I säsong – bäst just nu!

I säsong – bäst just nu!

I säsong

Svenska råvaror har det lilla extra. Ofta är de både smakrika och prisvärda men är framförallt ett gott val för miljön. När den svenska skörden inte räcker till visar vi europeiska råvaror när de är som bäst.

Upptäck Månadens skörd
  1. Januari

    Svenska råvaror har det lilla extra. Ofta är de både smakrika och prisvärda men är framförallt ett gott val för miljön. Nu när det i januari är tomt på svenska primörer lyfter vi de småbladiga sallatssorter som finns året om.!


    Röda småblad

    SKÖRDETID: Året om
    En ny mix på ICA med olika röda småblad, sorterna varierar beroende på säsong. I januari består mixen av röd babyisbergssallat, babyroman och babybatavia som alla är mjälla och fina i smaken, och tar gärna plats i en lätt dressad sallad.




    Romansallat

    SKÖRDETID: Året om
    En klassiker i caesarsalladen och lika trevlig att blanda med andra sallatssorter, både som rå och snabbfräst på spisen. Med en mild smak och kraftiga blad klarar den en tung, krämig dressing utan att tappa sin krispighet. Förvaras i kylen.




    Endive

    SKÖRDETID: Året om
    Endiver odlas i mörker och är därför nästan helt vita. Med sin spetsiga form och kraft- iga blad har den en tydligt angenäm beska som balanseras upp i stekpannan med salta ostar, smör och apelsin. Serveras gärna till fisk och håller bäst i kylen.




    Finbladig grönkål

    SKÖRDETID: Året om
    Till skillnad från vuxen grönkål kan du även äta stjälken på denna lilla variant. Babygrönkålen är spädare och sprödare med mycket mild och fin kålsmak. Passar utmärkt i gröna smoothies och sallader. Förvaras förslutet i kylen.


    Ruccola

    SKÖRDETID: Året om
    Dessa flikiga gröna blad har en läckert nötig och pepprig smak. Rucola används mycket i det italienska köket och är lika god i sallader som på mackor, i egengjord pesto, pastarätter och på nygräddad pizza! Förvaras förslutet i kylen..




    Babyspenat

    SKÖRDETID: Året om
    Babyspenaten är en vanlig syn i sallatshyllan, med släta och starkt gröna blad samt en fyllig, mild smak. Ät råa eller fräs tillsammans med olivolja och vitlök som fyllning i pajen, till fisken, eller på den matiga brunchmackan. Förvaras förslutet i kylen.




    Hjärtsallat

    SKÖRDETID: Året om
    Denna sallat har små fina huvuden, krispig konsistens och en söt, nötig smak. Fördela bladen och fyll med en krämig tonfiskröra, fräsch ceviche, eller strö bladen i sallads- skålen tillsammans med goda grönsaker. Förvaras i kylen.




    Mâchesallat

    SKÖRDETID: Året om
    Dessa fina små blad med sin milda, nötiga ton är lika goda och dekorativa på egen hand som de är i en blandad sallad. Förstärk gärna nötigheten med en lätt dressing, rostade hasselnötter och en god krämig ost. Förvaras förslutet i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  2. Februari


    Palsternacka

    SKÖRDETID: September–december
    En kryddig och något söt rot som är fin i soppor eller tillsammans med andra rot- frukter, vitlök, parmesan och örter i ugnen. Du hittar den svenska palsternackan i butik nästan året om, med undantag för maj och juni. Förvara i kylen utan plastpåse.




    Svartkål

    SKÖRDETID: Januari-maj
    FRÅN: Spanien
    En korsning mellan savoykål och grönkål, med hög stam och buckligt blågröna blad. Äts gärna ugnsrostad på pizza, i pasta eller grytor, med smakkompisar som svamp, grädde, parmesan och chili. Mår bäst i en vattenstänkt plastpåse i kylen.




    Småcitrus: Ortanique

    SKÖRDETID: Februari-maj
    FRÅN: Spanien
    En söt och aromatisk småcitrus med en härlig syra. Njut av dem som de är, i en glassig dessert, eller servera klyftorna med en sockerlag smaksatt av kanel, kardemumma, saffran och vanilj. Trivs bäst långt ner i kylen.




    Rotselleri

    SKÖRDETID: September–november
    En aromatisk och lite sötaktig rotsak med mycket karaktär. God i soppa, gratänger eller som en krämig puré med smakrik tryffel, timjan och parmesan. Den är tack- sam att lagra, så vi har tillgång till svensk rotselleri till och med mars. Förvaras i kylen.




    Jordärtskocka

    SKÖRDETID: September–mars
    En delikatessknöl med len, nötig och karaktäristisk smak som gärna kokas och serveras med smör, i en mustig soppa, som mos, eller ugnsbakad med svamp och örter. Finns i butik från november fram till mars. Håller sig bäst i kylen.




    Morot

    SKÖRDETID: Året om
    Krispig och mild med aningen söt smak. Tack vare att morotsfälten under vintertid täcks med halm kan vi ha svenska morötter året om! Goda som snacks med dipp, fin- rivna i köttfärssåsen, i en marmelad eller saftig morotskaka med ingefära! Förvaras i kylskåpet.




    Rättika

    SKÖRDETID: September–oktober
    FRÅN: Danmark, Nederländerna & Frankrike
    Saftigt krispig rotsak med frisk smak som påminner om rädisa. Strimla eller skiva i sallader, grytor eller låt tunna skivor dra sig i ättikslag och servera till fisk eller bibimbap med asiatiska smaker. Förvaras i kylen.




    Småcitrus: Nadorcott

    SKÖRDETID: Oktober–maj
    En spansk, söt och vitaminrik clementin som anses vara en av medelhavsområd- ets godaste. Toppar gärna frukostskålen eller desserten tillsammans med smaker som bär, honung, kvarg och rosmarin. Förvaras helst i 10–15 °C.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  3. Mars


    Blåbär

    SKÖRDETID: December–maj
    FRÅN: Spanien
    De små söta blåbären är rika på C-vitamin och ska kännas fasta och ha ett tjockt skal med vaxliknande hinna. Blåbär passar i desserter, bakverk, smoothies eller i frukostfilen. Trivs bäst i kylen.




    Jordgubbar: Calinda

    SKÖRDETID: December–maj
    Calinda är en spansk, söt och saftig gubbe med tydlig doft och lång eftersmak. Utöver att ätas med socker och grädde, passar dem att marinera i lime och använda i sallader och mat. För längre livslängd förvara dem i kylen.




    Äpple: Santana

    SKÖRDETID: November–mars
    Santana är ett gott, fast äpple med vacker rödskiftande kind på grön botten. Det söt- syrliga äpplet är gott att ha i sallad eller varför inte göra en äppelcidervinäger på det? Förvaras gärna svalt.




    Kruspersilja

    SKÖRDETID: Växthusodlad året runt
    Kruspersilja har en mörkgrön färg och passar bra till klassiska husmansrätter, som krydda i dressingar, potatis- och svamprätter, gurk- inläggning eller som garnering. Trivs bäst i ljus och svalt.




    Portabello

    SKÖRDETID: Året runt
    En fullvuxen kastanjechampinjon med fyllig och intensiv karaktär. Ska ätas tillagad och det fasta och matiga köttet passar bra att smörsteka, stuva, göra sås av eller blanda i pastarätter. Trivs svalt i kylen.




    Kålrot

    SKÖRDETID: Juli–maj
    Kålrot har en lite speciell, sötaktig smak som ger karaktär till mos, grytor och rotsaks- blandningar i ugn. Roten är rik på C-vitamin och ska vara fast med ett friskt skal utan rynkor. Förvaras långt ned i kylen.




    Rotselleri

    SKÖRDETID: Året runt
    Rotselleri har god och lite sötaktig smak med mycket karaktär. God i soppa, gratänger, stuvningar och att rosta i ugn. Skalet ska vara friskt utan rynkor och roten fast. Förvaras i kylen.




    Gul lök

    SKÖRDETID: Juli–april
    Rå, gul lök är smakrik och har skarp smak men vid tillagning blir den genast mild och sötare. Gul lök används till de flesta av mat- rätter vilket gör den till en av de vanligaste råvaror i svenska hem. Mår bäst i svala rum.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  4. April


    Citron

    SKÖRDETID: Oktober–juli
    Denna spanska citron är frisk och intensivt syrlig. De vanligaste sorterna i handeln är Vernas och Primofiori. Citron passar som smaksättare till allt från fisk, i såser, dressingar, desserter till glass och bakverk. Förvaras i rumstemperatur.




    Rund tomat

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En allroundtomat som smakar milt med toner av umami och har en fin, syrlig avrundning. Perfekt till bruschetta, gazpacho och att baka på grillen serverad med burrata, olivolja och färsk basilika. Förvaras i rumstemperatur.




    Ramslök

    SKÖRDETID: Februari–juni
    Smakar som en blandning av vitlök och gräslök och är släkt med båda. Både blad, blommor och stjälkar är ätbara. Passar i rätter där du vill ha en lätt vitlökssmak. Finhacka i sallad, grytor, färssåsen eller omeletten. Förvaras i kallt vatten, gärna utomhus.




    Päron: Migo

    SKÖRDETID: Augusti – oktober
    Nederländska Migo smakar sött, är saftigt och krispigt, utan att vara kladdigt. Passar som mellanmål men är också gott att använda i en efterrätt, sallad eller marmelad. Förvaras gärna i en fruktskål i rumstemperatur.




    Dill

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En klassisk krydda under den svenska våren och sommaren. Passar utmärkt till gravad lax, stuvad potatis eller i en kall sås. Förvaras ljust och svalt, gärna i ett glas vatten. Torkad dill är ingen höjdare, men i frysen klarar den sig fint.




    Gurka

    SKÖRDETID: Året om i växthus
    En folkkär grönsaker som till största del består av vatten. Har en mild smak och saftigt, krispigt kött. Är god i sallad, tzatziki eller att dippa. Ska förvaras svalt. Längst ner i kylen är att föredra. Behåll gärna plasten på för längre hållbarhet.




    Jalapeño

    SKÖRDETID: Året runt
    FRÅN: Nederländerna och Spanien
    Jalapeño har en frisk, fyllig och lite kärv smak med saftigt fruktkött. Den är medelstark till mycket stark och ger hett sting till maten. Hacka smått och använd i salsan till tacokvällen. Röd jalapeño är något sötare, men den gröna är vanligast i handeln.




    Rädisa

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    Krispiga små munsbitar med fräsch och lite pepprig smak. Äts gärna råa eller picklade, till smakrika ostar och våriga sallader med örtig dressing. Håller bäst i kylen utan blast.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  5. Maj

    Maj bjuder på en parad av svenska, goda primörer. Ta vara på den första försommarkörden. Låt våren smaka!


    » Aprikos

    SÄSONG: Maj–augusti
    En liten luden gulorange frukt som importeras från Spanien. Smaken är söt och lätt syrlig och fruktköttet saftigt. Aprikoser äts oftast som de är, men är riktigt goda med till exempel mozzarella. Förvaras svalt.




    » Knippmorötter

    SÄSONG: Mars–juni
    Spänstigt knapriga morötter från Tyskland och Italien med en god och söt smak. Ringla över olja och rosta i ugnen. Förvara svalt för längre hållbarhet. Ett tips är att ta av blasten när du kommit hem så behåller morötterna spänsten längre.




    » Minivattenmelon

    SÄSONG: Maj–oktober
    En spansk, saftig liten vattenmelon med grönrandigt skal, vars fruktkött är milt och sött med inslag av gurka och citrus. Använd i en sallad med fetaost och mynta. Förvaras bäst längst ner i kylen.




    » Grönsallat

    SÄSONG: Året om i växthus
    Grönsallat, som även kallas plocksallat och kruksallat, har breda och sköra blad. Gör sig bäst kall som garnityr eller i sallader och passar med örter som basilika och rucola. Förvaras i kylen, och håller sig fräsch längre i sin förpackning.




    » Aubergine

    SÄSONG: Året om
    En mild grönsak, så här års från Spanien och Nederländerna, som är god att smaksätta med kraftiga kryddor. Aubergine är god att grilla, steka eller baka i ugn. Låt auberginens fruktkött dra i salt innan tillagning för att få ut vätska och balansera upp beskan.




    » Galiamelon

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Spanien
    En mindre melon från Spanien med söt och aromatisk smak. Fruktköttet är ljusgrönt eller orange och innehåller C-vitamin. Den gör sig bra i fruktsallad eller på delikatessbrickan med lufttorkad skinka. Förvaras längst ner i kylen.




    » Majrova

    SÄSONG: December–maj
    En fräsch rotfrukt vars smak påminner om en mindre pepprig rädisa. Rovan får bara växa till sig några veckor i jorden innan den skördas. God att skala och riva i råkost, eller att koka i bitar som tillbehör, gärna med lite smör och färska örter.




    » Isbergssallat

    SÄSONG: Maj–oktober
    En krispig sallat med neutral smak som passar bra som bas i de flesta sallader. De blekgröna bladen ska vara spröda och krispiga och huvudet hårt knutet. Förvaras svalt. Kombinera gärna med lite kryddigare sallatssorter.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  6. Juni-augusti


    » Knipplök

    SÄSONG: Juni-september
    Nyskördad gul och röd lök som säljs med blasten kvar. Smaken är söt och mild, god att grilla eller att koka lätt och servera med smör. Hållbarheten är något kortare än hos vanlig torr lök. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Crunchita

    SÄSONG: Maj–oktober
    En mild och krispig snacksallat som smakar underbart på grillen och även rå i en sallad. Servera med örtig vitlöksyoghurt, riven parmesan och rikligt med citron. Crunchitan trivs bäst i sin förpackning i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Blomkål

    SÄSONG: Juni-november
    Kål med en mild och härlig smak, full av vitaminer och kalium som är bra för kroppen. Är god att använda i soppa, att grilla eller att ugnsbaka med vitlök, chili och curry. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Tomatmix

    SÄSONG: April-november
    Smakrika små tomater i varierande färg. Passar som tilltugg, garnering, på grillspettet eller ugnsbakade, gärna med olivolja, örter och havssalt. Förvaras helst i 10–14 grader, hellre varmare än för kallt. De förlorar smak i den kalla kylen.

    Härifrån Sverige

    » Nektarin

    SÄSONG: Maj-september
    En slät frukt från Spanien och Italien med söt och fyllig smak. Fruktköttet är gult och saftigt, med mer intensiv smak än släktingen persika. God att steka tillsammans med honung och jordgubbar och servera till glass. Förvaras i kylen.

    » Cantaloupe

    SÄSONG: Maj-oktober
    FRÅN: Spanien
    Melon av mindre modell med grönt eller orange fruktkött. Den saftiga frukten har fin och söt melonsmak som passar bra till charkuterier och rökt mat. Använd den också i sallader eller fylld med glass och bär. Förvaras helst i rumstemperatur.

    » Spetskål

    SÄSONG: Juni-december
    En typ av vitkål som, precis som namnet avslöjar, är spetsig till formen. Smaken är söt och kryddig och är god att grilla eller ugnsbaka i halvor. Förslagsvis med smör, citron, salt och peppar. Förvaras bäst i en plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Paraguayos

    SÄSONG: December–maj
    En plattare variant av persika som på sommaren kommer från Spanien och Italien. Frukten har en frisk, söt och aromatisk smak, mycket god att äta som den är eller i sallader och bakverk. Förvaras längst ner i kylen.


    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  7. Juli

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Savoykål

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – december
    Den milda savoykålen är god att skiva tunt och förvälla, woka eller smörfräsa. Även krispig och god som råkost i sallad. Känns igen på sina krusiga, mörkgröna blad som blir ljusare mot huvudets mitt.




    » Småtomater

    SKÖRDETID: April – november
    SVENSK I BUTIK: April – november
    Saftiga med en söt och fyllig smak. Givna i sallader, att äta som de är eller lägga på grillen. Passar till grillad halloumi eller med mango, parmaskinka, salladslök och rucola. Förvaras alltid i rumstemperatur.




    » Paraguayos

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    FRÅN: Spanien och Italien
    En platt persika med vitare och fastare fruktkött. Söt, saftig och god att äta som den är eller i sallad med färska örter, mozzarella, citron och olivolja. Mognar i rumstemperatur, men förvaras bäst i kylen.




    » Odlade blåbär

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Söta och fulla av antioxidanter. De små bären platsar i pannkaka, sylt och paj, samt ger fin smak och färg till smoothies. Testa gärna blåbär på grillat bröd med färskost. Förvaras i kylen.




    » Blomkål

    SKÖRDETID: Maj – november
    SVENSK I BUTIK: Maj – november
    En klassiker med mild och härlig kålsmak som dessutom är rik på C-vitamin. Grilla den i skivor eller ugnsbaka som en vegetarisk rätt. Testa gärna en fräsch blomkålstacos med rädisor, lime och jalapeñomajonnäs!




    » Bigarråer

    SKÖRDETID: Juli – augusti
    SVENSK I BUTIK: Juli – augusti
    Ett lite sötare körsbär som kan användas till sylt, chutney eller paj. Passar även i sallad med getost, dragon, hasselnötter och fänkål. Förvaras i kylen för längre hållbarhet, cirka två veckor.




    » Vattenmelon

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Spanien
    Läskande god att äta naturell eller i sallad. Smakar extra gott med mynta, basilika, fetaost, lime och chili. Ju mörkare fruktkött desto sötare smak. Testa att frysa in den i istärningar och lägg i drinken!




    » Potatis: Estelle

    SKÖRDETID: Maj – augusti
    SVENSK I BUTIK: Maj – augusti
    Delikatessfärskpotatis med nötig smak. God att koka och äta till grillat och fisk eller i en ljummen potatissallad. Rostas gärna hel i ugn tills den blir gyllene och krispig med flingsalt, parmesan och en god olivolja.




    » Salladsärtor

    SKÖRDETID: Slutet av juni – augusti
    SVENSK I BUTIK: Slutet av juni – augusti
    Spröda och krispiga med mild och söt smak. Kan ätas råa som tilltugg eller salladstillbehör. Passar även utmärkt att grilla och servera till kött, fisk och fågel. Förvaras i sin förpackning i kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  8. Augusti-september

    Svensk odling är unik. Visste du att de långa sommardagarna och de kalla nätterna ger våra frukter och bär ett högt innehåll av syra och sötma? Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu.


    » Dill

    SÄSONG: Året om
    En mörkgrön och yvig ört som gärna sätter smak på fiskgrytor, skaldjurspasta, kalla såser, dressingar och potatissallad. Att spara dillkvistarna till potatiskoket ger fantastisk smak liksom dill i stuvad potatis. Förvaras ljust och svalt, gärna i ett glas vatten.

    Härifrån Sverige

    » Kronärtskocka

    SÄSONG: Året om
    En tistelväxt från Italien och Frankrike med mild och lite fet smak. God och enkel att koka för att sedan plocka av bladen och doppa i smör och pressad citron. Passar också med tryffelmajonnäs. Förvaras fuktigt och svalt, gärna i en plastpåse.

    » Fänkål

    SÄSONG: Juni–oktober
    Passar utmärkt till fisk och skaldjur med smaker från Medelhavet, gärna som råhyvlad och marinerad med citron, olivolja och vinäger. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Plommontomat

    SÄSONG: April-november
    En mild och söt tomat som blivit populär tack vare att den behåller sin smak och spänst vid tillagning. Passar utmärkt i en tomatsås eller ugnsbakade med mynta och pecorino. Förvaras helst i rumstemperatur.

    Härifrån Sverige

    » Plommon: Angelo

    SÄSONG: Året om
    Ett mörkrött plommon med en liten kärna från Italien. Fruktköttet är fast och krispigt med en söt smak. Passar i sylt och marmelad och är också gott att äta som det är. Mogna plommon förvaras helst svalt, gärna längst ner i kylen.

    » Salladslök

    SÄSONG: Maj-oktober
    En fin och spänstig lök som smakmässigt påminner om gul lök. Passar perfekt som helgrillad eller smörstekt till fisk, eller finstrimlad i somriga sallader. Använd hela förutom roten och eventuell blast som har torkat ut. Förvaras helst i kylen

    Härifrån Sverige

    » Zucchini

    SÄSONG: Juli-september
    En matig grön, gul eller vit gurkväxt med mycket mild smak. Tillagas gärna med medelhavssmaker som tomat och vitlök på grillen, i ugnen eller nerriven i vegetariska biffar och saftiga bakverk.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Discovery

    SÄSONG: Augusti-september
    Ett saftigt och aromatiskt dessertäpple som gärna tar plats i både söta pajer och mos med smak av kardemumma och kanel. Trivs både i och utanför kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  9. September

    I september pågår potatisskörden för fullt och vi passar på att göra en potatisspecial. För med sitt näringsinnehåll, sin goda smak och många tillagningssätt är det inte konstigt att knölen förblir omåttligt populär.


    » Kastanjechampinjon

    SKÖRDETID: Året om
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En mild och matig svamp med fyllig champinjonsmak. Grilla hela, fräs ner i såser, eller ugnsbaka med mustiga smaker som smör, salvia, rosmarin, hasselnötter och vitlök. Förvaras i papperspåse i kylen.




    » Kantarell

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    SVENSK I BUTIK: Juli – oktober
    En gyllene smörig svamp med smak av skog. Gör sig bäst i mustiga soppor och gräddiga såser, eller serverad smörstekt med inget mer än salt och peppar. Förvaras helst i kylen alternativt torkad.




    » Majs

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En mild och söt sensommarfärsking som gärna tar plats i burritos och frittatas, kokas i kokosmjölk, steks alternativt ugnsbakas med smaker som chili, vitlök och persilja. Förvaras förslutet i kylen.




    » Potatis: Amandine

    SKÖRDETID: Juni – oktober
    SVENSK I BUTIK: Året om (så länge lagret räcker)
    En avlång och fast mandelpotatissort för finsmakare, med tunt skal och gyllene färg. Smaken är smörig och fyllig och gör sig fin stekt, ugnsbakad eller kokt och serverad i en fräsch potatissallad.




    » Päron: Clara Frijs

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – oktober
    Ett sött gräsgrönt päron med fylligt och saftigt fruktkött. Passar fint i söta pajer, inkokta med kolasås, eller skivade på pizzan med ädelost, honung och valnötter. Förvaras längst ner i kylen.




    » Mango

    SKÖRDETID: Juli – oktober
    FRÅN: Spanien
    En tropiskt söt frukt med smältande gyllengult fruktkött. Använd i efterrätter och smoothies med kokos och mynta, eller blanda ner i en salsa med chili, lime och koriander. Förvaras utanför kylen.




    » Zucchini

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Juli – september
    En matig grön, gul eller vit gurkväxt med mycket mild smak. Tillagas gärna med medelhavssmaker som tomat och vitlök på grillen, i ugnen eller nerriven i vegetariska biffar och saftiga bakverk.




    » Äpple: Saga

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: September – februari
    En krispig och saftig äppelsort som smakar sagolikt sött. Gör sig därför lika bra i grytan med fänkål och rotfrukt som det gör i äppelpajen med syrlig citrus och kanel. Trivs både i och utanför kylen.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  10. Oktober

    Oktober bjuder på råvaror från skog och jord. Nu är tid för gyllenbruna trattkantareller som sätter ljuvlig smak på årstidens mustiga soppor och såser. Plocka, torka och njut!


    » Steklök

    SÄSONG: September-april
    Små gula eller röda lökar som valts ut för att passa särskilt bra att använda hela i varm matlagning. Till exempel i grytor, på grillen eller att baka i ugn. Smaken är densamma som hos en stor lök. Förvaras helst i kylens grönsakslåda.

    Härifrån Sverige

    » Svartrot

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Nederländerna
    En rot som också kallas ”fattigmanssparris”, då den milda smaken påminner om sparris. Svartrot är god att servera kokt med smör och citron eller vinägrett. Passar också i grytor och att ugnsrosta. Förvaras bäst i en plastpåse i kylen.

    » Spetskål

    SÄSONG: Juni–oktober
    En god och krispig kålsort med mild och fräsch smak som är känslig för värme. Tillaga den därför snabbt så att den behåller sin spänst, till exempel genom att snabbt koka den. Spetskålen är också god att skiva rå och blanda i sallader. Förvara i en plastpåse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Jordärtskocka

    SÄSONG: September-mars
    En riktig delikatessknöl med en len, aromatisk och karaktäristisk smak. En jordärtskocka är god att äta råhyvlad med citron och parmesan eller att koka och servera med smör. Den passar också utmärkt i en gräddig soppa. Förvaras helst längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Pepparrot

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Ungern
    En klassisk rot med en stark och pepprig smak. Passar utmärkt att rivas som smaksättning i såser och servera till fisk. Förvaras bäst mörkt i kylen, gärna med lite plast omkring så att den inte torkar ut.

    » Päron: Clara Frijs

    SÄSONG: September-oktober
    Ett populärt, medelstort höstpäron med tunt gulgrönt skal. Fruktköttet är fast, saftigt med en söt smak. Goda att äta direkt men passar även att koka in med kanel och servera med chokladkräm och grädde. Förvaras längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Morot

    SÄSONG: Juni-april
    Knapriga rötter med söt smak som blir tydligare när moroten tillagas. Goda att knapra på som snack med dipp. Är också goda i marmelader och bakverk tillsammans med ingefära, mynta eller lime. Förvara morötterna i en påse i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Saga

    SÄSONG: Oktober-mars
    Ett medelstort äpple med ljus gröngul färg och röda strimmor. Fruktköttet är saftigt. Saga är gott att äta som det är och passar utmärkt i dessert. Servera i en krämig sallad med persilja, salladslök och yoghurt. Förvara längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  11. November

    Tack vare en låg användning av bekämpningsmedel tillsammans med strikta regler för besprutning innehåller svenskodlat inga eller låga halter av bekämpningsmedel. Upptäck allt närodlat som är i säsong just nu.


    » Äpple: Aroma

    SÄSONG: September-februari
    Ett sprött äpple med fin balans av sötma och syra. Smaken är aningen kryddig. Gott att tugga på till mellanmål, men Aroma lämpar sig också till matlagning och desserter eftersom det behåller sin konsistens bra. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Pumpa: Muscat

    SÄSONG: Augusti-oktoberr
    Muscatpumpan har ett tjockt orange-rött fruktkött som är fast. Smaken är fyllig och delikat. Den kan användas i paj, soppa och marmelad, och är även god att sylta eller servera rå i tunna skivor tillsammans med lite olivolja och salt. Förvaras mörkt, torrt och svalt.

    Härifrån Sverige

    » Dadlar

    SÄSONG: Året om
    En liten frukt från Mellanöstern med mjukt och sött fruktkött som smälter i munnen. Torkade dadlar smakar sötare än färska. De färska dadlarna är goda att äta som godis eller med fil eller yoghurt. De passar också i bakning. Håller längst i kylen.



    » Sharon

    SÄSONG: Året om
    FRÅN: Israel
    En underbart söt och frisk frukt. Går även under namnet kaki eller persimon och kan ätas med händerna utan att skalas. Du kan också använda den i en chutney, kompott eller i en färsk fruktsallad. Förvaras i kylen.



    » Clementin: Clemenules

    SÄSONG: November-januari
    FRÅN: Spanien
    Clemenules är en lättskalad clementinsort från Spanien med sött och saftigt fruktkött som gör sig fint i både sallad och dessert. Passar extra bra med smaker som choklad, saffran, honung och lime. Håller bäst i kylen.



    » Rödbeta

    SÄSONG: Juli-maj
    En mångsidig klassiker bland rotfrukter med en mild och lite söt smak. De kan kokas, bakas i ugn, läggas in, eller till och med användas i bakning. Baka rödbetan i ugnen med getost och valnötter eller servera med smör och citron. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Äpple: Discovery

    SÄSONG: Augusti-oktober
    Ett smakrikt och saftigt äpple som precis som kompisen Aroma har en fin balans mellan sötma och syra. Har ett matt, tämligen tjockt skal och ett fast vitt fruktkött som ibland har inslag av rosaröd färg. Prova att använda Discovery i en smulpaj eller i ett sötsyrligt äppelmos. Förvaras i kylen.

