som är krispigare ju längre ner mot roten man kommer. Lökens milda smak passar som bas i omeletter, soppor, såser och grytor, gärna serverad med fisk.

    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUITK: Året om
    En kastanjechampinjon har en lite fylligare smak än en vanlig vit champinjon. Det fasta matiga köttet gör sig fint i stuvningar, pastarätter, eller på grillen. Förvaras kallt i papperspåse.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Tack vare en låg användning av bekämpningsmedel tillsammans med strikta regler för besprutning innehåller svenskodlat inga eller låga halter av bekämpningsmedel. Upptäck allt närodlat som är i säsong just nu.


    » Äpple

    SORT: Rubinola
    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUITK: September – april
    Ett mycket sött äpple som äts som det är eller används i köket – gärna ugnsbakat med rosmarin och chèvre eller i knäckiga pajer. Rubinola trivs bäst längst ner i kylen, avskild från andra frukter.

    » Jordärtskocka

    SKÖRDETID: Augusti – mars
    SVENSK I BUITK: Året runt
    En liten knölig rot med mild och fyllig nötighet. Används gärna i soppor och puréer. Även god att ugnsbaka och servera med smakkompisarna citron och parmesan. Förvaras i påse i kylskåpet.

    » Vitkål

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUITK: Juni – mars
    En stor och krispig kål med tydlig kålsmak. En klassiker i det svenska köket. Förutom soppor och grytor är den även god att tunnhyvla och fylla fisktacon, nudelsalladen eller vårrullen med.

    » Flower sprouts

    SKÖRDETID: November – december
    SVENSK I BUITK: November – december
    En gullig liten kål som är vackert grönlila i färgen. Smaken är lätt nötig. Kålen går utmärkt att snabbfräsa i smör, ugnsrosta med pesto eller att äta som den är med olivolja och salt. Förvaras i en påse i kylen.

    » Potatis

    SORT: La Vie
    SKÖRDETID: Oktober – november
    SVENSK I BUITK: Oktober – så länge skörden räcker
    En mild och gräddig potatis med lätt sötma och nötig ton. Perfekt att koka, steka eller ugnsbaka, helst med det tunna skalet på.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    Gröna små kålklimpar med kraftig kålsmak som mildras vid tillagning. Äts gärna kokta och smörslungade, eller ugnsgratinerade med parmesan. I kylen förvaras de i påse.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    Svenskodlat är enastående. Visste du att våra kalla vintrar gör att angrepp av svamp, insekter och andra skadegörare minskar och så även behovet av växtskyddsmedel. Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu!


    » Grönkål

    SKÖRDETID: Juni – januari
    SVENSK I BUITK: Juni – januari
    En köldtålig och krusig kål med kraftigare smak än många andra grönbladiga godsaker. Grönkålen smakar bäst tillagad, gärna serverad med smakrika ostar, nötter och sötsyrliga äpplen. Trivs bäst gör den i plastpåse längst ner i kylen.

    » Rödbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUITK: Året om
    En mild, krispig och sötaktig beta med ljuvligt purpurröd färg. De grövre vinterbetorna passar utmärkt i matigare rätter, som gräddkokt, citronstekt, picklad, eller getostinbakad, och de kan även rivas ner i en saftig kladdkaka!

    » Rotselleri

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – april
    En karaktäristisk knöl med aromatiskt inre. Denna rot används gärna i soppor och puréer, eller ugnsbakad i smör smaksatt med salvia, parmesan eller apelsin. Förvaras bäst i 1–3 °C, helst i plastpåse om den är skuren.

    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUITK: September – december
    Små gröna kålklimpar med knaprig konsistens och kraftig smak. Serveras gärna smörkokta, ugnsrostade eller råstekta med chili och lime. Förvara helst brysselkålen längst ner i kylen i plast- eller papperspåse.

    » Kålrot

    SKÖRDETID: Hela året
    SVENSK I BUITK: Året om
    En härlig rotfrukt som ger fin karaktär till mos, gryta och soppa. Exemplarisk på det gröna julbordet ugnsbakad med smaker som hör julen till. Dessutom är den riktigt rik på C-vitamin! Förvaras helst i 2–4 °C.

    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – december
    SVENSK I BUITK: Augusti – januari
    En vackert rödlila krispig kål med mild och fyllig smak. Kan hyvlas till en sallad med apelsin, skivas och ugnsgratineras med chèvre, eller picklas med smak av syrlig lime. Förvaras i platsfolie längst ner i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti