Lysande gul fiskgryta

Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996

Ingredienser
4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2 gul lök
1 msk smör eller olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
Serveringsförslag
ev. bröd och vitlöksmajonnäs
Gör så här
00:15:00
00:07:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2770 KJ / 662 kCal
Fett43 g
Salt3.89 g
Kolhydrater20 g
Protein47 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Toppen! Så god och enkel att göra. Är en favorit när det gäller fiskgrytor! Sen kokar jag potatis vid sidan av, å har till servering. Blir lite mer matigt, men även lite morötter som också åkte ner i grytan. Sååå gott! 👌😋
Angelica
2025-06-28Jag la till potatis i tärning, strimlad vitkål och blomkål, samt 2st soltorkade tomater i burk och 1- tesked sambalulek. Serverade lite matvete som jag hade kokat dagen innan och fanns i kylen. Det blev superbra!
Arash
2025-06-25Jag tog också fänkål och kommer lägga till potatis nästa gång. Fisken har blivit väldigt dyr och med 2 tonårspojkar går det åt mycket mat.
Sandra
2025-04-22