Laga grönare hämtmat hemma

Laga grönare hämtmat hemma

Vi beställer hämtmat som aldrig förr trots att den maten ofta är både mindre hälsosam och dyrare än hemlagat. Månadens skörd bad ekonomen och matpreppern Ylva Bergqvist om hemlagade hämtmatstips!

Under coronapandemin har den sociala distanseringen lett till en explosiv digitalisering av arbete, utbildning och socialt umgänge. Så det är kanske inte så konstigt att även våra matbeteenden förändrats. Enligt en undersökning av Livsmedelsföretagen, utförd av Demoskop i juni 2020, kan man se att restaurangbesöken har minskat. Samtidigt har handeln av mat online och hämtmat ökat. 4 av 10 svenskar har köpt mer hämtmat från restauranger än de gjorde innan pandemin – ett bekvämt sätt att fixa middagen på, men som lätt kan bli en dyr vana, både för hälsan och plånboken. I det här reportaget vill vi därför inspirera dig till att laga några av Sveriges vanligaste take away-rätter hemma i ditt kök. Och så klart med en lite grönare twist för hälsan och miljöns skull.

Snabbt, enkelt och riktigt gott

– De flesta vanliga hämtmatsrätter går bra att göra hemma, man måste bara planera så att man har ingredienserna. Det finns många bra halvfabrikat som nuggets, burgare och biffar som man kan ha i frysen för den som vill ta en genväg. Falafel är också bra snabbmat som går snabbt att steka! Jag brukar koka något gryn eller värma pitabröd, hacka lite grönsaker, röra ihop en sås och servera pickles och rostad lök till. Numera kan man också köpa bra vegetariskt kebabkött och laga sin egen variant på en klassisk kebabtallrik hemma! Det säger Ylva Bergqvist, som är kock, ekonom och kokboksförfattare. Och hon ser många fördelar med att laga sina favoriträtter från restaurangerna hemma istället:

– Hämtmat kan ofta vara lite för fet och salt samt innehålla för mycket snabba kolhydrater. Lagar man maten själv så vet man exakt vad den innehåller, och kan addera mera grönsaker och fibrer. Då kan du göra den hälsosammare. Man gör också miljön en tjänst eftersom man kan välja råvaror i säsong och slipper plast och papper från förpackningarna.


Kocken Ylva Bergqvist ser många fördelar med att preppa maten i början eller inför en ny vecka. Då blir risken för att hamna i take away-kön mindre. Foto: Lennart Weibull.

Varför tror du att vi så gärna dras till hämtmat, när det över lag är dyrare och onyttigare?

– Oftast när man köper med färdig mat så är det ju för att man inte har lust eller ork att laga mat och vill spara tid, men jag tror också att det kan vara för att man är sugen på en särskild smak eller mat från ett särskilt kök. Ett tips är därför att lära sig laga det man brukar köpa som hämtmat ofta. Pad thai och vissa indiska rätter är superenkla att svänga ihop när man lärt sig det! berättar Ylva. Oavsett om det är brist på tid och fantasi, dålig planering eller ett stort sug efter en viss maträtt så har Ylva några goda råd för den som vill undvika att hamna i take away-kön. I början av året släpptes hennes senaste bok Mera vego på 30 minuter. Innan dess har hon bland annat skrivit boken PREPP: Vegorecept för en smartare vardag som handlar om hur du kan förenkla veckans mat genom att förbereda olika baser på söndagarna.

Snabb mat behöver inte vara snabbmat

– Laga storkok av exempelvis en tomatsås och en vegetarisk bolognese i början av veckan och använd dem till olika maträtter. Tomatsåsen kan användas till olika pastarätter, mixas till en soppa, smaksättas med tahini och serveras till rostade rotfrukter eller kryddas till en indisk tikka masala. En bolognese är så klart god till pasta i olika former, men den kan också spetsas till med lite barbecuesås och serveras till bakad potatis eller i bröd som en Sloppy Joe (färs som läggs mellan två bröd, ofta hamburgerbröd, reds. anm.) eller kryddas upp och användas till mexikanska rätter, förklarar Ylva och fortsätter:

– Vill du köra riktigt snabblagat så kan du köpa bra halvfabrikat som kräver minimal tillagning. Som exempelvis färdiga dumplings som du värmer i smaksatt tomatsås och serverar med en asiatisk coleslaw till.

Från hälsobov till grönskande goding

En annan riktig ”hämtklassiker” är pizzan där den onödigt stora portionen och mängden ost är de stora hälsobovarna. Ylva Bergqvist gör gärna egen pizza hemma som hon toppar med till exempel grönkål, champinjoner, pesto och jordärtskocka eller med svamp och hyvlad halloumi.

– Det bästa av allt tycker jag är att alla i familjen älskar pizza och att den känns mycket nyttigare än köpt. Den blir inte precis likadan som på restaurang eftersom ugnen inte kommer upp i lika hög temperatur, men den blir minst lika god, bara annorlunda! Det går snabbt att laga och man kan använda rester och snuttar av ost och grönsaker som är lite vissna. Sedan brukar jag servera dem med vegansk bearnaise eller en tahinimajonnäs till. Jag brukar göra två olika typer av pizzadegar. Den ena är en snabblagad variant på yoghurt, mjöl och bakpulver som blir klar på en halvtimme och den andra är en deg som får jäsa i kylskåpet hela dagen, avslutar hon.

Till det här reportaget har ICAs matkreatörer Leif Grönlund och Niclas Rapp tagit fram recept på tre hämtmatsklassiker i en fräschare och grönare tappning. Hoppas det smakar!

Text:  Kajsa Nyqvist  |  Bild: Simon Hellsten