Recept: Vörtbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Vörtbröd

35 röster

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Ingredienser

2 bröd
  • 25 g färsk jäst
  • 25 g smör
  • 1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
  • 1 dl kvarg (10%)
  • 1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
  • 90 g vörtmix
  • 1 tsk salt
  • 5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
  • 5 - 6 dl vetemjöl special (5-6 dl motsvarar ca 275-330 g)

Så här gör du

  1. Smula jästen i köksmaskinens bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till fingervärme 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
  2. Blanda ner kvarg, sirap, vörtmix och salt. Tillsätt rågsikten och det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 10 minuter.  Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 45 min.
  3. Ta upp degen på en mjölad bänk. Arbeta ihop degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Forma till avlånga bröd, ca 20 cm långa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler inlindad i bakduk.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut kvarg mot mjölkproteinfri färskost eller Sour Supreme (innehåller soja).

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.

Tips

Blanda ner 1-2 dl russin i degen (för 2 bröd).