Hållbarhet

Bäst före och efter

Att jobba med att minska matsvinnet har alltid legat högt upp på agendan för Flygfyren. Redan 1976 när jag blev ansvarig för driften i butiken jobbade vi med det. Men då var det inte så modernt i samhället med tankar kring hållbarhet som det är idag.

Att utvecklingen gått åt det hållet är jag uppriktigt glad för. Vi har bara den här planeten till låns från våra barn och i mitt fall även barnbarn säger Rolf Holmberg numer pensionär, från sitt permanenta sommarställe i Roslagen.

Använd din näsa

-Hemligheten då liksom nu att få bukt med en del av matsvinnet börjar redan i inköpsleden. Det gäller att kunna köpa rätt varor till rätt volym så man slipper kasta det som inte säljs. Vi vägde allt vi var tvungna att kasta för att kunna värdera vad vi kunde gjort bättre.
Sen kan jag säga som gammal handelsman att underskatta inte dina smak- och luktsinnen! Bäst-före-datum betyder just bäst före som en garanti. Men inte att det är odrickbart eller oätligt dagarna efter säger Rolf med eftertryck.

Classe Sylvén, ägare av butiken idag, kan bara hålla med.
-Vi håller inte bara fast vid det som Rolf en gång startade utan jobbar dagligen med att förfina och utveckla möjligheter till att minska matsvinnet.

Hållbarhet är en del av själen i Flygfyren kan man säga lite filosofiskt. Det genomsyrar allt vi gör. Från att jobba med och skapa förutsättningar för lokala leverantörer att utveckla sin verksamhet, till att minska matsvinnet. Alla som jobbar här har en förståelse för detta och vi uppmuntrar till nya idéer som kan göra oss bättre inom området.

Bäst i klassen

-Flygfyren tillhör faktiskt de som är bäst i klassen inom ICA när det gäller lågt matsvinn något som vi är mycket stolta för. Men bra kan bli bättre så vi jobbar vidare för att bli bäst. Sätter man höga mål får man bra resultat säger Classe.

-Vår ambition är att inget ska gå till spillo. Till exempel återanvänder vi frukt och grönsaker till frukt- dipp- och rotfruktmixer. Bröd med kort datum gör vi ströbröd eller krutonger av och internt jobbar våra avdelningar ihop med vårt kök för att på bästa sätt ta tillvara våra råvaror säger Victor Sylvén, säljledare frukt & grönt på Flygfyren.

Andra chansen

Ett annat sätt att minimera svinnet är ”Andra Chansen”. – Med ”Andra Chansen” får kunderna möjlighet att köpa kantstött och fläckig frukt samt produkter som är på väg att gå ut i datum till ett lägre pris. Det här är produkter som det inte är något fel på men som i mångas ögon inte ser helt perfekta ut. Man kan säga att det uppstått en vinn-vinn-vinn situation där. Både för våra kunder, vår miljö och för butiken. Vi måste vara rädda om det vi har så vi kan se fram mot En God Morgondag som ICA uttrycker det. För ett levande Roslagen som vi säger på Flygfyren, säger Victor, som föddes femton år efter att Rolf började i butiken.

Vår hållbarhetsvision

Vi på Flygfyren vill vara en del av ett samhälle som är långsiktigt hållbart. Det betyder att vi tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. Det innebär att vi måste leva på ett sätt idag som innebär att framtida generationer ska kunna ha samma möjligheter som vi.

Ekologiskt - Vi vill att vi ska använda naturens resurser på ett långsiktigt hållbart sätt.

Socialt - Vi vill ha ett samhälle som där alla människor får en chans att leva och utvecklas på ett hållbart sätt.

Ekonomiskt - Vi vill ha ett ekonomiskt hållbart samhälle där det finns en trygghet och tillväxt för alla människor.

För ett levande Roslagen