    Härifrån Sverige

    » Rödkål

    SÄSONG: Augusti-januari
    För många är rödkål en självklarhet på julbordet, men den är också god finstrimlad i en sallad eller wok. Den har en fyllig och krispig smak som liknar vitkål. Huvudet ska vara fast. Om de yttre bladen är lite skadade går det bra att bara plocka bort dem. Förvaras helst längst ner i kylen.

    Härifrån Sverige

    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti
  12. December

    Svenskodlat är enastående. Visste du att våra kalla vintrar gör att angrepp av svamp, insekter och andra skadegörare minskar och så även behovet av växtskyddsmedel. Upptäck allt gott och spännande som är i säsong just nu!


    » Brysselkål

    SKÖRDETID: September – december
    SVENSK I BUTIK: September – december
    Små gröna kålklimpar med knaprig konsistens och kraftig smak. Serveras gärna smörkokta, ugnsrostade eller råstekta med chili och lime. Förvaras helst längst ner i kylen i sin förpackning.




    » Apelsin: Navelina

    SKÖRDETID: Slutet av oktober – februari
    FRÅN: Spanien
    En lättskalad, saftig och söt apelsinsort som passar lika fint i grönkålssalladen som frukostgröten. Även god smaksättare till karamelliserad brysselkål med smör och honung. Håller längst i kylen.




    » Spetspaprika

    SKÖRDETID: Året om
    FRÅN: Spanien/Nederländerna
    En mild, spröd, något sötare paprikasort som gärna tar plats rå i finbladiga sallader, wok och grytor. Även god att ugnsbaka fylld med färs, ost, oliver och örter. Förvaras längst ner i kylen.




    » Kålrot

    SKÖRDETID: Augusti – november
    SVENSK I BUTIK: Året om
    En härlig rotfrukt som ger fin karaktär i mos, grytor och soppor. Exemplarisk på det gröna julbordet, ugnsbakad med kryddor som hör julen till. Dessutom är den rik på C-vitamin! Förvaras helst i 2–4 °C.




    » Äpple: Ingrid Marie

    SKÖRDETID: September – oktober
    SVENSK I BUTIK: Oktober–februari
    Ett friskt vinteräpple med lätt kryddig ton. Ät som det är, i ugnsbakade desserter med mandel, kanel, smör och honung, eller skivat i en sallad med rotselleri eller fänkål. Håller längst i kylen.




    » Gulbeta

    SKÖRDETID: Juli – september
    SVENSK I BUTIK: Året om, så länge skörden räcker
    En mild och sötaktig beta med ljuvligt solgul färg. Under vintern är betorna grövre och passar utmärkt i matigare rätter som gräddkokt, citronstekt, eller getostbakad. Förvaras mörkt, torrt och svalt.




    » Potatis: Ratte

    SKÖRDETID: September – november
    SVENSK I BUTIK: Så länge skörden räcker
    En fransk gourmetpotatis med smörig och fyllig smak, perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. Äts gärna stekt, kokt eller ugnsrostad och med senapsvinägrett. Förvaras torrt, mörkt och svalt.




    » Rödkål

    SKÖRDETID: Augusti – november
    SVENSK I BUTIK: Augusti – januari
    En vackert rödlila, krispig kål med mild och fyllig smak. Kan hyvlas till en sallad med apelsin, skivas och ugnsgratineras med chèvre, eller picklas med syrlig lime. Förvaras längst ner i kylen.




    » Citron

    SKÖRDETID: Oktober– juni/juli
    FRÅN: Spanien
    En syrlig smaksättare som balanserar upp allt från söta bakverk till matiga fiskgrytor, ugnsbakade rotfrukter och örtiga pastarätter. Gärna i kombination med smör och vitlök. Förvaras i rumstemperatur.





    Vår färskvarugaranti

    God mat och fina råvaror är viktigt för oss. Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller hög kvalitet. Därför får du dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med våra färskvaror. Vi kallar det färskvarugaranti.

    Mer om vår färskvarugaranti

    färskvarugaranti